brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Referendum

Kan er alstublieft snel een referendum komen waarbij men kan stemmen voor het afschaffen van referenda?

F. Hendriks Nijmegen

Derde Kamer

Een alternatief voor een referendum is het instellen van een Derde Kamer van de Staten-Generaal. Van deze Derde Kamer zijn dan alle stemgerechtigde Nederlanders lid. Nadat Tweede en Eerste Kamer een wetsvoorstel hebben aangenomen kan - onder nader te bepalen voorwaarden - de Derde Kamer zich er ook over uitspreken. De leden van de Derde Kamer die tegen zijn, gaan naar de stembus om hun standpunt te registreren. De voorstemmers blijven gewoon thuis. Als de (absolute) meerderheid van de Derde Kamer tegen is, oftewel meer dan de helft van alle stemgerechtigde Nederlanders, is het wetsvoorstel verworpen.

Cees de Heer Houten

Gerwin overtuigt

Columnist Gerwin van der Werf is een held. Uit zijn heldere stijl, onderkoelde humor en zelfrelativering spreekt zo veel warmte. Ik kan niet precies zeggen hoe hij het doet, maar hij overtuigt. Je zou zo zelf leraar willen worden.

Kristel Zeeman Apeldoorn

Vluchtelingenstroom

Interessant essay van Leo Lucassen over de vluchtelingenstroom naar Nederland (Letter & Geest, 9 april). We moeten ons niet gek laten maken, stelt hij, en daar ben ik het helemaal mee eens. Lucassen eindigt zijn essay met vier factoren die kunnen verklaren waarom we nu negatiever op de vluchtelingenstroom reageren dan in de jaren negentig, ondanks het feit dat toen meer vluchtelingen naar Nederland kwamen. Hij noemt terrorisme, populisme, de zichtbaarheid van de boottochten en de invloed van social media. Ik zou zeggen dat er nog een vijfde factor is. In de jaren negentig werden asielzoekers minder massaal in asielzoekerscentra geplaatst. De beeldvorming ten aanzien van asielzoekers is daarmee veranderd: asielzoekers zijn bewoners van overbevolkte enclaves, die wellicht nooit zullen integreren. Althans, zo zullen veel Nederlanders denken. Dat is anders dan in de jaren negentig, toen asielzoekers sneller in de Nederlandse samenleving terechtkwamen. Ik weet dat de situatie van toen een aantal nadelen kende, maar wellicht toch minder dan het huidige systeem?

Martin de Wolf Tilburg

Asielzoekers

Er wordt als het over asielzoekers gaat steeds een vergelijking getrokken met de Hongaarse vluchtelingen in 1956 en de Vietnamese bootvluchtelingen. Maar die vergelijking gaat mank.

De Vietnamezen verspreidden zich destijds over de hele wereld; velen gingen naar Amerika. Ze gaven geen problemen en pasten zich goed aan, ook hier in Hendrik-Ido-Ambacht. En bij de Hongaarse opstand waren het er niet zo veel als nu. De Hongaren verspreidden zich ook makkelijker over Europa en waren Europeser. De huidige asielzoekers zijn vooral moslim en zijn minder gesteld op onze normen en waarden. Ik zie dus zeker problemen met deze asielzoekers.

Ch.Th. de Koning Hendrik-Ido- Ambacht

Liefde en zaken

Beatrijs doet in haar rubriek Moderne Manieren in Trouw van 9 april weer een boude uitspraak. In haar antwoord aan een mevrouw die twijfelt aan de liefde van haar partner, aangezien hij voorafgaand aan het kopen van een huis en een mogelijk huwelijk het een en ander zakelijk wil vastleggen, is Beatrijs zeer diskwalificerend over de partner. Zijn zakelijke instelling omschrijft ze als gepreoccupeerd zijn met de veiligstelling van zijn bezittingen. Dit stelt hem in een enigszins dubieus daglicht. Dat met het maken van zakelijke afspraken later vaak veel ellende wordt voorkomen, komt niet aan de orde. Evenmin dat liefde en zakelijk met elkaar omgaan elkaar in deze tijd niet meer bijten. Haar stellige uitspraak kan in deze kwestie meer kwaad dan goed doen. Wat meer nuance zou op zijn plaats zijn geweest.

Sjoukje Douma Amsterdam

Wilders naar Madurodam

"PVV-haters in deze neprechtbank hebben hun vonnis dus al klaar", aldus Geert Wilders. Het komt er zo langzamerhand op neer dat, wanneer je niet denkt, functioneert of handelt op een manier die Wilders welgevallig is, je wordt weggezet als 'nep'. Het wordt hoog tijd dat deze ondemocratische nep-parlementariër, die ons land alleen maar geld kost en politiek gezien nauwelijks iets goeds voortbrengt, eindelijk eens ophoepelt. Misschien is een functie als burgemeester van Madurodam voor hem een optie. De inwoners van die stad zullen hem in elk geval nooit tegenspreken.

Rien Westera Elburg

Ouderwetse 'feministe'

Het is voor mij onbegrijpelijk dat een originele columniste en kunstenares als Tinkebell wordt ontslagen, terwijl een ouderwetse 'feministe' met beperkt blikveld als Kirsten van den Hul ruim baan krijgt.

Mirjam den Boer-Neele Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden