Brieven

Word vegetariër
De PvdA-fractie in de Eerste Kamer twijfelde nog over de vraag of onverdoofd ritueel slachten verboden moet worden. Wat gaat voor, dierenwelzijn of geloof? De oplossing is simpel voor iedereen die met dat dilemma worstelt: word vegetariër en het probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon. En het is nog goed voor het milieu ook.

Rudy Schreijnders Amsterdam

Mooi interview Herzberg
Jammer dat de lezer die Judith Herzberg in de krant van gisteren kapittelde over Klaagliederen, er niet even bij vermeldde dat het overigens een heel mooi interview was in Trouw van 10 december. Haar uitspraak 'Europa is een onvervangbaar vredesbolwerk' kan zo als een Amber Alert boven alle snelwegen.

Agnes Amelink Zeist

Hypotheekrenteaftrek
In plaats van de hypotheekrenteaftrek ziet minister De Jager mogelijkheden tot bezuiniging in versoepeling van het ontslagrecht (Trouw, maandag). Het ontgaat mij geheel hoe dit door hem aangegeven alternatief kan bijdragen tot extra bezuinigingen op de rijksbegroting. Volgens mij klopt het niet. Om zijn gedachten te helpen bepalen: afbouw van de hypotheekrenteaftrek heeft als voordeel hogere belastinginkomsten en een daling van de huizenprijzen waardoor meer mensen een huis kunnen kopen. Wellicht is toch het grootste probleem voor De Jager dat er nog steeds hypotheken tot boven de waarde van een woning kunnen worden gesloten. Daarin is Nederland uniek, maar dat is niet iets om trots op te zijn. Of moeten de hogere inkomens koste wat kost ontzien worden? CDA, hoe sociaal wilt u zijn? Liever de ww-duur ook bekorten?

Hein van Dijk Dordrecht

Jagerslatijn
Wat een flauwekulverhaal onder de titel 'Wat de jager bezielt' (Trouw, gisteren). Mooie woorden over allerlei emoties die met het jagen gepaard gaan maar uiteindelijk is het nog steeds het opzettelijk doden van dieren. Ophouden daarmee en laat je jachtinstinct bevredigen door bijvoorbeeld vogels te gaan spotten, de natuur te fotograferen of te inventariseren, nesten van weidevogels te zoeken en ze daarna te beschermen. Als je per se wilt schieten zijn er genoeg computerspelletjes waar je allerlei dieren lekker overhoop kunt schieten. Drink er dan een borrel bij en toeter op je jachthoorn en dan beleef je de jacht ook.

Hans Beek Zuidhorn

Soevereiniteitsoverdracht
Je kunt vinden wat je wilt van het standpunt van Trouw dat de oplossingen voor de eurocrisis gevonden moeten worden in verdere Europese eenwording. Maar als de krant werkelijk meent dat wel of geen soevereiniteitsoverdracht een 'semantische discussie' is, verwacht ik voortaan ook geen artikelen meer over gezinnen die door Europese wetgeving geen corporatiewoning meer mogen huren. Want zulke wetgeving is een direct gevolg van de overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie. Het gaat daarbij om echte bevoegdheden en echte macht waardoor echte mensen geraakt worden, niet om woordspelletjes.

Wouter Hulstijn Groningen

Mickey Mouse competitie
In het verslag en de analyse in de krant van maandag is Trouw (enigszins) euforisch over AZ. Mijn conclusie is: de club met de meeste punten staat bovenaan, uiteraard, maar niet omdat AZ zo goed is. Nee, de overige 'toppers' spelen erbarmelijk slecht. Lees alle verslagen van afgelopen weekend.

Zelfs een ploeg als NEC Nijmegen kan met een 'killer' in deze 'Mickey Mouse'-competitie nog kampioen worden.

Wim Born Dongen

Nobel CDA
Weer een CDA-er die de eigen partij afvalt. En nu zelfs de voorzitter (Trouw, maandag). Wij hebben toch een prima kabinet dat in deze zware tijden de moeilijkste beslissingen moet nemen om uit de crisis te geraken. Is het niet beter dat Ruth Peetoom overstapt naar GroenLinks?

Jan Terlouw noemde het CDA in het boekenprogramma op zondagmorgen een nobele partij. Waarom moeten we dit uit de mond van een lid van een andere partij horen? Ik vrees dat het CDA de verkeerde voorzitter heeft gekozen, die ons alleen maar nog meer stemmenverlies op zal leveren.

T. Barg-Kleijwegt Monster

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden