Brieven

Singer-songwriter
In Trouw (4 september) stond er weer een: singer-songwriter Jens Lekman. Die term kom je steeds vaker tegen: gewone zangers of zangeressen lijken van de aardbodem verdwenen. Ook andere kranten en de radio doen er volop aan mee. Misschien het resultaat van een actie van zangers die meer erkenning willen voor het feit dat ze zelf hun liedjes schrijven? En dan in het Engels met het oog op de internationale markt? Gek genoeg hebben Joni Mitchell of Bob Dylan zo'n aanduiding nooit nodig gehad om het ver te schoppen. Dylan heette nog wel een tijdje protestzanger, maar dat ging over de inhoud. Gaat nu ook Ramses Shaffy met terugwerkende kracht singer-songwriter genoemd worden? Je moet er niet aan denken.

Henk Zandvliet Bilthoven

Duurzame troonrede
Gisteren was het Duurzame Dinsdag. In de op Podium afgedrukte Duurzame Troonrede (4 september) werden helder de problemen uitgelegd, maar wordt ook een scala aan oplossingen aangedragen. Het kan via de politiek, het bedrijfsleven, scholen en groepen mensen. Eén groep die hier niet bij staat, maar er bij hoort, wordt gevormd door de kerken. Zij hebben weet van de schepping die aan de mens gegeven is om te bewerken én te bewaren. Ook omzien naar de naaste en streven naar eerlijk delen zijn bekende basisprincipes. Is het dan niet vanzelfsprekend om vanuit die bewustheid over te stappen naar groene energie of naar een duurzame bank die niet investeert in uitbuiting van natuur of mensen of in bewapeningsindustrie?

Barend van Wijngaarden Rotterdam

Beginnend buikje
Wat een veelbelovende foto van onze Oranje helden in Trouw (5 september). Wat een kracht, energie en vechtlust stralen zij uit. Ik kijk nu al uit naar de eerste klinkende overwinning, zodat ze niet aan het kruis genageld zullen worden zoals bij het EK. Hoewel, zie ik daar niet al een lijdzame blik en zelfs een beginnend buikje bij de aanvoerder?

Jan Kühne Dirkshorn

Vrij van kerk, markt en staat
Trouw (4 september) biedt de lezers op de voorpagina het beeld van de alternatieve opening van het academisch jaar van de Vrije Universiteit. De forumleden, onder wie leden van de Tweede Kamer, zitten achter de opmerkelijke slagzin: "Vrij van kerk, markt en staat". Als je de uitwerking van die oproep of stelling goed tot je laat doordringen, kun je slechts concluderen dat hier sprake is van een oproep tot complete anarchie. De degelijke Vrije Universiteit, die opgericht kon worden dankzij de bijeengesprokkelde kwartjes van onze ouders en grootouders, is tot een vrijplaats van anarchistisch denken en ook van intolerantie geworden. Dit is ook weer een voorbeeld van zich de laatste jaren voordoende ontwikkeling naar een samenleving, waarin voor religie geen plaats meer lijkt te zijn.

Henk van der Munnik Steenwijk

Louteringsproces
Al lange tijd stem ik geen CDA meer: iets te veel op macht belust en te weinig oog voor de underdog. Trouw enthousiasmeert me beslist ook niet om dit stemgedrag te veranderen. Maar alles is anders aan het worden. De macht van het CDA is ineengeschrompeld en de partij is zelf underdog geworden. Het CDA ondergaat een louteringsproces en kennelijk raakt me dat. Haar programmapunten er nog eens op nagezien: Europagezindheid, evenwichtige aandacht voor bevolkingsgroepen enz. Niet slecht. De ingrediënten heeft ze in huis. Waarachtig, voor het eerst sinds vele jaren ga ik weer CDA stemmen!

Arie Vaandrager Den Haag

Nietzsche: bedankt!
Beetje laat, maar toch nog wel bedankt voor het qua vorm en inhoud werkelijk prachtige boekje over Nietzsche. Alleen de inleiding is al een eyeopener. De serie heb ik besteld - en daarvan zou het zonder dit cadeautje vermoedelijk niet gekomen zijn.

Gerrit van Dijk Middelburg

Bot als een autist
In de televisierubriek van Willem Pekelder (Trouw, 31 augustus) wordt Dokter Tinus besproken, een nieuwe dramareeks over een huisarts die 'bot en horkerig als een autist' zou zijn. Graag zou ik toelichtingen als 'als een autist' achterwege gelaten zien. Het voegt ter verduidelijking niets toe en is ronduit kwetsend voor autistische mensen en hun familie. Enig idee van de impact van autisme, meneer Pekelder?

Cora van Wijnen Ede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden