Brieven

Wereldvrede volgens de paus
Katholieke logica: de paus ziet getrouwde homo's als een bedreiging van de wereldvrede. Liefde is dus een bedreiging voor de wereldvrede. Is haat dan goed voor de wereldvrede?

Afke van Vliet Zwolle

Beatrix begrijpt het wél
Je wrijft je ogen uit, maar het staat er echt. De paus haalt opnieuw fel uit naar homoseksuelen. Ze manupeleren de rol die God hun heeft gegeven. Getrouwde homo's een bedreiging van de wereldvrede. Dat zegt de paus en hij noemt zich een christen. Ik vind zo iemand niet van deze tijd en vanwege zijn gezag nog gevaarlijk ook. Hij stort wie zo geboren zijn in diepe ellende en lokt suïcide uit. Is er werkelijk geen mogelijkheid deze paus te dwingen verantwoording af te leggen, desnoods door hem voor een tribunaal te slepen of hem af te zetten? Waarom staan mijn katholieke broeders en zusters in naam van Christus niet op? Die paus heeft niet begrepen wat Jezus preekte. Gelukkig is er op Eerste Kerstdag onze koningin. Elk woord gewogen; subtiel en uiterst knap. Zij weet elk jaar wel weer de boodschap van het Evangelie tot de kern terug te brengen.

Job Dienske Uithoorn

Mauro en Verhagen
Zo vlak voor Kerst te midden van allerlei sombere verhalen maar liefst twee in het oog springende positieve berichten. 1: Mauro valt wellicht ook onder het nieuwe kinderpardon! Toch nog een happy end na een klungelig gehannes van - naar nu blijkt door Geert Wilders aangelijnde - CDA-minister Gerd Leers. 2: De, weliswaar late, bekering van ex-CDA-partijleider Maxime Verhagen. Hij had verkeerd ingeschat welke impact het verbond van zijn partij met de PVV op het CDA zou hebben. Moedig om alsnog, na de vele waarschuwingen van onder meer Hirsch Ballin, Klink en Wijffels, te erkennen dat die terecht waren. Zwak is het dan natuurlijk om de schuld af te schuiven op anderen, terwijl Verhagen zelf de architect was van het PVV-verbond en geen tegenspraak duldde. De schade is nog alle dagen voelbaar.

Tieme Meints Assen

Zondagsrust zonder kerkgang
Wat in de hele discussie over de Zondagswet vergeten wordt, is dat ook velen die nooit naar de kerk gaan genieten van de zondagsrust. Het is vaak de enige ochtend waar je absolute rust ervaart. Je hoort de snelweg niet. Er rijden minder treinen en bussen. Natuurliefhebbers genieten van de zondagochtend waarop je nog de natuur kunt 'horen', ook in een wat stadse omgeving. De zondag(ochtend)rust is een goed geneesmiddel tegen de dreiging van de 24-uurseconomie. Het is heel makkelijk zoiets af te breken. Als dit eenmaal gebeurd is, dan is het niet meer terug te draaien.

Margriet Kleine Leusden

De kater van King William
Wat een enorme teleurstelling! Wat eerst nog een angstig vermoeden was, is zaterdagmorgen bewaarheid: dit jaar geen King William's. Internet de achilleshiel? Kunt u alstublieft die keus aan de puzzelaars laten? Is het King William's College dan inmiddels ook gestopt? We hadden ons er weer erg op verheugd. Nu voelt het als een enorme kater, nog voor de Kerst begonnen is.

Els Diepeveen Almelo

Introverten
Een bijlage Letter & Geest over 'de stillen in den lande'. Een prachtig kerstthema: Maria die de woorden overweegt in haar hart. Wat een verademing in een maatschappij waarin de toon wordt gezet door geschreeuw op de markt en competitiedrift alom. Laat het bij die ene bijlage blijven. Susan Cain roept de introverten op om uit de kast te komen. Een sympathiek streven. Echter, zij hoeven zichzelf niet in de markt te zetten. Hun kracht is juist dat zij dat niet nodig hebben.

Wim Jansen Vlissingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden