brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Technisch goede dokter?
Dokter Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten zegt het in het stuk over cijfers in de zorg zo eenvoudig. Je zou hem bijna geloven. "De ene arts is heel goed in de spreekkamer, een ander is technisch weer beter" (Trouw, 10 april). De ene competentie kan compenseren voor de andere competentie. En samen komen we er wel. Maar ik wil voor mijn patiënten geen hork met 'gouden handjes'. Ik wil niet moeten uitleggen wat de dokter in het ziekenhuis bedoelt. Ik wil dokters die allround goed zijn. Dokters die zich hebben bekwaamd in alle competenties, nodig om een goede dokter te zijn. Daarom ben ik naast huisarts ook docent. Ik zie gelukkig een nieuwe generatie dokters die hun talenten in evenwicht trachten te houden. Die hoop bind ik mijn patiënten ook maar als riem onder het hart. De zachte krachten zullen zeker winnen!

Pieter Barnhoorn Leiden

Koopzondag
Natuurlijk vormt het al dan niet toestaan van een koopzondag voor veel christelijke partijen een breekpunt bij collegeonderhandelingen (Trouw, 12 april). Aan de andere kant stellen veel ondernemers, vaak min of meer gedwongen door hun 'winkelketens', dat openstelling op zondag hun redding betekent. De politici voelen zich voor het blok gezet: óf koopzondagen, óf een lege binnenstad! Alsof het allemaal zó simpel is. Want er zijn gewoon te veel winkels, ze verschillen te weinig van elkaar, zijn te groot (en dus te duur), te weinig geconcentreerd. Los dát eerst maar eens op, vóór je op die koopzondag nóg meer kosten maakt!

Reinder Koornstra Alphen aan den Rijn

Bezuinigen op defensie
In Trouw van 11 april wordt een analyse gegeven van defensiematerieel in de verkoop. Ik zou defensiespecialisten van regering en parlement willen vragen een moment stil te staan bij het capitulatiemonument mei 1940 in Rijsoord (gemeente Ridderkerk), waarop gebeiteld staat: 'Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel'.

In de school aan de Rijksstraatweg, waarvoor dit monument staat, heeft opperbevelhebber generaal H. G. Winkelman op 15 mei 1940 de Duitse capitulatievoorwaarden ondertekend.

Wout Haasjes Zwijndrecht

Onwillige studenten
Als docent in het hoger beroepsonderwijs herken ik veel van wat door Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw naar aanleiding van hun gastles aan de orde wordt gesteld (Opinie, 4 april). En natuurlijk heeft Gerda Schapers ook gelijk als zij stelt dat het onderwijs moet worden afgestemd op de huidige generatie (Opinie, 11 april).

Maar het is van alle tijden dat, wil je tot (leer)resultaat komen, discipline en doorzettingsvermogen een belangrijke rol spelen. Daar hoort ook bij dat studenten soms dingen moeten doen waar ze eigenlijk geen zin in hebben.

Gerda Schapers wil alleen maar meebewegen met de huidige generatie. Dat is net zo zinloos als alleen maar tegenbewegen. De wetenschappelijke onderbouwing van haar talrijke uitspraken over de huidige studenten is mij overigens onbekend.

Jo Zaad Hoensbroek

Sollicitatieplicht
Ik kan mij helemaal vinden in de oproep van Fop van Heusden om de sollicitatieplicht voor werklozen van 62 jaar en ouder te schrappen (Opinie, 12 april). Zelf ben ik bijna 65. Afgelopen week heb ik bij het UWV het verzoek ingediend om mij van de sollicitatieplicht vrij te stellen. Ik vind het daar langzamerhand tijd voor worden, na drie jaar solliciteren zonder een uitnodiging voor een gesprek.

Het voelt voor mij zeer gênant en onprettig om telkens weer anderen aan het werk te zetten om mijn sollicitatie te lezen en, de laatste tijd, ook persoonlijk te beantwoorden. Toch ben ik om die reactie blij en dat mail ik dan ook terug.

Steeds maar weer je persoonlijke gegevens door te moeten sturen waar niet naar gekeken wordt als je geboortejaar 1949 is. Het antwoord dat ik kreeg van het UWV: het staat in de wet dat u tot 65 jaar moet solliciteren. Daar kun je het mee doen. Dat voelt op dat moment als een minachting voor de gevoelens die het werkloos zijn met zich meebrengt.

Marian Bolscher Bennekom

Marshall-hulp Oekraïne
Kunnen wij wat betekenen voor de Oekraïeners en hun hoge gasrekeningen? Ik stel voor om een soort Marshall-hulp aan te bieden.

Ze hebben in Oekraïne wel cv, maar geen knoppen om die aan/uit te zetten. Een vrouw beklaagde zich onlangs in Trouw dat ze in de hitte met ramen open moest koken.

Wij kunnen wat technici daarheen sturen, om knoppen aan te brengen, zodat ze een minder hoge gasrekening krijgen in de toekomst. En zo mogelijk installaties plaatsen die energie winnen uit wind en zon.

Goed voor onze werkgelegenheid, en - wat belangrijker is - voor de stabiliteit in dat gedeelte van de wereld. Oekraïne kan zo onafhankelijker worden van Rusland.

Elza van Staaveren Koog aan de Zaan

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden