brieven

Antisemitisme

Wat een goed en mooi betoog van minister van buitenlandse zaken Timmermans in de Tweede Kamer tegen antisemitisme (Opinie, 28 mei)! Hij kreeg er applaus voor van het parlement. Ook goed dat er zoveel afschuw wordt uitgesproken over de vreselijke aanslag in Brussel vorige week. Dit kan en mag in Europa niet plaatsvinden, en nergens natuurlijk. Joodse gebouwen worden beter bewaakt en er wordt gesproken over het terugdringen van antisemitisme. Als we over terugdringen spreken, zou een veel rechtvaardiger beleid van de Israëlische regering daar zeker ook een bijdrage aan leveren.

Johan Feitsma Grijpskerk

Verborgen agenda

In het stevige en indrukwekkende pleidooi van Frans Timmermans tegen racisme en discriminatie zegt hij met nadruk dat 'als iets het Europese project bedreigt' het wel dit racisme en discriminerend gedrag is. Hiermee wijst hij op een indringende manier op de verborgen agenda van de PVV, die immers af wil van de Europese Unie, de partij die steevast doorgaat met het negatief wegzetten van bevolkingsgroepen.

Harry Slegh Utrecht

Waar is die baan?

Zeven jaar mijn pabo-diploma, zeven jaar deeltijdjuf met een kleine dienstverhouding in een krimpregio. Ieder jaar hopen op uren die overblijven, die ik mag opvullen. Ik word een betere leerkracht in periodes dat ik een uitgevallen leerkracht voor langere tijd mag vervangen. Ik ben ambitieus, mijn gezin flexibel. Doe mij die uren maar, maar waar is die baan?

Mariska Kroon Ten Boer

Oude wijn in nieuwe zakken

Ik had meer verwacht van de onderwijsvernieuwende ideeën van Paul Rosenmöller (Trouw, 28 mei ), voorzitter van de VO-raad. Maar ook hij vertelt, net als vele andere buitenstaanders die het onderwijs even komen vernieuwen, een oud verhaal: de leerling moet centraal gesteld worden. Hoe vaak moeten we dat nog horen? En de docent die 'houdt één keer z'n praatje' en dat is meer dan genoeg. Hoe denigrerend kun je een docent neerzetten? Zelden hoor ik die zogenaamde vernieuwers iets zeggen over discipline of over eisen aan leerlingen. Gewoon weer oude wijn in nieuwe zakken dus.

Cees Cammeraat Waddinxveen

Witte vlek voor CDA

Het is geweldig dat Annie Schreijer-Pierik meer dan 110.000 voorkeurstemmen heeft gehaald voor een zetel in het Europees Parlement (Trouw, 27 mei), en niet alleen van de Twentenaren! Het bestuur van het CDA heeft nog steeds niet goed door dat Twente bestaat. In alle Twentse plaatsen, met uitzondering van Holten-Rijssen, heeft het CDA gewonnen. Waarom dan bij de Tweede Kamerverkiezingen Pieter Omtzigt op nummer 39 plaatsen en Annie Schreijer op nummer 25 bij de Europese verkiezingen? Maar gelukkig zijn de Tukkers niet gek en weten ze 'hun' kandidaten te vinden.

Jan Omvlee Almelo

Mensonwaardig gedrag

Lezer B. Cohen ergert zich aan de in zijn ogen anti-Israël-artikelen in Trouw (Opinie, 27 mei). Ik vind dat je vernedering, mensonwaar- dig gedrag zoveel mogelijk aan de kaak moet stellen. Ik verwijs naar een uitspraak van Ed van Thijn over de essentie van het Joden- dom: "Heb lief de vreemdeling die gelijkwaardig is aan jou, een mens als jij. De vreemdeling is de naaste bij uitstek. Het is die essentie die niet te rijmen is met de manier waarop Israël zich opstelt, die ethiek wordt onvoldoende gepraktiseerd." Trouw, ga alstublieft door met het plaatsen van dergelijke artikelen; ze zijn immers niet gericht tegen Israël, maar tegen het beleid van de regering van dat land!

Bert Verhagen Breda

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden