Brieven

Intrinsieke waarde
Waarom heeft een aap intrinsieke waarde, en een iPhone niet, zo vraagt milieufilosoof Bas Haring (De Verdieping, 9 november) zich af. Zijn voor Bas Haring ook mensen vergelijkbaar met zijn iPhone? Heeft zijn partner voor hem ook alleen maar nuttige functies? Grenzen zijn hier niet te trekken. Er is continuïteit van mensen, via mensapen, vissen en slakken naar bacteriën. Juist vanwege deze continuïteit is duidelijk dat niet alleen de medemens maar al het leven een intrinsieke waarde vertegenwoordigt. Haring zal toch weten dat er geen scherpe grens tussen mens en dier te trekken is.

Helias A. Udo de Haes Leiden

Lijfstraffen
In Trouw (12 november) stond een artikel over te vergaande lijfstraffen met een foto van een meisje in Seoul met een tafel boven haar hoofd voor straf. Het herinnerde mij aan een straf die ik moest ondergaan in Nijmegen toen ik bij een godsdienstoverhoring gespiekt had. Dit gebeurde in 1950, ik was toen 11 jaar. De surveillerende broeder-onderwijzer betrapte mij erop dat de catechismus op mijn bank lag. Ik moest op mijn knieën onder het Mariabeeld in de gang gaan zitten met de armen omhoog en de catechismus boven mijn hoofd. Alle passerende leerlingen konden dan zien dat je niet mag spieken en zeker niet bij een godsdienstoverhoring. Een straf die ik nooit vergeten ben en die ook helemaal niets heeft geholpen, ofschoon ik tot mijn pensionering leraar ben geweest. Ik wist in elk geval hoe ik niet moest straffen.

Jos Knipping Apeldoorn

Zwarte Piet
Voor mij ziet de wereld er toch echt anders uit dan voor Liesbeth Tjon A

Meeuw (Podium, 15 november). Als kind leerde ik dat Zwarte Piet een behulpzame, kindvriendelijke

persoon is, streng doch rechtvaardig en met interesse voor datgene waar ik mee bezig ben. Sindsdien zie ik gekleurde mensen gewoon als respectabele medemensen.

Annette Visser-Van der Vaart Handel

Weigerambtenaar (1)
Er moet een einde komen aan de ruimte die individuele ambtenaren nu nog hebben om te weigeren homoparen in het echt te verbinden. Trouw vindt dat maar niks, getuige haar commentaar (16 november). Er zijn landen waar helemaal geen 'weigerambtenaren' bestaan. In die landen worden homo's dan ook niet getrouwd, maar gediscrimineerd, vervolgd, gemarteld of zelfs gedood. In Nederland is gelukkig vastgelegd dat dát niet mag. In artikel 1 van de grondwet nog wel. Waarom ambtenaren toestaan hiervan af te wijken? Of mogen ambtenaren straks ook weigeren om christenen of moslims te trouwen als ze daar persoonlijk moeite mee hebben?

Eric Schneider Beverwijk

Weigerambtenaar (2)
De volksvertegenwoordiging heeft besloten: regels zijn regels. We mogen trots zijn op onze ambtenaren, die bij aanvang van hun werk hun eigen meningen, beginselen en opvattingen mogen opbergen in een kluisje in de kelder. De gemeenten mogen straks in opdracht van onze volksvertegenwoordigers de straatnamen van de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog screenen op weigerambtenaren. Die kunnen dan uitgegumd worden.

Johan Prins Den Haag

Weigerambtenaar (3)
Is Trouw nu werkelijk van mening dat christelijke ambtenaren een huwelijk tussen een lesbische vrouw en een homoman moeten kunnen weigeren? Of tussen twee heterovrouwen? Moeten ambtenaren nu ook al de seksuele voorkeur van de aanstaande gehuwden gaan toetsen? Wel eens van de scheiding van kerk en staat gehoord?

Herman Beks Molkwar

Weigerambtenaar (4)
Ger Groot waarschuwt tegen 'kadaverdiscipline' voor ambtenaren (Trouw, 15 november). Het gaat hierbij niet om Befehl ist Befehl maar om 'wet is wet'. Een ambtenaar is een werknemer; hij of zij vervult taken naar contractuele overeenkomst. Aangezien een aspirant-ambtenaar duidelijk zal zijn gemaakt dat de overheid burgers in gelijke gevallen gelijk dient te behandelen, kan er van gewetensnood achteraf geen sprake zijn. Lex dura, sed lex (de wet is hard, maar het is de wet), een gelovig ambtenaar dient de wereldse overheid, ofwel gaat zijns weegs.

André de Bruijn Hoevelaken

Weigerambtenaar (5)
Een paar partijen hebben weer eens laten zien dat democratie voor hen niets anders is dan de mening van de meerderheid dwingend opleggen aan andersdenkenden. Van met name GroenLinks en de PvdA had ik anders verwacht. Ik daag deze partijen uit nu ook een motie in te dienen om Zwarte Piet te verbieden in Nederland. Dat is immers ook discriminatie en betreft symboolpolitiek.

Winus van Asselt Dronten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden