brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Redden van vluchtelingen

Volgens een bericht in Trouw van 16 januari staakt een Nederlandse organisatie met het redden van vluchtelingen uit zee. Schokkend. Welke wet of welk verdrag verbiedt het redden van vluchtelingen, uit welke zee dan ook? En waarom mogen vluchtelingen bij hun 'illegale' oversteek niet worden geholpen?

G. den Dulk Wassenaar

undefined

Aanpak van Zweedse rector

De rector van een school in Zweden is niet verbaasd over de aanrandingen in Keulen, zo meldt een reportage in de Verdieping van 16 januari. De rector herkent het probleem: immigrantenkinderen op zijn school komen uit landen waar vrouwen in nikab of gesluierd over straat gaan. Zijn leerlingen denken dat alle westers geklede vrouwen hoeren zijn. Ze krijgen een half uur per week les in Zweedse normen, waardoor volgens de rector hun moraal verandert.

In schril contrast daarmee staat de mening van mensen als filosofe Susan Neiman en columniste Asha ten Broeke, die de aanrandingsproblemen tot een universeel probleem maken van alle mannen. Door er iets algemeens van te maken, staan ze een goede aanpak, zoals die van de Zweedse rector, in de weg en drijven ze verontruste burgers in de armen van extreem-rechts. De rector erkent het probleem wél en kan er daardoor wat aan doen. Niet voor niets is in Zweden het draagvlak voor immigratie groter dan bij ons. Het lijkt me niet dat Neiman en Ten Broeke de immigranten een dienst bewijzen.

Marianne van Voorn Groningen

undefined

Hongarije is niet zo slecht

Als Nederlandse met een Hongaarse achtergrond stemt de berichtgeving over Hongarije in de Nederlandse pers mij droef. Hongarije behandelt asielzoekers slecht. Asielzoekers worden in Hongarije in overvolle treinen gedeporteerd. Er is amper opvang, asielzoekers slapen buiten, lijden honger. Het land bouwt hoge hekken aan haar grenzen en wil, onder invloed van haar bijna extreem-rechtse regering, op geen enkele manier meewerken aan de herverdeling van vluchtelingen. Kortom: Hongarije is een naar, bijna xenofoob land.

Maar zaterdag stond er in een artikel over Zweden in de Verdieping een relevant weetje over Hongarije. Heel kort, in één regeltje: Hongarije is het land dat in de eerste tien maanden van 2015 per hoofd van de bevolking meer vluchtelingen heeft opgenomen dan enig ander land in Europa. Meer dan Duitsland en meer dan Zweden, landen die worden geroemd om hun gastvrijheid. En zeker meer dan Nederland, dat trots is op het grote aantal vluchtelingen dat het opvangt. Misschien wordt het tijd voor de Nederlandse media om het moraliserende vingertje richting Hongarije te laten zakken. Een grondige blik in de spiegel zou passender zijn.

Monika Czíria Bedford (VS)

undefined

Oekraïne-referendum

Net als een eerdere briefschrijver ben ik kwaad over de agressieve toon waarmee het Burgercomité EU op de opiniepagina's van 15 januari afgeeft op de Europese Unie. Ik ben vooral boos omdat hiermee het stemmen op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne wordt teruggebracht tot een stem voor of tegen de EU.

Ik zal 'nee' stemmen. Ik ben een groot voorstander van de EU, maar vind het associatieverdrag verkeerde buitenlandse politiek. Hoewel het niet in de tekst van het verdrag staat, vormt het wel degelijk de eerste politieke stap op weg naar een Oekraïens lidmaatschap van de EU en de Navo. Rusland wordt daarmee onnodig geprovoceerd en voor EU-burgers verliest de Unie haar geloofwaardigheid als vredestichter in Europa.

Egbert Boeker Amsterdam

undefined

Groene longen zijn onzin

Marianne Wilschut schrijft in de Verdieping van zaterdag over groene longen. Een vreemde term. Longen produceren koolzuurgas en vieze luchtjes. Longen zuiveren helemaal niets. Je ademt schone lucht in en vervuilde lucht uit. Het is een onzinkreet zonder betekenis. Als wij groene longen hebben dan zou het in huis nooit bedompt ruiken.

I. Wolters Ede

undefined

Hypocriete homopriester

Volgens de Poolse ex-priester Krzysztof Charamsa moeten homopriesters uit de kast komen, om te bereiken dat de regels van de rooms-katholieke kerk worden aangepast (de Verdieping, 15 januari). Alles met betrekking tot homo's moet worden toegestaan en homopriesters (met een relatie) moeten worden geaccepteerd. In mijn ogen is dit hypocriet en egoïstisch. Dan zouden heteropriesters toch ook openlijk mogen aangeven dat zij een relatie hebben? Dat zou dan toch ook moeten worden geaccepteerd? De regels van de rooms-katholieke kerk zijn dat een persoon die priester wordt, belooft celibatair te leven. Deze belofte geldt voor zowel homo's als hetero's. In beide gevallen is het toegeven aan seksuele geneugten in strijd met hun gelofte en zondig. Charamsa zou moeten weten dat er, zeker sinds de opmerkingen van paus Franciscus, onder meer op terugreis uit Brazilië, zeer barmhartig mee wordt omgegaan.

Steef van den Berg Alphen a/d Rijn

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden