brieven

Geen softies

Vrijdagmiddag werd in Den Haag een demonstratie gehouden van djihadisten (Trouw, 5 juli). Wij willen onze afschuw hierover uitspreken, en vooral ook de vraag stellen: hoe kunnen we dit toestaan? Mensen die alleen maar haat zaaien, kwetsen en de democratie beledigen! Hoe is het mogelijk dat wij ze die kans geven? Oppakken en de uitkering intrekken lijkt me wel het minste! Laten we geen softies worden, niet bang zijn en onze democratie respecteren! Voor onze vrijheid, ook die van meningsuiting, is ooit gestreden. Strijden voor een islamitische staat is iets heel anders.

Jeantine Torbijn Rotterdam

undefined

Vreemd mensbeeld

De voorzitter van de atheïstisch-humanistische vereniging De Vrije Gedachte, Anton van Hooff, heeft er kennelijk moeite mee anderen hun vrije gedachten te gunnen (Opinie, 3 juli). Hij vindt dat media te veel kritiekloze aandacht besteden aan de ramadan. De Vrije Gedachte streeft onder andere naar 'vrijheid van expressie', maar sluit religieuze expressie blijkbaar uit. Bovendien suggereert de voorzitter dat moslims leugenaars zijn: ze zéggen dat ze ramadan houden om hun ziel te reinigen en zelfbeheersing te leren, maar eigenlijk doen ze het omdat ze zichzelf beter voelen dan ongelovigen. Kijkt hij ook zo aan tegen christenen die op zondag ter kerke gaan? Uit het hele artikel spreekt een mensbeeld dat ik niet bij een humanistische vereniging had verwacht.

Derkien Bultman Havelterberg

undefined

Column Starmans

Wat ontzettend jammer dat u stopt met de column van huisarts Richard Starmans (Trouw, 4 juli). Ik werd geraakt door de manier waarop deze huisarts over zijn patiënten schrijft. Er sprak zoveel respect, zorg en invoelingsvermogen uit. Hartverwarmend. Ik werd blij van zijn stukjes en zal ze enorm missen.

Roelie de Vries Goirle

undefined

Eindelijk rust

Mogen we in plaats van de overkill aan voetbal ook eens een overkill aan cultuur op televisie, schrijft Nelleke Noordervliet (Opinie, 5 juli). Ik kan me geheel vinden in een dergelijk voorstel. Avond aan avond een bruisende mix van toneel, opera, dans, plus het commentaar van kenners en de reacties van de supporters, pardon, toeschouwers. Inderdaad, mevrouw Noordervliet, wie weet hoe goed dat voor het volk zou zijn. Maar ik wil een stap verder gaan. Wat te denken van een overkill aan stilte, op televisie én op straat? Misschien nog wel veel beter voor het volk. Niet meer het aanhoudende gejoel, dat ons zo bekend in de oren klinkt, maar een totaal nieuw, revolutionair concept: rust. Eindelijk.

Robert Grijsen Hilversum

undefined

Praktijk huisarts echt vol

Zoek een huisarts die er niet over liegt dat zijn of haar praktijk vol zit, betoogt André den Exter (Opinie, 5 juli). Hoezo ongenuanceerd! De normpraktijk is al verlaagd en moet nog verder verlaagd worden om recht te doen aan de toenemende geriatrische zorg van vergrijzend Nederland. Dus iedere huisarts zit inderdaad 'vol'. Als mensen willen verhuizen van huisarts vragen wij van hen dit te bespreken met hun eigen huisarts, zodat er eerlijk weggegaan én gekomen kan worden. Dat is de enige vereiste. Als patiënten liever via de achterdeur weg willen gaan bij hun oude huisarts en via de voordeur naar binnen bij hun nieuwe huisarts zitten wij inderdaad vol. Wie is dan niet eerlijk?

Elvira Schouten, huisarts Bennekom

undefined

De beste krant

M'n lachsalvo vanochtend. Daar heeft tv-recensent Willem Pekelder (Trouw, 7 juli) voor gezorgd. En dan weer de overige artikelen, columns, foto's, cartoons, de strips van Pieter Geenen... genieten voor mij! Trouw misschien wel de beste krant van Nederland? Weg met dat 'misschien'!

Jan Rietveld Bergen (N.H.)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden