Brieven

Schaatshooligans
Schaatser Kjeld Nuis lijkt het wel wat: "Stalen hekken rond de baan en fans die elkaar bekogelen met alles en nog wat." (Trouw, 12 november) Wat moet ik als schaatsliefhebber met dit soort verslaggeving? Het heeft niets met schaatsen te maken. Nuis is uiteraard zelf verantwoordelijk voor zijn, op zijn zachtst gezegd uiterst vreemde, ideeën over 'hooligans in Thialf'. Maar met serieuze verslaggeving heeft dit niets maken. Gelukkig weet Stefan Groothuis nog wel waar het uiteindelijk om gaat, namelijk 'gewoon hard schaatsen'.

Max Soepboer Renkum

Tanja Nijmeijer
Tot mijn verbazing wordt de gehele voorpagina (12 november) in beslag genomen door een interview met een vrouw die de ellende in Colombia mede in stand houdt. Het doel van de Farc bij de vredesonderhandelingen is ongetwijfeld de transformatie van een illegale boevenbende naar een legale 'nette boevenbende'. Dat is veel lucratiever voor de leiding. Die kan dan weer veilig in het gehele land reizen en z'n met drugshandel en afpersing/ontvoeringen verkregen geld witwassen. Dat is de prijs voor vrede. En als het zo moet dan moet het maar, maar verheerlijk die club niet met zo'n voorpagina. Speelt hier misschien mee dat deze dame een leuk smoeltje heeft en Nederlandse is?

Ad Ouwehand Katwijk

De hel bestaat
In Trouw (12 november) het nieuws dat de synode van de Protestantse Kerk Nederland de hel nog niet afschaft. Terecht. Want in dezelfde krant lees ik ook over stukjes van die hel: Syrië, Noord-Mali, de werklozen van de toekomst, de moskee-internaten en niet te vergeten de situatie op de westelijke Jordaanoever. Inderdaad, de kerk heeft een onopgeefbare band met de hel. Aan het werk, mensen!

Ben Hogeterp Joure

Gezinspolitiek
Steffart Buijs, vader van vijf kinderen, houdt een pleidooi om het gezin te ontzien in de regeringsplannen (Podium, 10 november). Deze vaker gevolgde redenering is dat er meer kinderen nodig zijn om de oude dag van de huidige volwassenen veilig te stellen. En wie stelt dan de oude dag veilig van die kinderen? Nog meer (klein)kinderen? Het geheel getuigt van een lineaire denktrant, waarin het korte-termijnbelang overheerst. Er is geen spoor van circulair denken te bemerken, met een nadruk op lange-termijnbelangen.

Peter Heijink Amsterdam

Nieuwbouw is positief
Jammer dat in de berichtgeving in Trouw over Hydepark (10 november) niet dieper is ingegaan op de positieve kanten van het bouwplan. Het gaat namelijk in de eerste plaats om het, op Hydepark gelegen, sterk verouderde Roosevelthuis. Daarin genieten sinds jaar en dag gedurende 47 weken per jaar zo'n vijftig gehandicapten uit de PKN-kerk per week (jaarlijks dus ruim tweeduizend gasten) hun vakantie.

Het alternatief voor niets doen is op korte termijn onherroepelijk sluiting, en daarmee het einde van de zeer gewaardeerde vakanties. Het diaconale vakantiewerk verdient beter.

Henk van der Munnik Steenwijk

Weer wat geleerd
Door de inkomensafhankelijke zorgpremie dreigde mijn netto inkomen met 4 procent te dalen. Gelukkig heeft deze verstandige regering de crisis in de kiem gesmoord en gaat dat plan niet door: dankzij een aanpassing in de belastingtarieven gaat mijn inkomen met 4 procent omlaag. Om maar met Anton Dingeman te spreken: weer wat geleerd.

J.T. van Hoek Molenaarsgraaf

Klassejustitie
Het Openbaar Ministerie eist geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens meineed tegen de rechters Kalbfleisch en Westenberg, omdat 'verdachten reeds een stortvloed aan negatieve publiciteit te verwerken hebben gekregen'. Een rechter bekleedt echter een openbaar ambt. Het plegen van meineed door een rechter is een misdrijf, dat vanzelfsprekend in de publiciteit komt en daarom niet aangegrepen mag worden om deze verdachten met een lichtere straf te laten wegkomen. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat er voortaan twee soorten strafmaat zijn: één voor de 'gewone burger' en één voor openbare personen, die al 'geleden' hebben aan de publiciteit. Klassejustitie!

Rien Lutmers Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden