Brieven

Bij zijn afscheid als Kamerlid zei SGP’er Bas van der Vlies in een vraaggesprek in deze krant (18 juni) dat de verkiezingsuitslag „te denken geeft, zeker voor de christelijke partijen; de SGP is er met 10.000 stemmen extra nog goed van afgekomen”. Hij zei niet: „We hadden er een derde zetel bij kunnen hebben als niet velen uit onze geloofskringen op de PVV hadden gestemd”. Dat geeft mijns inziens nog veel meer te denken.

Bas van der Vlies heeft 29 jaar ervaring in de Tweede Kamer, en decennia levenservaring. Maar na lezing van het interview dat hij gaf aan Trouw heb ik de krant verbijsterd dichtgevouwen. Wat een zelfgenoegzaamheid. Hij kan ’als christen onmogelijk toegeven aan de gelijkschakeling van alle religies’. Dat valt enigszins te tolereren, wie voor Feyenoord is, is veelal tegen Ajax. Maar dan de kernfrase: ’Christus regeert, daar moeten alle andere principes het tegen afleggen’. Hup, de goot in met andersdenkenden en Van der Vlies weet waar ze zullen eindigen, Matteüs schreef het al, daar ’waar geween is en gekners der tanden’ (Matt. 13:36-42). Verdraagzaamheid lijkt me geen woord dat Van der Vlies moeiteloos uit. Geeft niet, als eenvoudig atheïst stel ik zelf wel vast dat we hier met een hovaardig man te maken hebben.

Het CDA gaat onderzoek doen naar het verlies. Een van de oorzaken is dat de partij te vaak luistert naar linkse partijprominenten. De voorkeur die het CDA voor D66 en GroenLinks uitsprak viel zeer slecht bij de achterban. In Brabant en Limburg liep de halve achterban over naar PVV en VVD. De recente weigering om met de PVV te praten zal nog meer kiezers vervreemden. De achterban wil een degelijke, conservatieve partij die opkomt voor christen-democratische waarden, zoals vrijheid en identiteit. Een groeiende groep kiezers op het platteland én in de steden is steeds meer rechts georiënteerd. Voor de linkse kiezers zijn er al zo’n 5 of 6 varianten, dus in die vijver hoeft het CDA niet te vissen. Een eigen, vooruitstrevend modern-conservatief geluid zal kiezers weer aanspreken. Dus CDA, toon lef! Of geeft men Geert Wilders of anderen de kans om nog veel groter te groeien ?

Nu ik lees dat er twijfel bestaat over de locatie van het Nationaal Historisch Museum, breng ik graag een geweldige locatie onder de aandacht: Ede. Ede krijgt een groot gebied, de kazerneterreinen, in de schoot geworpen. Een daarvan ligt pal bij het station Ede–Wageningen. In de mooie oorspronkelijke kazernegebouwen zou met veel minder geld een prachtig modern museum te realiseren zijn, met de reeds aanwezige ruim voldoende parkeergelegenheid. Dat sluit mooi aan bij het ’handelsmerk’ van Ede, de natuur.

Han Koch ziet in Trouw van zaterdag een tegenstelling tussen de VVD- en PVV-standpunten over ontwikkelingshulp en de vrijgevigheid van de gemiddelde Nederlander. Daar ligt helemaal geen tegenstelling. Ik ben fel gekant tegen ontwikkelingssamenwerking via grote internationale bureaucratieën en corrupte regimes, maar ik ben (in alle bescheidenheid) behoorlijk vrijgevig. Via onze kerk en privé ondersteunen wij kleinschalige en middelgrote projecten. Ik sta achter het voorstel van VVD en PVV om ontwikkelingshulp grotendeels af te bouwen, waarna de overheid zich beperkt tot het geven van noodhulp. Tegelijk zou de fiscale aftrekbaarheid van particuliere giften aan goede doelen verruimd moeten worden.

Een van de goede gevolgen van de kapitaalcrisis is dat de eindeloze bouwstroom tot stoppen komt. De laatste restjes karakteristiek Nederlands landschap worden daardoor gespaard. Planning en productie van woningen, bedrijven en infrastructuur zijn in dit land toevertrouwd aan bestuurders van het type wethouder Hekking, geadviseerd door het zakenduo Jacobse en Van Es. Echte woningnood bestaat al lang niet meer, huizen worden gebouwd vanwege de toenemende ruimtebehoefte van de burger. Dit leidde tot zielloze ’Vinexuitbreidinkjes in historiserende nieuwbouw’, die er overal tussen Eijsden en Roodeschool eender uitzien. Laat die crisis nog maar even duren, dan kan er wat bezinning komen over de schade die we met onze behoeftebevrediging aanrichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden