Brieven

Schone kernenergie?
'Schone' kernenergie zal goedkoper worden bij een CO2-heffing (Trouw, gisteren). In 2006 is echter al een onderzoek gepubliceerd in de Ecologist, waaruit blijkt dat bij het bouwen van een kerncentrale, het delven en vervolgens verrijken van uranium gigantische hoeveelheden broeikasgassen uitstoot. Delven en verwerken van uranium blijkt oneconomisch en kost meer energie dan het zal produceren, zo luidde de conclusie. Alle reden dus om af te zien van kerncentrales en naar werkelijke alternatieven te kijken.

Kamiel van Ingen Den Haag

Geniale foto CDA
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Zo ook over imago en authenticiteit. Bij het aantreden van dit kabinet vertelde voormalig spindoctor Jack de Vries bij 'De WereldDraait Door' hoe men op het bordes dient te staan. Je pakt met duim en wijsvinger van de ene hand de wijsvinger van de andere en houdt die voor de onderbuik; "Zo komen de schouders het mooiste uit". De foto maandag op de voorpagina bij 'Vrije val dreigt voor CDA' toont partijprominenten in die houding. De foto staat symbool voor het huidige CDA. Laten zien waar je echt voor staat doe je niet door je jarenlang kunstmatig een houding te geven.

J. Bisschops Zwolle

Occupy meer dan een cult
In de brief van de hoofdredactie afgelopen zaterdag uit Willem Schoonen zijn onvrede over het ontbreken van een duidelijke visie op de toekomst binnen de Occupy-beweging. Hij meent dat zoiets in Nederland, met onze grote welvaart, eigenlijk overbodig is. Maar het is juist uit solidariteit met de problemen van andere mensen wereldwijd dat er ook hier wordt geprotesteerd. Het initiatief verdient meer dan als cult te worden weggezet.

Tiuri Konijnendijk Utrecht

Deskundig pensioenbestuur
'Bestuur pensioenfondsen niet meer alleen van werknemers en werkgevers, als het aan minister Kamp ligt' (Trouw, gisteren). Er zou behoefte zijn aan onafhankelijke deskundigen in de besturen. Ik zoek die liever in de medewerkerssfeer. Wie de graai-mentaliteit van juist die financiële deskundigen een beetje volgt, weet dat die in ieder geval ongelooflijk veel duurder zijn. Zet ze in een fondsbestuur en de beer is los. En deskundiger? Lees over de ondergang van Nederlands grootste bank in 'De Prooi' en je weet wel beter. Overigens, het tegenvallen van de resultaten komt toch vooral door de lage rente en de eurocrisis? Verandert daar wat aan door het initiatief van Henk Kamp?

W. Stoop Santpoort-Noord

Een massa Chinezen
Bij het interessante artikel over jonge Chinezen en het ontrafelen van ons DNA is een forse illustratie geplaatst (Letter&Geest, zaterdag).We zien een groepje Chinese studenten dat een groot aantal keren is gedupliceerd, zodat een grote massa Chinezen is ontstaan. Jammer, dat Chinezen altijd als massa worden afgebeeld (het gele gevaar). Terwijl juist hun land werkt aan geboortebeperking. En het artikel juist gaat over individuele Chinese jongeren.

Henk German Mariënberg

Britse vooruitgang
"Britse prinsessen niet langer minder dan prinsen", meldt Trouw zaterdag. Het doet mij oneindig goed dat wij in onze op christelijk-joodse tradities gebaseerde maatschappij alle andere achtergebleven landen en religies in de wereld weer eens een voorbeeld stellen. Op 28-10-2011 AD besluit Groot-Brittannië, het land met een zeer rijke traditie (ooit een keizerrijk waar de zon nooit onderging), om een prinses, als zij een broertje heeft niet langer aan de kant te schuiven voor een troonopvolging. Alle landen die nog deel uitmaken van het Britse Gemenebest hebben daar mee ingestemd. Maar het besluit gaat nog verder: 'het toekomstig staatshoofd mag ook een katholiek trouwen'. Jammer dat dit wereldwijde toonbeeld van vooruitgang en ontwikkeling ongeveer een eeuw nadat vrouwen kiesrecht kregen geen voorpaginanieuws is geworden.

Ipe van der Deen Arnhem

Vegetarische vis
Het idee om vegetarische vis te gaan eten (Trouw, maandag), doet mij denken aan het verhaal over een kannibaal die vegetariër wilde worden. Maar hij had er moeite mee de stamgebruiken helemaal los te laten, en at daarom voortaan alleen nog maar vegetariërs.

Gerard Schol Drachten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden