brieven

Soberder leven

Maaike van Houten schreef dat het percentage mensen dat kiest voor een soberder leven in 15 jaar is toegenomen van 24 naar 35 procent, volgens haar nog geen procent per jaar (Trouw, 22 juni). Lezer Henk Tromp corrigeert deze bewering en berekent dat een toename van 24 naar 35 neerkomt op ruim 40 procent. Beide kijken niet naar de aantallen die er achter die procenten zitten. In 15 jaar nam het aantal mensen toe, dus die 24 procent heeft betrekking op een ander aantal dan die 35 procent. Als de bevolking in die 15 jaar met ongeveer 7,5 procent toeneemt, neemt het absolute aantal mensen dat soberder leeft zelfs met ongeveer 55 procent toe, dat is een groeipercentage van ongeveer 3 procent per jaar.

Het beeld is dus nog hoopvoller.

Erik Korthof gepensioneerd docent wiskunde Enschede

Pensioenopbouw
Wat pas écht goed voor de economie is: als de overheid geen verplicht pensioenfonds meer kan afdwingen en de burger zelf laat kiezen of en welk pensioen hij wil opbouwen. Dan is dit soort discussies ook voorbij en wordt er niet aan inkomenspolitiek gedaan. De burger wordt tenslotte niets gevraagd of vooraf voorgelegd. Een nieuwe graai uit de pensioenpot kan dan ook niet meer georganiseerd worden, want dat is wat er nu weer gebeurt. Het is het Rutte-adagium van: mensen zoveel mogelijk laten uitgeven zodat zoveel mogelijk belastingen geïnd kunnen worden en de overheid het oude uitgavenpatroon kan handhaven. Dat is de enige en banale reden. Zo lang dit niet verandert, groeit júist de economie niet.

Thomas Kamphuis Den Haag

Wereldvreemd
Gaat het goed met Beatrijs Ritsema? Ik beschouw haar advies inzake de nieuwe relatie van de studente en haar communicatie daarover naar haar ouders en haar advies inzake het delen van de rekening bij een etentje (Tijd, 22 juni) als volkomen wereldvreemd. Met name de analyse inzake het etentje is bizar: alles trekt ze in het intieme, seksuele en erotische. Echt van een andere wereld. Nogmaals: onzinnige adviezen.

Rits Dijkstra Ouderkerk a/d Amstel

Overheidsmissers
Wat een heldere opinie van Nelleke Noordervliet (Trouw, 22 juni). Aan de boom van overheidmissers kan wellicht ook de proefboring naar schaliegas worden toegevoegd. Ondanks grote bezwaren van nota bene 55 hoogleraren. Er moet door de regering 6 miljard extra bezuinigd worden. Niet moeilijk, lijkt me. Geen lastenverzwaring voor de burger, maar schrappen in tal van projecten die een smak geld kosten, weinig geluk brengen en later veel spijt opleveren.

Rita Schutten-Brouwer Doorwerth

Hapklare natuur

Het grootste probleem bij het verschuiven van natuur naar een verdienmodel (Trouw, 24 juni) is het universele en onbegrensde dat natuur moet kenmerken. Mooi, maar het is heel lastig om natuur in individuele eenheden aan gebruikers aan te bieden. Bij een zuivere toepassing worden natuurgebieden als musea. Daarvan is het Nationaal Park "De Hoge Veluwe" het meest markante voorbeeld. Zo houdt men het ecoduct "Oud Reemst", dat "De Hoge Veluwe" met natuurgebied "Planken Wambuis" van Natuurmonumenten verbindt, een jaar na de oplevering nog gesloten. Inzet is vooral de winst- en verliesrekening aan dieren. Het Nationaal Park wil het ecoduct kunnen afsluiten als het verlies aan natuurdieren te hoog oploopt. Zo blijken commercie en economie ook hindermachten te kunnen zijn, naast het lastig kunnen toedelen in individuele eenheden voor gebruik. En hier gaat het bepaald niet om snippers natuur, maar om lappen topnatuur. Als dit dáár al speelt, hoe moet het dan met mindere

natuur.

Marcel Vossestein Nunspeet

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden