brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Saaie kust?

Yttje Feddes (Trouw, 16 januari) weet hoe je voor projecten draagvlak moet krijgen: framen! Noem de kust saai (nog nooit heeft iemand de Nederlandse kust saai gevonden) en de geesten zijn rijp om er zand te gaan scheppen. De hele planologenriedel komt langs: meebewegen, kerf, spannend, klimaatverandering, zoetwatervoorziening, slimme duurzame oplossingen, eenheidsworst (willen we niet), draagvlak, enthousiasme, creëren van zicht op de rivieren en als uitsmijter: dit alles exporteren.

Ik denk dat ik voor een lekker saai landschap maar naar Buiten-Mongolië ga verhuizen.

Tom van der Meulen Groningen

Aanpak Boko Haram

Trouw van 15 januari besluit zijn commentaar over Boko Haram met het statement: 'Nu wordt het tijd om te erkennen dat een terreurgroep als deze alleen met een internationaal front bestreden kan worden. Net als IS.'

Mag ik daar toch een tegendraads geluid tegenoverstellen? Wat hebben al die 'coalitions of the willing' die de laatste decennia op allerlei plekken op de wereld zogenaamd het terrorisme hebben bestreden, dan allemaal voor goeds gebracht? Wordt het niet eens tijd om lessen te trekken uit dat recente verleden en wat bescheidener te worden over de mogelijkheden van zo'n internationale martiale aanpak?

Leert dat verleden ons niet vooral dat wij als spreekwoordelijke olifanten in de porseleinkast daar heel weinig goeds hebben gebracht?

Moet de conclusie tot nu toe niet zijn dat we juist geesten hebben wakker gekust die erger zijn dan het kwaad waartegen we in het geweer kwamen? Bezint eer ge begint!

Frans Klok Groenekan

De dupe van Big Pharma

Ik ben diep ontroerd door de column van Bert Keizer (de Verdieping, 16 januari). Zolang artsen als Keizer de vinger durven te leggen op de wanpraktijken van Big Pharma, ben ik gerust. Hij zou eigenlijk de politiek in moeten gaan, die zou ervan opfrissen.

Jammer dat hij geen minister is en over gezondheidszaken kan meepraten en beslissen.

Dan zouden wij als patiënten er misschien beter aantoe zijn en niet langer de dupe worden van Big Pharma.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Gecompliceerde waarheid

Het interview met hoogleraar Paul Scheffer (de Verdieping, 16 januari) over de islam was eindelijk een goed doordacht en genuanceerd artikel dat met de gecompliceerde waarheid overeenkomt. Hand in eigen boezem, ook voor ons. Terzelfdertijd: "Als moslims willen dat de samenleving openstaat voor hen, dan moeten zij openstaan voor die samenleving."

Rik Bronkhorst Amersfoort

Paulus en het vrije woord

Alle discussies van deze dagen over de vraag of vrijheid van meningsuiting wel of niet onbegrensd is, herinneren mij aan wat de apostel Paulus al zo'n 1950 jaren geleden heeft geschreven aan de christenen in de Griekse stad Korinthe: "Alles is geoorloofd, maar niet alles is nuttig; alles is geoorloofd maar niet alles bouwt op". Ik hoef daar niets aan toe te voegen.

Hans de Groot Leiderdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden