brieven

Piketty: verplicht leesvoer

Trouw vindt het boek van Thomas Piketty leesvoer voor politici (4 november). Maar het kapitalisme kenmerkt zich door graaizucht of puur egoïsme. In nagenoeg alle EU-landen komen vormen van armoede en grote werkloosheid voor. Ook worden voorzieningen verminderd. Daarom zou Piketty leesvoer moeten zijn voor ieder die kan lezen, denken en zijn mening durft te verkondigen. Want sociale ongelijkheid is een wereldprobleem. Om te voorkomen dat een extreme linkse of rechtse politieke beweging of een extreme religieuze leer weer zoveel macht krijgt dat daardoor grote opstanden ontstaan.

Jan Sueters Schalkhaar

Zwarte Piet is mijn held

Ik ben heel kwaad, woedend zelfs! Opnieuw weet Trouw mij diep te grieven door Zwarte Piet te misbruiken voor een non-discussie. Zwarte Piet is mijn held uit mijn jeugd en heeft niets met discriminatie te maken. U maakt er een item van. Waarom? En dan ook nog op de voorpagina. Het gaat niet om de kleur meer van Zwarte Piet maar om de man of vrouw zelf, alsof die nog steeds voor slavernij is. Belachelijk! Ja Zwarte Piet is een symbool van ons, hoort bij mijn cultuur. Dat anderen zich daaraan storen is hun probleem en niet van Trouw. Stop dus met publicaties over deze zaak. Piet is zwart, niet omdat het discriminerend is maar omdat hij door de schoorsteen kruipt. Punt uit. Nooit weer wil ik er iets over lezen in de krant.

Wouter Dijk Zeegse

Tijd voor een 'Sinterklazien'

De dialoog rondom de Sint en zijn Pieten volg ik met interesse. Nu het traditionele concept van Sint op de helling dreigt te gaan, is het raadzaam om ook het gender aspect in deze dialoog mee te nemen. Want als we straks te maken hebben met een Stroopwafel Piet, dan vind ik het ook wel eigentijds om een vrouwelijke Sint te introduceren. Dit lijkt me naar alle kinderen toe ook een uitstekend signaal. Merkwaardig dat ik hier niets over lees of hoor. Hoe zit het eigenlijk met onze emancipatie?

Gery de Groot Huizen

Reparatie

Wim Boevink schrijft mooi over het almaar breken van dingen in huis (Trouw, 5 november). Zelf repareren is voor veel mensen niet eenvoudig, het laten repareren voor een redelijk bedrag is schier onmogelijk. Als het om kapotte apparaten gaat, is er vaak nog hoop. Sinds Martine Postma (nr. 33 in Trouws Duurzame 100) in 2010 de stichting Repair Café oprichtte, kunnen mensen op honderden plaatsen terecht met kapotte spullen. Met hulp van vrijwilligers wordt twee derde van de mankementen ter plekke opgelost. Er is dus nog hoop voor Boevinks kastje, cd-speler, versterker, bedlampje en gaskachel. Nu nog iemand die bij hem langskomt voor de spullen die niet transportabel zijn en hem verlost van zelfmedelijden en zelfhaat. Ik ken wel iemand...

Henk Vinkers Malden

Pionierende dominee

'De eerste pioniersdominee van Nederland is klaar met zijn werk', aldus een kop bij een interview met ds. Rob Visser (de Verdieping, 4 november). Vanzelfsprekend gun ik ds. Visser de titel 'pioniersdominee', maar de eerste pioniersdominee van Nederland? Dat zou niet best zijn. Is niet elke dominee een pionier? En wat te denken van ds. Euft Verbaas (mijn oom), de eerste dominee van Almere (1976)? Die was daar al dominee toen er nog maar een handjevol mensen woonde en er nog geen kerkgebouw was. Gekscherend werd hij in de beginperiode 'een dominee van niks' genoemd. En wat te denken van zijn vader (mijn opa)? Die was tuindersknecht op de Zuid-Hollandse eilanden en werd na godsdienstlessen evangelist in het (als te vrijzinnig geachte) Groningse Heiligerlee. Dat was ook pionieren. En zo zullen er veel meer pioniers zijn geweest.

Jaap Verbaas Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden