Brieven

Wat een vreemde keuze om voorafgaand aan het strafproces tegen Wilders diens raadsman de publieke opinie te laten bespelen (Trouw, 2 oktober). Hij meent zelfs te weten dat de timing van het proces zuiver politiek is ingegeven, om het electoraat van Wilders een hak te zetten. Inderdaad, mijn handen jeukten. En maar blijven insinueren en klagen dat er geen eerlijk strafproces mogelijk is.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Nadat Wilders had aangegeven dat hij een beroep zou doen op het zwijgrecht, werden door de rechter per aanklacht vragen gesteld. Het zwijgrecht lijkt te worden aangewend als een obstructie van de rechtsgang. Het is alsof de verdachte zich gedraagt als een koppig kind dat door zijn vader de antwoorden laat geven. Het zou de rechtbank sieren om de verdediging bij hervatting van de zaak te verzoeken de beantwoording van de vragen niet uit te stellen tot een later tijdstip, ook al levert dat misschien enige vertraging op omdat er dan bedenktijd zal kunnen worden gevraagd. De antwoorden op de vragen kunnen dan vanaf het begin worden meegenomen, zoals de bedoeling van de rechtbank was.

Dick Willemsen Groningen

Oude tegenstellingen in het CDA komen weer naar boven nu er binnen het CDA een breuklijn lijkt te lopen tussen ’gewetensvolle’ protestanten en ’autoritaire’ katholieken uit het zuiden. Trouw laat zich kennen als een ARP-krant en wil onvoldoende de gevaren zien die de KVP-bloedgroep in het zuiden wél ziet: wanneer het CDA de PVV uitsluit, zal de PVV het CDA in Limburg verder leegzuigen. Stop met polariseren en breng het offer waar de oecumene om vraagt.

J. van den Heuvel Arnhem

Wij hebben genoten van het CDAcongres: uitstekend georganiseerd, grote opkomst, de hele dag op televisie en de mogelijkheid voor ieder om zijn standpunt kort weer te geven. Nooit eerder vertoond en wat een reclame voor het CDA. Jammer dat het redactioneel commentaar van maandag dan toch zuur overkwam.

Fam. F.G.Jansen Voorburg

Als gewoon CDA-lid uit de Achterhoek was ik voor het regeerakkoord op hoofdlijnen. Maar door het congres en de reacties weet ik inmiddels dat het gedoogakkoord ook is verwerkt in het regeerakkoord. Eigenlijk heb ik spijt dat ik in mijn omgeving verteld heb vóór het regeerakkoord te zijn.

Just Hebly Winterswijk

Zaterdag bleek dat de CDA-top, ondanks de grote diversiteit in stemgeluiden, slechts in ’meerderheid versus minderheid’ denkt, én dat de meerderheid automatisch de doorslag geeft. Daarmee wordt dé vraag voor Nederland niet gesteld (laat staan beantwoord), te weten: hoe gaan wij om met minderheden?

Mieke Moor Doorn

Het CDA is van oudsher een partij van het midden en als zodanig een bindend element in onze samenleving (geweest).De gemeenschap en de morele orde stonden centraal, waarbij individuele rechten werden gewaarborgd en eisen werden gesteld aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het individu werd gekoesterd tussen overheid en samenleving. Dat pad wordt verlaten. Verhagen heeft een verbond gesloten met Beëlzebub en het congres heeft gedanst naar de pijpen van de rattenvanger van Hamelen. Hierbij worden de beginselen van solidariteit en rechtsgelijkheid verkwanseld en zijn we een heilloze weg ingeslagen. De ’historische beslissing’ van het congres zal uitmonden in een historische vergissing.

J.D. Tees Heerde

In het artikel ’Requiem voor de oude krakersscene’ zetten ex-krakers (Trouw, 5 oktober) de huidige generatie krakers neer als niet-idealistisch. Het gaat hen puur om woonruimte en bravoure volgens ’Geerten’. Niets is minder waar. Kraakpanden blijven nodig, omdat vanuit kraakpanden acties worden gevoerd, gezorgd wordt voor opvang van illegalen en betaalbare, milieuvriendelijke maaltijden worden geserveerd. De kracht van de beweging ligt in het ’Do It Yourself’-principe, waarbij mensen hun plek maken en inrichten zoals zij denken dat goed is. Deze energie blijft nodig om tegenwicht te bieden aan een samenleving die steeds meer georganiseerd en gestructureerd wordt en er minder ruimte is voor vrijheid die je met elkaar creëert.

Jan Kees Helms Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden