brieven

Ephimenco

In zijn column 'Ik blijf!' (Trouw 27 december) slaat Ephimenco toch echt zelf de plank helemaal mis! Hij loopt altijd - en terecht - te hoop tegen antisemitisme en nu houdt hij in zijn column van afgelopen zaterdag zelf de hele Schilderswijk verantwoordelijk voor de betoging van een handjevol IS-fanaten. Je kunt toch ook niet dé Joden verantwoordelijk houden voor de wandaden van Israël? Zelfs al is er maar één Jood lid van Een Ander Joods Geluid, dan is dat al een onterechte generalisatie en dus discriminatie. Nooit doen dus!

F. Klok Groenekan

Schilderswijk

Prima dat de redactie van Trouw in gesprek gaat met de bewoners van de Schilderswijk (Trouw, 27 december). Maar u heeft iets goed te maken, met de mensen daar, maar ook met de lezers. Mijn voorstel om het goed te maken is: bezorg ons alsnog een artikelenserie over deze wijk die voldoet aan de journalistieke maatstaven die men mag verwachten van Trouw. Dus objectief, gedegen, integer. Zodat we eindelijk te weten komen hoe het werkelijk gesteld is met de Schilderswijk. Breng die artikelenreeks samen in een boekje, verspreid dat gratis in de wijk en bied het de lezer tegen kostprijs aan. Bij voorbaat dank.

Manuel Kneepkens Rotterdam

De val van Rome

Het artikel 'Romeinse Lessen' (De Verdieping 29 december) geeft de sensatie van een historisch déjà vu: al te vaak is Rome gebruikt om de 'Untergang des Abendlandes' te voorspellen. Dit keer zijn de bodemuitputting en klimaatverandering van stal gehaald - niets nieuws overigens. Alle theorieën over wat Edward Gibbon (1737-1794) in zijn boek 'The Decline and Fall of the Roman Empire' heeft genoemd, zijn niet meer dan een spiegel van eigentijdse problemen. Als achttiende-eeuwer gaf Gibbon een kwezelig christendom de schuld. Sindsdien zijn allerlei oorzaken bedacht: barbaren, slavernij, gebrekkige techniek, rassenvermenging, een fascistisch systeem, ontbreken van kapitalisme... Alexander Demandt becijfert in zijn 'Der Fall Roms' (1984) het aantal theorieën op 210. Ach, van het verleden leren we niets, we worden er wel zo wijs van er vooral geen lessen uit te trekken.

Anton van Hooff Nijmegen

Moord

Het artikel 'Hoge leider Al-Shabaab geeft zich over' (Trouw 29 december) bevatte een wonderlijke passage: een andere leider van Al-Shabaab was 'overleden' ten gevolge van een Amerikaanse drone-aanval. Overleden? Waarom gebruikt Trouw dit eufemisme voor 'moord'? Men had tenminste het woord 'gedood' kunnen schrijven. Het zou Trouw sieren de dingen bij de naam te noemen. Gedood worden bij een drone-aanval is iets anders dan overlijden ten gevolge van zo'n aanval. Het maakt deze vorm van doden - of liever: moorden - al te zeer salonfähig.

D.J. van der Sluis Westzaan

Elma Drayer

Bijzonder spijtig om Elma Drayer te moeten missen, voor Trouw in de eerste plaats, maar ook voor mij als abonnee. Met haar scherpe pen legde ze de vinger op menige ongerijmdheid in ons denken. Ik heb haar columns met veel plezier gelezen en zal ze erg missen.

G. van Eerden Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden