Brieven

Wees zichtbaar
Siep de Haan, oud-organisator van de Gay Pride, betoogt in een opiniestuk (6 september) dat het stadsbestuur van Utrecht meer moet doen om homotolerantie te vergroten. Hij heeft een punt maar vergeet om de homo's zelf aan te spreken. Utrecht is een actieve homostad; evenementen als het Midzomergracht-feest en de MegaPANN-feesten horen tot de grootste van Nederland. Maar de homogemeenschap kan ook een steentje bijdragen door in het dagelijks leven zichtbaarder te zijn. Homo- en lesbostellen, van jong tot oud, die hand in hand op straat lopen, zijn de beste voorlichting die je kunt wensen.

Stefan Pasma Utrecht

Snelste weg naar buiten
Mooie, liefdevolle visie van Hank Heijn woensdag in Trouw: misdadigers begripvol bejegenen om hen zo (mogelijk) te genezen. Het is de andere wang uit het Nieuwe Testament. Ooit zag ik een documentaire waarin een gewetenloze crimineel onthulde hoe hij in het Huis van Bewaring ontdekte wat de snelste weg naar buiten was: het spel meespelen. Hij ging vrijwilligerswerk doen en na twee derde van zijn straftijd stond hij weer buiten en 'kon zijn slag weer slaan'. Dat neigt weer naar 'wie op de mens vertrouwt is een zot' uit het Oude Testament. Straf als genoegdoening is een bijna zinloze rechtvaardiging ervan, bescherming van de samenleving een betere. De moraal van een willekeurig mens valt op geen enkel moment te meten. Toch moeten we proberen een maatschappij te stichten waarin de visie van mevrouw Heijn kans van slagen heeft.

Henk van Putten Groningen

Hartverwarmend
Wat een weldaad om te lezen wat mevrouw Hank Heijn zegt. Als iemand recht van spreken heeft, dan zij wel. Tegenover de verharding van de maatschappij pleit zij voor compassie. Blijf in de misdadiger de mens zien, die - ook als gedetineerde - uitziet naar licht aan het einde van de tunnel. Zij staat in haar opvatting niet alleen, ze verwijst onder andere naar de reactie in Noorwegen op het misdadig optreden van Anders Breivik. Een sterke vrouw met humor. Zie haar slotzin over een 80-jarige vrouw die niet meer alles op een rijtje heeft staan. Hopelijk willen juist velen luisteren maar wat ze te zeggen heeft.

Herman G.Boswijk Bunnik

Onaangepast gedrag
Het is wel even schrikken bij sommige lezersreacties over 'Jongens in een nieuwe tijd' (Podium, woensdag). Zij menen dat jongens zich moeten aanpassen aan een samenleving die vrouwelijker wordt. Het ontbreekt ons maar al te vaak aan begrip voor zogenaamd onaangepast gedrag. Maar wat als dat gedrag niet zomaar te veranderen is? Als je bent zoals je bent? Simpel, je wordt met een etiketje buitenboord gezet: autisme, ADHD, of nu zelfs man. Je moet veranderen, maar je kunt het niet. Wat dan? Hoeveel kinderen (jongens) zitten thuis, omdat het op school niet meer gaat? Volgens mij zijn onze verwachtingen gewoon te hoog. Laten we begrip tonen en elkaar helpen in plaats van te veroordelen.

A.F. Corneille Ede

Greven terug
Mijn verontwaardiging over het kennelijke besluit van de redactie om met de bijdragen van Greven te stoppen is zo gestegen dat ik u moet laten weten dat ik dit besluit niet kan begrijpen. Greven vatte interessante theologische en/of sociologische problemen kernachtig samen, en verbond er een heldere opinie aan. Ik waardeerde zijn bijdragen dan ook zeer. Ik ben te zeer aan Trouw gewend om mijn abonnement op te zeggen. Maar: dit besluit van de redactie hoort mijns inziens tot de slechtste in de ruim 40 jaar dat ik geabonneerd ben. Ik roep de redactie op bij zinnen te komen en Greven weer ruimte te geven.

Jip Kreijns Amsterdam

Gedwongen vertrek Greven
Het gedwongen vertrek van Jan Greven zal de krant geen goed doen. Hij was één van de weinigen die vanuit persoonlijke geloofsbeleving schreven, en dat wordt in Trouw hoe langer hoe zeldzamer. Verschillende van de door hem besproken boeken heb ik gekocht en gelezen. Ik ben als leeftijdgenoot in zekere zin mede door hem gevormd. Hij was me lief, ik ben hem dankbaar, en ik wil hem niet kwijt. Niets ten nadele van columnist Ger Groot, die nu op zijn plek komt te staan, maar het verdwijnen van Jans columns draagt stellig bij aan een verdere neutralisering van de krant.

B. Bronsema Voorschoten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden