brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Regenboogpiet
Ook dit jaar weer de discussie: Zwarte Piet afschaffen wegens discriminatie of traditie behouden? (Trouw, 18 oktober) Terwijl de oplossing zo simpel is: naast de Zwarte Piet een Rode, Blauwe, Groene, Oranje, Gele Piet. En graag eentje in mijn lievelingskleur, een Paarse Piet. Gewoon in alle kleuren van de regenboog. Want Sinterklaas is een feest voor iedereen, en moet dat blijven.

Stieneke Postma-de Wilde Zwolle

Boekhoudkabinet
Mededinging is mooi, maar niet als een publieke dienst erdoor afkalft (Trouw, 17 oktober). Inderdaad, maar als de Waddenboten niet mogen concurreren, waarom mogen de elektriciteits-, water- en gasbedrijven, nog aangevuld met zulke zaken als openbaar vervoer en gezondheidszorg dat dan wel? Lijkt me typisch iets voor het huidige boekhoudkabinet: spreken met diverse tongen.

Pim de Vroomen Leiden

Doorstroming?
Hogere snelheid goed voor doorstroming (Trouw, 17 oktober)? Regelmatig maak ik mee dat als men 80 of 100 moet rijden (bijvoorbeeld bij opening van de spitsstrook) dat vrachtwagens en een enkele personenauto ook daadwerkelijk 80 of 100 rijden. Driekwart scheurt je gewoon voorbij. Goed voor de doorstroming? Volgens de minister wel. Echter, deze snelheidsovertreders worden waarschijnlijk niet gepakt... want het mag van de minister?! Voor het milieu, de uitstoot van schadelijke gassen, de auto's etcetera is het beter met lagere snelheden te werken. Vaak staan die hardrijders bij een volgend verkeerslicht voor mij.

Johan van Markesteijn Ede

Charlatan
Eckhart Tolle krijgt nogal wat aandacht (de Verdieping, 18 oktober). Hoe breedsprakig is hij, terwijl hij niets te zeggen heeft dan alleen esoterische prietpraat. Dat is al zo in zijn boek 'De kracht van het nu' waarmee hij zijn duizenden verslaat (en verdient). Ik heb nog steeds niet begrepen wat nou de kracht van het nu is en dat je angst wegvalt als je stopt met denken;

daar moet ik niet aan denken. En ik word al wantrouwend als iemand beweert een openbaring te hebben gehad, dat is een enorme pretentie.

En hoe hij de Boeddha met Jezus vergelijkt slaat echt als een tang op een varken. Eckhart Tolle doet erg interessant, maar ik vind hem inderdaad een vreselijke charlatan.

Cor van der Leer Dordrecht

Orgaandonatie
Trouw bericht veel over orgaandonatie en de recente wervingscampagne voor nieuwe donoren. Helaas wordt over dit beladen onderwerp, de gevolgen voor zowel donor, familie als ontvanger door de media en vanuit de overheid en de medische wereld een erg eenzijdig beeld geschetst. Handig wordt ingespeeld op de emotie om veel mensen over de streep te trekken. Daarom wil ik hier een tegengeluid geven. Laat iedereen eerst het boek 'Ongestoord sterven - een ruimere kijk op orgaandonatie' door Renate Greinert lezen. Zij heeft grote kritiek op het begrip 'hersendood' en vindt orgaantransplantie een verstoring van de stervensfase. Pas na het lezen van dit boek mag men burgers benaderen voor eventueel donorschap.

W.A. de Loos Zwiggelte

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden