brieven

Database

Met instemming heb ik het opiniestuk 'Politieke reclame moet óók kloppen' gelezen (Opinie, 31 december). Ik zou daar nog aan toe willen voegen dat, in tegenstelling tot de bankwereld, in de wereld van de politiek resultaten uit het verleden veel zeggen over de toekomst. Het zou daarom aanbeveling verdienen als het secretariaat van de Tweede Kamer een publiek toegankelijke database zou bijhouden waarin de burger het stemgedrag op concrete issues van Kamerfracties en van individuele Kamerleden kan volgen/terugzoeken. Natuurlijk moet daarbij in de mogelijkheid worden voorzien dat politici daarbij een stemverklaring op laten nemen, om eventueel niet programmatisch of anderszins afwijkend stemgedrag aan de kiezer te verklaren.

F. Klok Groenekan

Beter alleen Mali

Binnenkort neemt de regering een beslissing of zij mee gaat bombarderen in Syrië. De Jordaniërs, de Amerikanen, de Russen, de Fransen en de Engelsen zijn daar al actief. Het lijkt mij 'overkill'.

Ons leger is al actief in Mali. Met 450 militairen houdt het daar de boel in de gaten. Binnen niet al te lange tijd loopt voor ons land het mandaat af om daar militair aanwezig te zijn. Dan moet alles wat aan manschappen en materiaal door ons land daarheen is gebracht weer terugkomen. Is het niet verstandiger voor ons land om in te stemmen met verlenging van het mandaat van de missie in Mali dan iets nieuws te beginnen in Syrië, waar al zoveel landen zich mengen in de burgeroorlog die daar woedt?

Cees Schipper Gramsbergen

Sporttrauma

Het artikel 'Geen fel tricot sportpak voor mij' is voor mij uit het leven gegrepen (Tijd, 2 januari). Hetzelfde heb ik ervaren in mijn jeugd, wat geleid heeft tot een sporttrauma!

J.D Bouterse Zeist

Alle patiënten een aai

Hoogleraar zorgethiek Verkerk en hoogleraar ouderengeneeskunde Slaets pleiten ervoor dat professionals in de zorg patiënten aanraken, een hand op de schouder, een aai over de bol, mits goed wordt ingeschat wanneer dit kan. Het zou de patiënt gevoelens van troost en geborgenheid geven (Opinie, 2 januari).

Enkele jaren geleden werkte ik op een zeer gespecialiseerde afdeling voor jonge vrouwen met ernstige psychiatrische problemen. Ook daar kregen patiënten een hand op de schouder, een aai over de bol, en ik deed daaraan mee. Totdat ik in de huiskamer een patiënte zag huilen. Ze vertelde me dat ze verdrietig was omdat zij nooit een arm om haar schouders kreeg, dit deed het personeel alleen bij aantrekkelijke patiënten. Met een gevoel van afgrijzen besefte ik dat dit klopte, dat zowel ik als mijn collega's dit zo deden en hoe kwetsend dit moest zijn.

Sindsdien ben ik mordicus tegen het aanraken van patiënten. Want als je aanrakingen als een hand op de schouder, een aai over de bol, een knuffel als een professionele handeling ziet, dan moet je die aan alle patiënten geven die er baat bij zouden kunnen hebben. Ook die patiënten die je onaantrekkelijk, niet aardig of zelfs vervelend vindt. En daar is volgens mij geen hulpverlener toe in staat.

Rob Dijkstra Nijmegen

Niet allemaal viespeuken

Zoals altijd de rubriek van Beatrijs Ritsema gelezen (Tijd, 2 januari). Een brief ging over verslonzende ouders. 'Hoe ouder mensen worden, hoe minder het hun vaak kan schelen hoe alles eruitziet', schrijft Ritsema. En: 'verslonzen op hogere leeftijd hoort er een beetje bij'.

Ik ben zelf oud, heb allemaal oudere vrienden en familie, maar dat zie ik nergens. Het zal best weleens voorkomen, maar om alle ouderen weg te zetten als viespeuken gaat mij net iets te ver.

Janny Hartman-Jansen Putten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden