Brieven

Ajax is een dure kampioen
Ik vind het jammer dat u een foto van het kampioenschap van Ajax op de voorpagina hebt gezet (Trouw, 3 mei). Ik zou graag een keer een kritisch artikel geplaatst willen zien over al die miljoenen die elk jaar worden uitgegeven aan de beveiliging van voetbalstadions en riskante wedstrijden en al het alcoholgebruik. In hoeverre is het nog een onschuldig volksgebeuren? Ieder mens mag zijn passie beleven maar ik vraag mij af in wat voor maatschappij wij zo langzamerhand leven en in hoeverre het voetbal de plaats van de kerk heeft ingenomen.

Gineke Peltjes Bergentheim

Draaikonten bij het CDA
Wie betichtte wie er ook alweer van dat hij een draaikont was? Beter dan het artikel over de CDA-politici die sinds vorige week hun standpunten hebben omgegooid (Trouw, 3 mei) kan de draaikonterij van deze politici niet worden ontleed. Het 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald' is zelfs niet op hen van toepassing. Ze waren het spoor volledig bijster met de verdediging van de gedoogconstructie. Weliswaar worden sommige met verve verdedigde keuzes nu teruggedraaid (wat is er overigens mis met een boerkaverbod, mevrouw Spies?) maar wel wordt opgeroepen om niet terug te kijken (dus ook geen afstand nemen van het Polen-meldpunt, meneer Bleker?) Triest dat dergelijke mensen hun politieke gedachtengoed koppelen aan iemand die een hartgrondige afkeer had van oneerlijkheid en onrechtvaardigheid.

A.G. van Dijk Schoonhoven

Pers in Ecuador corrupt
Met het artikel over persbreidel door overheden in Latijns-Amerika zit Trouw (3 mei) er helemaal naast.

Ik woon de helft van het jaar in Quito, Ecuador. De pers vervult in Zuid- Amerika een andere rol dan de zogenaamde vrije pers in ons landje. Kranten en televisiestations zijn eigendom van rijke families, die ook banken en grote ondernemingen bezitten. Zij gebruiken hun kranten om rechtse regeringen te steunen en om linkse regeringen ten val te brengen. Zij schuwen leugen en bedrog niet en gaan niet opzij voor fikse omkoperij. Wetten die de pers dwingen tot verantwoordelijkheid zijn dus geen overbodige luxe. Zo schreef de krant El Universo in Ecuador dat president Correa opdracht zou hebben gegeven om het vuur te openen op de patiënten in een politie-hospitaal. Dit ging de president te ver, hij begon een proces wegens smaad en eiste van de superrijke eigenaars 40 miljoen dollar. Tot bij de hoogste rechter werd hij in het gelijk gesteld. Daarna maakte Correa gebruik van een wettelijke mogelijkheid tot pardon: het ging hem niet om het geld, maar om het principe. De krant is dus niet failliet, zoals Trouw schrijft, maar verschijnt nog steeds.

Ben Evers Quito, Haarlem

Bezuinigen op hoogbegaafden

Ik ben verbijsterd over het begrotingsakkoord. 'Slechts' 200 miljoen bezuinigen op passend onderwijs, terwijl mijn school al niet zoveel geld heeft! Ik zit op een school voor hoogbegaafde kinderen, de Leonardoschool. Bezuinigen op passend onderwijs betekent ook: deze kinderen kansen ontnemen. De kinderen van nu moeten de schade die deze regering heeft gemaakt later gaan herstellen, en daarom moet je ze nú juist alle kansen geven.

Jiske Koot (11) Nieuwegein

Foto Kuyper allang te zien
Vreemd dat de 'onbekende' foto van Abraham Kuyper die onlangs bij het VU-archief werd bezorgd, historicus Hans Seijlhouwer zo verraste (Trouw, 2 mei). De foto is immers - samen met circa zeshonderd andere afbeeldingen van en over Kuyper - gewoon te zien op www.geheugenvannederland.nl. Het beeld is afkomstig uit de collectie van Spaarnestad Photo dat bezig is met de digitalisering van de gehele fotocollectie (45.000 foto's) van het roemruchte geïllustreerde tijdschrift Het Leven (1906-1941).

Leonard Groenveld Amersfoort

Pure dogmatiek
In Trouw (3 mei) zegt dominee Hans Stolp in een interview dat euthanasie schadelijk kan zijn voor het leven na de dood en voor een volgend leven. Wat Stolp beweert is pure dogmatiek die reikt tot en met het hiernamaals.Waar hij die kennis vandaan haalt ontgaat mij helemaal. Het werkwoord geloven wordt omgevormd tot wat je wenst te geloven. In de Bijbel heeft geloven alles te maken met vertrouwen.

Bert Jan Jonker, em.-predikant Rotterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden