Brieven

Bescheidenheid is nu gepast
Had Bin Laden berecht moeten worden en is zijn uitschakeling een 'slechte western', zoals briefschrijfster Marianne Jolink beweert (5 mei)? Ik weet niet of zij beschikt over een goed geheugen, maar ik kan me de beelden van 9/11 nog levendig voor de geest halen. Reddeloze mensen die uit angst levend verbrand te worden, langs gevels vielen, een inferno. Bijna 3000 doden. Dat de Amerikanen op deze manier reageren op de dood van Osama is weinig ingetogen maar is enigszins voor te stellen. Niet alles is met papieren diplomatie te regelen. Vrijheid moet soms bevochten worden. Een bescheiden opstelling is hier passender dan een 'hooghartige' afkeur vanuit ons veilige landje.

Jeroen Bezuijen Roderesch

Essent vervuilt veel meer
Peter Terium, CEO van Essent, vertelt in de krant enthousiast hoe in de Eemshaven wordt gebouwd aan de grootste kolencentrale van Nederland. Hij meldt niet dat het de centrale een CO2-uitstoot heeft gelijk aan 2,5 miljoen auto's. Geen ander bedrijf investeert zo veel in Europese kolencentrales en zo weinig in zon- en windenergie als Essent en moederbedrijf RWE. Toch klaagt Terium over de campagne van Greenpeace tegen zijn bedrijf. Greenpeace zou alleen mikken op Essent. Maar wij voeren ook stevige campagnes en rechtszaken tegen andere bedrijven die kolencentrales bouwen, zoals EON en Electrabel. Schokkender is dat Terium beweert dat zijn centrale minder CO2 zal uitstoten dan een gascentrale. Ik zou graag de berekeningen zien. Zelfs in de cijfers van Essent zelf is de centrale amper efficiënter dan andere kolencentrales en heeft zij de hoogste CO2-uitstoot van alle in Nederland.

Florian den Olden, campagneleider klimaat en energie Greenpeace

Christelijke politiek
De discussie over de koers van de ChristenUnie laat goed zien dat het helemaal niet duidelijk is wat 'christelijke politiek' precies inhoudt. In de vaderlandse geschiedenis stonden broeders die 's zondags samen naar de kerk gingen, op maandag politiek tegenover elkaar. Jezus Christus wordt al eeuwen gebruikt om politieke overtuigingen van een legitimatie te voorzien. Gelukkig past Hij in geen enkel politiek systeem. Christelijke politiek, als dat al bestaat, laat zich herkennen door het opkomen voor wat verloren is. Dat is niet links, en niet rechts, dat is opkomen voor de (ongeboren) zwakken in de samenleving.

Geerten Krijger Nieuwegein

Flessenlikker voor moeder
Ik ben zielig. Ik heb een flessenlikker. Bewust! Jeroen Thijssen schreef vorige week over een kilometerslange rij vrachtwagens met voedsel dat wij Nederlanders weggooien. Ik probeer daar zo bewust mogelijk niet in mee te rijden, dus schraap ik met plezier nog voor drie boterhammen de biologische chocopasta uit het potje. Dat zou meneer Witteman ook kunnen doen, die via de brievenrubriek liet weten dat een flessenlikker 'verkeerde zuinigheid' is. Misschien een leuk cadeautje voor moederdag?

Jerûn Dreves Oldehove

Kerk op koeiehuid
Jaap de Berg schreef in zijn taalrubriek over kerken, gebouwd op koeiehuiden. Hij kon zich niet voorstellen dat dit verhaal op waarheid berust. Ik kan bevestigen dat in Nederland wel degelijk kerken zijn gebouwd op koeiehuiden. Zoals de Sint Jan (basiliek) in Den Bosch. De stad is een voormalig moeras. Huid wordt na verloop van tijd in een moeras- of veengebied een hard en sterk leer, doordat het water weinig tot geen zuurstof bevat.

Annemiek Cortjens Nistelrode

Roken slecht voor schatkist
Stoppende rokers remmen opbrengst voor de schatkist (5 mei). Wat kortzichtig. Stoppen met roken levert juist veel op: voor individuele mensen aan gezondheid en kwaliteit van leven, voor de mensen in hun omgeving aan schonere lucht, voor ons allen aan reinheid van de omgeving (wég peuken). Ook voor werkgevers levert het wat op, omdat rokers meer verzuimen. Het kan niet anders of dat alles leidt tot opbrengsten voor de schatkist.

Noks Nauta, bedrijfsarts Delft

Oorlogsmisdadiger berechten
Duitsland opent rechtszaken tegen Rwandese oorlogsmisdadigers. Heel mooi, maar 'onze' meneer Faber dan? Die in Duitsland schuilt voor de levenslange straf die hij in Nederland nog moet uitzitten.

René van Dijk Gorinchem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden