brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

UWV heeft wél werk

Schaterlachend zou ik van mijn stoel zijn gegleden bij het lezen van het artikel over de chaos bij het UWV als het niet zo serieus zou zijn (Trouw, 19 juni). Het is op het belachelijke af dat men een systeem in productie neemt met een testscore van 1 procent goed. Bij een stel normaal nadenkende mensen zou dit als idee bij de brainstormsessie al afgeschoten zijn. En natuurlijk, het zal en moet op 1 juli 2015 in productie gaan! Er zit wel een positief puntje aan. Dit gaat gegarandeerd werk opleveren. Bij de helpdesk van het UWV!

Paul van Drunick Voorhout

Vliegen is te goedkoop

De bestuursvoorzitters van een aantal luchtvaartmaatschappijen vinden dat vliegen onnodig duur is en goedkoper moet worden (Trouw, 18 juni). Vliegen is juist veel te goedkoop. Op kerosine wordt immers geen accijns geheven. De werkelijke kosten van vliegen in de vorm van milieuschade, geluidoverlast en het verkwisten van schaarse brandstoffen, worden daardoor bij lange na niet gedekt. Stunten met vliegprijzen is zeer ongewenst. Europa is prima per trein te bereizen, maar een dergelijke reis valt vaak duurder uit dan een reis per vliegtuig. En reizen buiten Europa: laten die een uitzondering blijven voor een heel speciale gelegenheid.

Joke Koelewijn Zetten

Theologisch antisemitisme

De huidige kerken zijn niet verantwoordelijk voor Luthers woorden, maar wel voor de verwerking van deze anti-Joodse erfenis. Het theologische antisemitisme dateert al van de tweede eeuw. Luther stond in een lange traditie. Bij de vele lezingen die ik geef, blijkt telkens dat deze zwarte bladzijden uit de kerkgeschiedenis bij de gemiddelde kerkganger onbekend zijn. Toch is er veel over gepubliceerd en is er na 1945 binnen de kerken een begin gemaakt met de theologische herbezinning op de Joodse wortels van het christendom. Maar het christelijk triomfalisme zit heel diep en de onwetendheid ten aanzien van Jezus' traditie is groot. Dat vraagt om stevige bestudering van het vak judaica bij de predikantenopleiding. En om de moed hierover kerkbreed het gesprek te voeren. Daarvoor draagt de kerkleiding wel degelijk verantwoordelijkheid! We zijn er nog lang niet, dus zuinige reacties zijn ongepast.

Marja van den Beld Vught

Vluchteling blijft komen

Zo lang straatarme Afrikaanse landen als Malawi vele miljoenen dollars mislopen doordat grote westerse bedrijven belasting ontwijken (Trouw 18 juni) zal die paar miljard extra van Ephimenco (Trouw, 17 juni) de vluchtelingenstroom niet stoppen. Daarvoor is moreel besef nodig bij de top van die bedrijven, de politici die dit toelaten en de columnisten die van westerse schuld niet willen weten.

Henk van Loenen Vianen

Wat krijgt de bejaarde?

Het gaat, zo moeten we geloven, weer beter met de economie in Nederland. Zelfs zo goed dat er een extraatje te verdelen valt. Mooi tot zo ver. Maar waar komt dat extraatje terecht? Als ik het goed begrijp voornamelijk bij de werkenden.

Over bejaarden, die de afgelopen jaren mede flink hebben ingeleverd, hoor ik niets. Wie komt er voor ons op?

Fred Haselhoff Dedemsvaart

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden