brieven

Diervriendelijke oevers

Volgens lezer J.M.Schutmaat-Groen is het verdwijnen van de grutto niet alleen te wijten aan agrarische bedrijven (Brieven, 29 februari). Het hele westen van Nederland zou onder het asfalt en beton liggen en dat zou mede oorzaak zijn van deze verdwijning. Dat kan best een beetje waar zijn, maar ik woon in het westen. Tegen Den Haag aan en ook vlakbij een natuur- en recreatiegebied dat is ontwikkeld op land waar voorheen boeren zaten. Die zijn nu weg, op één na. Een biologische veehouder die op zijn land poelen en diervriendelijke oevers heeft gemaakt. Laten daar nou ieder jaar grutto's zitten (ook lepelaars, kluten, watersnippen en veel meer soorten overigens). Misschien toch iets om over na te denken?

Marjan Buninga Nootdorp

Vrije wil

Onder de titel 'Als de tongen maar vrij zijn' schrijft filosoof Désanne van Brederode: 'Vrijheid... is voor Erasmus geestelijke vrijheid... (die) eerst ontdekt en ontwikkeld dient te worden. Dat kan alleen door goede scholing, waarbij de leerling zich verdiept in een denktraditie van eeuwen.' (Letter&Geest, 27 februari) Als dit laatste waar zou zijn, zou die vrijheid alleen voor (hoog)geletterden bereikbaar zijn. Dat kan toch niet het geval zijn. Geestelijke vrijheid zie ik als een morele hoedanigheid, Als het streven om zoveel mogelijk onbevooroordeeld naar de dingen te kijken. Meer dan 'zoveel mogelijk' is niet haalbaar, een mens kan zich nooit helemaal losmaken van de geestelijke bagage die genen, opvoeding en levensloop hem/haar hebben meegegeven. Daarnaar te kunnen streven is iedereen gegeven, want streven is een wilsact en elke mens heeft een vrije wil, dat is de kern van de menselijke waardigheid.

Jan de Leeuw Hoogerheide

Pas op met klimop

Koos Dijksterhuis houdt een pleidooi om muren en daken door klimop te laten begroeien (Natuurdagboek, 24 februari). Hij begrijpt niet waarom er een 'hetze' is tegen klimop. Inderdaad, klimop beschadigt een bakstenen muur niet. Maar er is wel een risico waar hij kennelijk niet van af weet. Zijn stukje verscheen vlak voordat ik een lange reis moest maken naar Emmen, naar het huis van mijn overleden schoonzuster en zwager, om daar in opdracht van de woningbouwvereniging de klimop van de muur van de schuur te verwijderen.

Want: die klimop was bezig onder het boeiboord van het platte dak van die schuur kruipen. En als we dat zouden laten zitten, zou die klimop zich vervolgens zelfs tussen het houten dak en de dakbedekking kunnen nestelen, en dan zou op den duur zelfs het hele dak vervangen moeten worden!

Gea Zijlstra Utrecht

Afblijven

Trouw lees ik altijd de columns van Sylvain Ephimenco, ook in de hoop eens met hem in te kunnen stemmen. Zaterdag was dat bepaald niet het geval. Schengen staat volgens Ephimenco onder druk door de 'aanzwellende vloed asielmigranten'. Maar: 'Wie kan die mensen ongelijk geven dat ze de lokroep van moeder Angela hebben gehoord?' Ik vind het absoluut stuitend om Merkels oprecht horen en gastvrij beantwoorden van de noodkreet van de slachtoffers van de oorlogsgruwelen in Syrië, te verdraaien tot een 'lokroep'. Met een variatie op de slotzin van zijn column: 'Ephimenco moet met zijn rotpoten van de menswaardigheid afblijven.'

Guus Koelman Rotterdam

Tranen

Daar zit ik dan. Het is zaterdagochtend, ik zit in mijn luie stoel, kop koffie en ontbijt onder handbereik en lees ondertussen de krant. Heb tranen in mijn ogen. Wederom een prachtige laatste wens van uitvaartondernemer Mickelle Haest (Tijd, 27 februari). Tranen daar haar stukjes mij elke week weer raken. Ik wens dat Trouw en de rubrieken daarin mij nog vaak mogen raken.

Marcel Jansen Maarssen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden