brieven

Struisvogels in de Kamer

Ik kan de kop van de column van Tinkebell 'Klimaatzorgen en struisvogels in de Tweede Kamer' alleen maar bevestigen. Vorig jaar stond Kamerlid Jan Vos (PvdA) hier in de Noordoostpolder op de barricade om te protesteren tegen boringen naar schaliegas en de milieu-effecten daarvan. Diezelfde Vos verwerpt nu het voorstel van GroenLinks voor een Kamerdebat over het politieke antwoord op een rapport van klimaatpanel IPCC. Meer dan 95 procent van de klimaatwetenschappers schaart zich achter dit rapport, maar de mensen van VVD en PvdA drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. Verslaafd aan fossiele brandstoffen, kop in het zand en we zien wel wat de toekomst brengt! Zelf heb ik nu de slagzin: Ben heeft liever een windmolen in de voortuin dan een boortoren in de achtertuin.

Ben van Wesemael Marknesse

Pragmatisch CDA

Waar zijn principes van het CDA?

De brief van Adriaan Rodenburg (Opinie, 12 november) is ons uit het hart gegrepen. Ook wij zijn lid van het CDA, oorspronkelijk lid van KVP en ARP, hebben wij elkaar ontmoet bij de vorming van het CDA. We hebben dus wel iets te danken aan deze partij! Jarenlang waren wij hierin ook actief, als lid van de gemeenteraad en als Statenlid. Langzamerhand voelden we ons echter steeds minder thuis bij het CDA; bij het congres 2 oktober 2010 behoorden we tot de eenderde tegenstemmers. Wat waren we daarna blij met Ruth Peetoom als voorzitter en met het rapport van het strategisch beraad van Aart Jan de Geus. Wat is er nu van dat alles terechtgekomen? Wellicht waren onze verwachtingen te hoog gespannen. Maar misschien is ons beeld van het ideële CDA met de sterke werkgroep 'niet bij brood alleen' al lang passé en horen wij niet meer thuis in deze pragmatische partij.

Willem en Wil Waterreus Boskoop

Spiraaltje

In het artikel 'Wie zet in de toekomst het spiraaltje' (Trouw, 12 november) mis ik dat, naast de huisarts en de gynaecoloog, ook de verloskundige daartoe sinds kort bevoegd is. Ook de andere vormen van anticonceptie kan zij in een adviesgesprek bespreken en zo nodig voorschrijven. Een interessante ontwikkeling, want anticonceptie is iets wat primair in de eerste lijn thuishoort. Bovendien is het verstandig om na een bevalling niet te lang te wachten met een gesprek over anticonceptie.

Pieter Barnhoorn Leiden

Rotterdammer in Drenthe

Gerard Stout beschrijft (Opinie, 12 november) precies waarom ik, geboren Rotterdammer, me nergens zo thuisvoel als in het Saksische deel van ons land. Zijn observatie, dat men zich in de Randstad erg druk maakt over zaken waar men hier de schouders over ophaalt, is wat mij betreft in de roos. Door oorlogsomstandigheden kwam mijn gezin hier terecht en ik zou me in mijn geboortestad niet meer thuis kunnen voelen. Wel voel ik mij gevleid, eerlijk is eerlijk, als men karakteristieken noemt van de echte, de authentieke Rotterdammer!

J.H. van den Berg Zuidwolde (Dr.)

WK in Qatar

De schrijfster Pat Barker werpt in het interview met haar de vraag op of een oorlog tien miljoen doden waard is (de Verdieping, 11 november). Dat is een retorische vraag. De vraag twee pagina's eerder is dat niet: is een WK voetbal 4000 doden waard? Interessante vraag wordt hoeveel doden één doelpunt kost. Iets voor bookmakers?

Rob Troostheide Grou

Zwarte Piet

In het interview met Sjoerd Kuyper, tegenstander van Zwarte Piet, slaat hij de spijker op zijn kop. Hij zegt: "Wat maakt het uit door wie Sint geholpen wordt, zolang dat maar vrolijke mensen zijn?" Inderdaad Sjoerd. Dus waarom niet zwart?

Jacqueline Nieuwenhuijse Capelle aan den IJssel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden