Brieven

Kolencentrale Eemshaven
Een positief bericht op de voorpagina van Trouw (25 augustus): 'Kolencentrale Eemshaven (voorlopig) van de baan'. Dat: voorlopig kan waarschijnlijk vervallen omdat Essent-directeur Peter Terium dit voorjaar liet weten dat 'Essent met de kennis van nu de kolencentrale in de Eemshaven niet zou hebben gebouwd'. Het produceren van kolenstroom wordt steeds duurder. Deze meest vervuilende kolencentrale zou de CO2-uitstoot in Nederland met 5 procent doen stijgen. De centrale staat bovendien aan de rand van werelderfgoed Waddenzee en zou met de uitstoot van fijnstof, stikstof en zwavel aanzienlijke schade veroorzaken aan dit gebied. Omdat Nuon eerder dit jaar ook de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven heeft afgeblazen, wordt het in het noorden langzamerhand tijd voor een feestje. Verbazingwekkend dat minister Verhagen volhoudt dat hij toch een vergunning wil afgeven.

Tieme Meints Assen

Zonder zonde (1)
Eindelijk iemand die de eerste steen mocht gooien van Jezus die immers zei: "Wie zonder zonde is gooie de eerste steen". Iedereen droop af. De weigerpastoor in Liempde (Trouw, 24 augustus) heeft er geen moeite mee, dus mag ik aannemen dat hij zonder zonde is. Binnenkort zal hij dus zalig en daarna heilig verklaard worden.

Henk Kraaijenbrink Borne

Zonder zonde (2)
Een pastoor die volgens kerkelijk recht een uitvaart mag weigeren aan trouwe (en zijn salaris betalende) kerkleden die na euthanasie overleden zijn, is een gotspe. Deze kerk heeft de levens van duizenden mensen verwoest door haar 'dienaren' onbelemmerd seksueel misbruik te laten plegen met jonge kinderen die aan de kerk werden toevertrouwd.

Als ernstige zonden reden mogen zijn om een kerkelijke uitvaart te onthouden, laten we dan beginnen met al die priesters en geestelijken.

Martin Kroon Leiden

Nieuwe IJsselbrug
In Trouw (25 augustus) wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat er een nieuwe brug is aangelegd tussen Westervoort en Arnhem. Deze brug bestaat al jaren en wordt nu gerenoveerd. Daarbij is de stoep, die voor de aanleg van een aparte fietsbrug als fietspad diende, opgehoogd tot 90 cm waardoor de weg smaller wordt. Brede landbouwvoertuigen gebruikten de stoep om uit te wijken voor tegemoetkomende bussen, vrachtwagens en collega's. Dat kan nu niet meer. Ook heeft landbouworganisatie LTO opgemerkt dat door de massieve rand de sneeuw bij het schuiven ook niet meer weg kan, wat ook problemen kan geven.

Evert van Dijken Duiven

Verbod op Breivik-manifest (1)
De godgeleerden Kalsky en Smalbrugge (Trouw, 24 augustus) zijn tegen verspreiding van teksten van de Noorse massamoordenaar. Maar hebben overlevenden en nabestaanden van het bloedbad geen behoefte aan kennis over de achtergrond en motivatie van de dader? Ook is het kennen van de drijfveren van hem van groot belang om zulke daden te voorkomen. Moet je teksten verbieden om jonge en of verwarde geesten te beschermen? En godsdienstige teksten dan? Alle grote religies, afscheidingen en secten hebben aanhangers die zich voor hun vergaande en schokkende daden, waaronder moord, beroepen op het woord. Breivik zelf is een tekstgelovige dader van christelijke huize.

H. van Hees Deurne

Verbod op Breivik-manifest (2)
Wat heft een dictatuur per direct op? De vrijheid van meningsuiting, culturele diversiteit en, niet te vergeten, humor. Wie een paranoïde maatschappij wil moet vooral censuur gaan toepassen, alvast veel succes met speuren gewenst.

André de Bruijn Hoevelaken

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden