brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Pralen met principes

Niet buigen voor intolerantie: een prachtig principieel en manmoedig statement van VVD'er Malik Azmani (Opinie, 5 maart). Evenwel, het standpunt wordt wel erg gratuit als degene die het inneemt niet degene is die de tol ervoor betaalt. Pralen met principes krijgt hier voorrang boven het zoeken naar werkende oplossingen.

W. de Winter Wageningen

Atlas

In zijn beschrijving van de afhankelijkheid van Zwitserland van de EU (Opinie, 4 maart) rept Rob de Wijk over de Zwitserse grenscontrole met Kroatië en de woedende reactie daarop van de EU-lidstaten (2014) in verband met 'Schengen'. De logica hiervan ontgaat mij, omdat Zwitserland in de verste verte niet aan Kroatië grenst. Mogelijk heb ik zijn opiniestuk op dit punt gewoon niet goed begrepen, maar het kan natuurlijk ook dat Rob de Wijk even vergeten is om zijn atlas te raadplegen.

Maurits Gleichman Wageningen

Boukje

Hoera, Boukje is gefeliciteerd voor de vele liters melk en mag blijven leven tot aan haar dood (Trouw, 5 maart). In tegenstelling tot al die stumpers die na een paar jaar bedankt worden voor de melkproductie en naar de slacht gebracht worden. Ik heb dan ook geen medelijden met de boeren die deze praktijken volgen en nu ach en wee klagen over hun teruglopende inkomsten. Geld is toch belangrijker dan een levende koe.

Ron Keet Roswinkel

Onzin over hersendood

Het is mij een raadsel waarom Trouw een artikel plaatst zoals dat van Henk Verhoog: 'Hersendood is dood, of toch niet helemaal?' (Opinie, 4 maart). Het is wetenschappelijk gezien onzin, en kan ook het debat over orgaandonatie schade toebrengen, zoals mensen die daardoor afzien van donatie. Het zou goed zijn en de krant waardig dat zij over deze materie een bijdrage zou vragen en plaatsen van een wetenschapper met werkelijk kennis van zaken. Op de website van de stichting Skepsis staat hierover een aantal goede bijdragen, onder meer een kritische bespreking van het boek 'Eindeloos bewustzijn' van Pim van Lommel.

Johan Heikamp Nieuwleusen

Hulde voor Henk Verhoog

Wat ben ik blij met het artikel van Henk Verhoog (Opinie, 4 maart) over hersendood. Gelukkig iemand die de grenzen en vooroordelen van maatschappij en overheid kritisch durft te benaderen. Ik vecht zelf al jaren tegen deze vooroordelen. Er zijn té veel getuigen van bijna-doodervaringen om dit te negeren. Hulde voor de schrijver en de publicatie.

Cees Muusse Nieuwerkerk a/d Ijssel

Geen vlees

In het opiniestukje van Rik Peters (Trouw, 4 maart) mis ik het voor mij belangrijkste argument: onze vleesproductie en -consumptie staat een goede verdeling van voedsel in de wereld in de weg.

Arrie van Veen Renkum

Emmer water

Vegetarisme is geen condens naast de gloeiende plaat zoals journalist Rik Peters beweert (Opinie, 4 maart), maar een emmer water op de gloeiende plaat die daardoor meetbaar afkoelt. Peters maakt een cruciale redeneerfout door zijn effect van vegetarisch eten in relatie te brengen met de vleesconsumptie van 16,9 miljoen Nederlanders. Ja dan is het effect minimaal. 5 procent van de Nederlanders is vegetariër, dat zijn dus 845.000 vegetariërs. Zij sparen per persoon per jaar het leven van een half varken, veertien kippen en vele andere dieren (bron: Vegetariërsbond). In Nederland scheelt dat dus 845.000 maal 0,5 varken, dus 422.500 varkens en 11,8 miljoen kippen per jaar. Kijk, dat is nog eens een plens water op een gloeiende plaat. Ga zo door Rik Peters, en de andere 845.000 vegetariërs in Nederland.

Peter Gootjes Wenum Wiesel

Vervelend

Marco Visser stelt dat als de rente verlaagd wordt 'dat vervelend is voor het ABP en andere pensioenfondsen' (Trouw, 5 maart). Nog véél vervelender is het voor al die gepensioneerden die steeds minder geld krijgen.

Leny Schuitemaker Driemond

Stembureaus

Nederlandse overheden brengen voor het aanstaande referendum het aantal stembureaus naar beneden. Stel dat deze overheidsmaatregel in een willekeurig buitenland zou worden genomen, hoe zou de reactie vanuit Den Haag dan zijn?

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Franciscus van Assisi

Natuurlijk heeft Hans Goslinga het bij het rechte eind door te beweren dat de populisten Donald Trump en Geert Wilders goed in ons tijdsbeeld passen (Verdieping, 5 maart). Wie minstens zo goed in ons tijdsbeeld past is Franciscus van Assisi, waarover momenteel een schitterende tentoonstelling loopt in het Catharijne Convent in Utrecht.

Henk Sieben Rekke

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden