Brieven

Bevoogdende journalistiek
Anne Applebaum schreef een boek over het vergeten verleden van Europa (Trouw, 5 januari). Deze Amerikaanse journaliste blijkt geen weet te hebben van wat bij de gewone Europeaan leefde over de gespletenheid van dit continent. Alsof alleen Amerikanen en Engelsen wisten wat het gevaar van het communisme was. Wij wisten donders goed in welke ellende men leefde achter het IJzeren Gordijn. Een Amerikaanse bevoogdende manier van beoordelen van onze eigen geschiedenis.

Jan Draaijer Aalten

Ouderen, leer genieten!
Dat echtpaar in Uithoorn met hun fraaie twee-onder-een-kapwoning te koop (Trouw, 10 januari) weerspiegelt onze oudere generatie. Leer toch eens te genieten, verkoop gewoon! Ga lekker huren in een goede serviceflat van het mooie rendement dat het koophuis in twintig jaar tijd heeft opgeleverd. De waarde is bijna verdubbeld! Onze ouderen met hun opgebouwd vermogen moeten de huizenmarkt vlottrekken en juist lekker gaan huren. Van het rendement van de onroerend goed-'belegging' kunnen ze gemakkelijk de rest van hun leven huren. Lang leve het calvinisme!

Jelmer de Bock Almere

Grootverdieners omroepen
De Vara vindt het terecht dat een aantal van haar presentatoren grootverdieners zijn, want ze werken er ook 'keihard' voor (Trouw, 10 januari). Als wij - modaal gezin - al keihard werken, hoe hard werken Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw dan wel niet? Zij krijgen elke maand 7 à 10 keer zoveel bijgeschreven op hun bankrekening als wij. Dus werken zij ook 7 à 10 keer zo hard? Schandalig dat een van origine rooie omroep goedpraat dat driekwart miljoen euro publiek geld aan presentatoren wordt besteed.

Afsaneh en Fred Huiting Groningen

Plassen onder de douche
In Trouw (10 januari) het bericht dat wethouder Bert Wassink van de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) bewoners oproept te plassen onder de douche, om water te besparen. En hoeveel water, beste wethouder Wassink, zou het besparen als inwoners gewoon niet meer elke dag onder de douche zouden gaan?!

Monique Dirven Doesburg

Steen in de stortbak kan ook
Het advies van wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze omtrent waterbesparing zorgt bij mij voor plaatsvervangende schaamte: mannen worden toch al gauw weggezet als notoire viezeriken. En het kan zoveel subtieler. Plaats een steen in de stortbak, zet een kookwekker in de badkamer, schaf een zuiniger variant van de douchekop aan of douche met z'n tweeën. Wassinks idee noodt impliciet ook nog eens tot lozing in een openbaar zwembad, onder het bestuurlijke motto: ga zeiken als je nattigheid voelt.

Johan Kelderman Delft

Niet fietsen door duingebied
In Natuurdagboek (Trouw, 4 januari) stelt Natuurmonumenten ijskoud dat na overleg met de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en Stichting Duinbehoud 'bijna iedereen' zich kan vinden in het tracé van het geplande fietspad door de Amsterdame Waterleidingduinen. De Vogelwerkgroep en Duinbehoud hebben zich echter altijd tegen dit randtracé gekeerd. 'Bijna iedereen' schoffeert ook de 14.406 natuurliefhebbers die, in de grootste petitie ooit in ons land voor natuurbehoud gehouden, vragen om de stille duinnatuur vrij te houden van een druk fietspad door dit prachtige wandelgebied.

Peter van Holland Voorzitter Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Eindelijk schaalverkleining
Het is een pak van mijn hart dat er een begin is gemaakt met schaalverkleining op twee ROC's te Rotterdam (Verdieping, 11 januari). Nog gelukkiger ben ik met de terugkeer naar vakonderwijs. Altijd heb ik, als oud-docent, gepleit voor dit type onderwijs, maar zag met lede ogen toe hoe schaalvergroting, vakversnippering en veralgemenisering, inclusief overgewaardeerd probleemgestuurd onderwijs in immense computerlokalen om zich heen grepen. Een VMBO-leerling heeft veel begeleiding nodig. 'Losgelaten' als 'zelfstandig lerende mens', verdrinken er velen. Een leerling met gouden handjes moet je niet opzadelen met veel theorie en weinig praktijk. Zo lever je geen vakmensen af.

Niek van der Hoest Ermelo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden