brieven

Help Griekenland

Schrijnend zijn de beelden uit Griekenland, waar vluchtelingen - mannen, vrouwen en kinderen - denken na een gevaarlijke tocht over zee in een beschaafde wereld terecht te komen. Nog maar enkele weken geleden deden de Europese leiders hun best om Griekenland binnen de euro te houden. Waar blijft die solidariteit, nu er geen financiële, maar louter humanitaire redenen zijn? Laat de Grieken niet alleen en help ze snel bij de opvang van deze vluchtelingen.

Arjan Oldenbeuving Bennekom

undefined

Vrij van godsdienst

Erik Sengers vindt ingrijpen in de godsdienstvrijheid om de uitwassen van sekten te bestrijden niet nodig (Opinie, 13 augustus). De staat kan al met het bestaande strafrecht ingrijpen bij gepleegde daden, maar hoeft religie zelf niet aan te pakken, vindt hij. Sengers gaat voorbij aan de schadelijke aard van religie. Kenmerk van alle religies is dat ze hun kennis en praktijken baseren op goddelijke openbaringen waarvoor geen aantoonbaar bewijs bestaat. Het geeft aanleiding tot irrationeel denken en intolerantie. Religie richt veel schade aan. Voor een scheidslijn tussen godsdiensten en sekten bestaat geen objectief criterium. De overheid zou manieren moeten vinden om alle religie, net als roken, te ontmoedigen. Waarom is een speciaal vrijheidsrecht nodig voor godsdienstige opvattingen ontleend aan primitieve 'heilige boeken'? We moeten van alle religie af.

Paul Schermers Apeldoorn

undefined

Minder overweldigend

Berend Schans van de VNPF weet het leuk te vertellen (Trouw, 13 augustus). "Festivals worden gehouden op grote oppervlaktes. De muziek moet ook de mensen achterin de tenten en grasvelden bereiken."

In mijn beleving verkijken festival-organisatoren zich op het aantal decibel dat nodig is om de mensen op hun eigen terrein te bereiken. Ik geloof dan ook niet dat overlast van festivals een individueel probleem is: iedereen, inclusief de feestgangers zelf, heeft last van het overmatige geluidsniveau. Mensen die echt voor de muziek komen, staan altijd vooraan - en lopen grote kans op gehoorschade. Andere mensen gaan 'voor de sfeer', en prefereren meestal nog hun eigen gesprekken boven de aangeboden muziek. Daar past een minder overweldigend geluidsniveau bij.

Marcel Rijs Den Haag

undefined

Hoezo taboe?

Volgens Kirsten van den Hul heeft mijnheer Trump ons, zonder het te weten, toch een dienst bewezen. Vrouwen zouden eindelijk over hun menstruatie durven praten (Opinie, 13 augustus). Ik ben van mening dat deze stelling zwaar overtrokken is. Nog nooit heb ik gemerkt dat dat in ons land een groot probleem was. Ik vind het overigens prima dat dit onderwerp niet alle aandacht krijgt. Moet het zover komen dat je op Facebook meldt dat je ongesteld bent, waarna het door al je 'vrienden' geliked kan worden?

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

Jagen helpt niet

Roept het nog steeds geen vragen op dat ondanks de jarenlange intensieve jacht op wilde zwijnen de populatie alleen maar harder groeit (Verdieping, 13 augustus)? Jagen helpt dus blijkbaar niets. Het veroorzaakt alleen maar veel onrust onder de dieren, die in angst de weg op rennen en aanrijdingen veroorzaken. We begrijpen de frustratie van de land- en akkerbouwers, maar werende maatregelen zoals wildroosters en rasters zijn toch echt het enige dat helpt, al kost dat misschien veel geld.

E. de Boer Alkmaar

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden