brieven

Huiselijke onderwerpen

Ik onderschrijf de 'zorg' van de hoofdredacteur (Trouw, 1 november) over het toenemend aantal ingezonden brieven over non-issuses als hoe een pak vla helemaal leeg te krijgen. Het valt mij sowieso op dat er de laatste tijd in de brievenrubriek meer ruimte wordt gemaakt voor dit soort huishoudelijke onderwerpen, vaak zelfs met een foto erbij. Als dit een keer gebeurt, is dat geen punt, maar het lijkt een tendens te worden. Een kwaliteitskrant is mede herkenbaar aan het niveau van de ingezonden brieven en de laatste tijd raakt Trouw wat dat betreft achterop: te veel 'leuke', maar volslagen irrelevante kwesties en te weinig kritische uiteenzettingen van lezers.

Per Schuitemaker Hoorn

Staking

E.L. Berg slaat de spijker op zijn kop (Brieven, 3 november). Aan de alledaagse dingen valt nog weleens wat te doen, "...terwijl de informatie over de narigheid in de wereld niets oplost". Ik ben thans in staking, ik sla de ellende in de wereld in Trouw over. Elke keer als ik wat las over bijvoorbeeld onthoofdingen en oorlogen werd ik banger en voelde ik mij overmand door verdriet over wat er gaande is in de wereld. Het is een keer genoeg en nu sla ik het maar over. Jammer, want die ruimte had ook gevuld kunnen worden met positieve dingen, zoals het mooie artikel 'Mediteren ten bate van de ander' van Judith Sudhölter (de Verdieping, 3 november). Fijn om te lezen en je steekt er wat van op. Bovendien heb ik nog heel veel vertrouwen in jonge mensen.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Boerenleed

Volgens Trouw (Economie, 1 november) is het een goed jaar voor de ui en de aardappel geweest. Dat is slechts het halve verhaal. Met de geestelijke gesteldheid van de uien- en aardappeltelers is het heel wat minder. Topopbrengsten gaan doorgaans samen met slechte prijzen. Uien gaan voor matige prijzen van de hand. Consumptieaardappelen worden deels op contract geteeld tegen nauwelijks rendabele prijzen. 'Vrije' aardappelen, niet op contract geteeld, gaan voor een paar cent de schuur uit, slechts een fractie van de kostprijs. Zelfs de grootste optimist ziet het dit seizoen niet meer goed komen.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Ingeburgerd

Ik woon hier al dertig jaar en ben erg goed ingeburgerd, toch ben ik nog steeds 1 meter 58. In Tijd (1 november) suggereerde u bij een foto van koningin Máxima een verband tussen lengte en inburgering. Een erg vreemde opmerking, duidelijk zonder knipoog, anders had het mij niet gestoord.

Estela Mantilla Tirado Nieuwerkerk aan de IJssel

Licht uit

Econoom Thomas Piketty constateert dat de ongelijkheid toeneemt. PvdA'er Willem Vermeend schrikt hier zo van dat hij meende deze boodschap te moeten bezweren met een zelfgeschreven boek. (Letter & Geest, 1 november). Echter, in vrijemarkteconomieën neemt de ongelijkheid toe, ondanks groei. In Engeland bijvoorbeeld, is de economie in dertig jaar tijd verdubbeld, de armoede ook. Toenemende ongelijkheid leidt opvallend genoeg niet tot andere keuzes van de kiezers. Bijna iedereen, arm of rijk, denkt dat er geen alternatief is voor de vrije markt. Collectieve voorzieningen willen we niet meer. Het wordt ieder voor zich. Socialisme is op sterven na dood. Dus geen zorgen en ergernis voor Vermeend. Het zou netjes zijn als hij nog even het licht uitdoet bij de PvdA.

Herman Stoet Zwolle

Erom vragen

Lees ik dit goed? Hennie Vleugel wil me toch niet zeggen dat die liftende Joodse jongens erom gevraagd hebben (Brieven, 31 oktober)? Zo ken ik er nog wel een: die vrouw met dat korte rokje, die vraagt er toch zeker ook zelf om?

A.J.W. Verkade Harmelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden