Brieven

Sensatieberichtgeving (1)
Toen ik vanmorgen Trouw opensloeg, dacht ik dat de bezorger per ongeluk de Telegraaf had bezorgd.

De grote luchtfoto van het erf en de boerderij van de verdachte in de zaak-Vaatstra voegt namelijk helemaal niets toe aan het verhaal. Dit is mij te sensationeel en past niet bij het dagblad dat ik al meer dan vijftig jaar lees.

Wim Bolks Aalten

Sensatieberichtgeving (2)
In de vaart der media doet ook Trouw dapper mee aan sensationele berichtgeving. Een kaartje van het gebied ten behoeve van de ramptoeristen, een luchtfoto van de boerderij van de verdachte, pontificaal op de voorpagina een foto van vader Bauke Vaatstra die uit een auto stapt: wat is in vredesnaam de nieuwswaarde? Welke achtergrond wordt hiermee toegelicht? Jammer dat Trouw hieraan meedoet.

Hans Mooi Groningen

Sensatieberichtgeving (3)
Wat een tegenvaller om een luchtfoto van het veehouderijbedrijf van de verdachte paginabreed te moeten aanschouwen! Het biedt geen enkele meerwaarde en doet absoluut afbreuk aan de - tot op heden - integere verslaggeving van Trouw. Dat de fotograaf zich - blijkens de foto - zelfs boven(!) de boerderij bevond, grenst aan paparazzipraktijken.

J. van der Stouwe Oldebroek

Excuses aan asielzoekers
Kort na de moord op Marianne Vaatstra werd meteen geroepen dat dit niet door een Nederlander gedaan kon zijn. Nu het DNA wijst in de richting van een Nederlandse dader, blijft het angstvallig stil. Ik heb nog geen enkel excuus in de richting van de toenmalige bewoners van het asielzoekerscentrum, die ten onrechte beschuldigd werden, gehoord of gelezen. Graag excuses!

Jan Draaijer Aalten

Verschoningsrecht
De media zijn juichend over de methode om via genetische familiekenmerken tot een verdachte te komen. Zij gaan echter voorbij aan het verschoningsrecht. Bij een rechtszitting kunnen familieleden van een verdachte een beroep doen op dat verschoningsrecht om geen belastende verklaring af te hoeven leggen. Dit rechtsbeginsel wordt aangetast door de nieuwe DNA-systematiek. Daarin worden familieleden bewust gebruikt om een verdachte uit te zeven. Het is opmerkelijk dat de wet zo gemakkelijk gewijzigd is zonder ophef over de afbreuk van dit juridische recht. Dat geeft blijk van een verandering in het rechtsbewustzijn in de maatschappij.

Henk Ferwerda Koudum

Geen fraude
Gelukkig, er is niet gefraudeerd door burgemeester en wethouders van Schiedam onder de afgetreden burgemeester Wilma Verver, vindt een raadscommissie (Trouw, 21 november). Bij gebrek aan regelgeving is het onmogelijk regels te overtreden, is haar redenering. Exorbitante declaraties terugbetalen? Nergens voor nodig. Gezond verstand, verantwoordelijkheidsgevoel en fatsoen mogen we blijkbaar niet meer verwachten van een stadsbestuur.

Ria Zeeuw Schiedam

Digitale overheid
De overheid kan 2 miljard besparen als alle informatie naar de burgers voortaan digitaal gaat in plaats van per brief, zegt oud-minister Tineke Netelenbos (Trouw, 19 november).

Maar de overheid mag geen visueel gehandicapten, zwakbegaafden en ouderen discrimineren, en ook digitale post maakt fouten. Communicatie moet voor de overheid het doel zijn, internet en papier zijn slechts de middelen.

J.H.M. van der Werff-Veerkamp, bewoner verzorgingshuis Haren

CDA en nivellering
Het verzet van Sybrand Buma tegen nivellering is niet te rechtvaardigen. Een christelijke politieke partij die een appèl doet op het volk, moet streven naar een verbetering van de welvaart aan de onderkant van het inkomensgebouw. Natuurlijk zullen er tegelijkertijd maatregelen genomen moeten worden, zodat iedereen zich inspant om via betaalde arbeid een bijdrage aan de economie te leveren. Beide gaan heel goed samen. Vanuit christelijk oogpunt is er het besef dat het geen eigen verdienste is dat men de gezondheid, de intelligentie en de wilskracht heeft om productieve arbeid te verrichten. In de Bijbel staat de eerlijke beloning en het delen van de welvaart met de zwakkeren centraal. Dat heeft Samsom goed begrepen.

Piet Kroon Vianen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden