Brieven

Erkenning Koolhaas
In het interview met architect Rem Koolhaas (Trouw, 19 oktober) staat dat hij erg laat erkenning in eigen land kreeg. Maar dat valt wel mee. In 2007 kreeg zijn bureau OMA uit handen van de Jacqueline Cramer, toentertijd minister van Vrom, de hoogste onderscheiding van onze beroepsgroep, de BNA-kubus.

Henk van Zeeland Soest

Koolhaas is een probleem
Misschien kan Koolhaas in Veghel (Trouw, 19 oktober) een verticaal dorp neerzetten. Of zullen we gewoon eens en voor altijd concluderen dat de naoorlogse planologie, stedenbouw en architectuur, waar Koolhaas een exponent van is, niet in staat zijn gewaardeerde leefomgevingen te realiseren. Geen sfeer en dus leegstand en uiteindelijk afbraak tot gevolg. Koolhaas kan geen oplossing bieden voor het platteland. Hij belichaamt het probleem.

Barend Jansen Den Haag

Het lot van de oceanen
De Franse filosoof Pascal Bruckner ziet de huidige bezorgdheid over klimaatverandering als een kruistocht van milieufanatici tegen een gevaar dat deels denkbeeldig is en deels door nieuwe technologische aanpassingen te overwinnen is. Nu denk ik dat een dergelijk scenario voor het vasteland wel plausibel is. Wat ik mis in zijn betoog is het lot van de oceanen. De zee is een enorme buffer die een groot deel van de extra warmte en CO2-uitstoot opneemt. Het gevolg hiervan is opwarming en verzuring van het oceaanwater met de dreigende vernietiging van hele ecosystemen. Waarschijnlijk zullen koraalriffen als eerste complete ecosysteem verdwijnen. Of een dergelijke catastrofe door reductie van de CO2-uitstoot nog te keren is, lijkt onwaarschijnlijk. Daarin geef ik hem weer gelijk.

Jos Janssen Nunspeet

Drukte over Zwarte Piet
Ik vraag mij nu werkelijk af in welk land ik tegenwoordig leef. Een land met een economische crisis en men maakt zich druk over een Zwarte Piet. Zelfs het redactioneel commentaar ging over een kinderfeest bij uitstek, met een Sinterklaas die sinds jaar en dag geholpen wordt door zijn knecht, Zwarte Piet. Het moet toch niet gekker worden. Zelfs een mevrouw van het centrum van volkscultuur wist voor de televisie met droge ogen te vertellen dat als er geen alternatieve Pieten komen, op den duur het Sinterklaasfeest wellicht zal verdwijnen. Het puur Hollands kinder- en familiefeest staat inmiddels op de agenda van een commissie van de VN. Laten wij alstublieft nuchter blijven en dit feest tot in lengte van dagen vieren met een Zwarte Piet!

Piet Kaal Dieren

Sinterklaas en Blauwe Smurf
In een tijd waarin alles op losse schroeven staat, hechten veel mensen aan de weinige tradities die nog bestaan. Die worden, generatie op generatie, onveranderd doorgegeven. Dat is zo in alle landen. Om een voorbeeld te geven: het carnaval in Brazilië wordt al eeuwen op dezelfde manier gevierd. Daar horen halfblote dames bij. Stel dat er nu een aantal in Brazilië woonachtige feministen van Nederlandse afkomst zich zouden gaan roeren om de zogenaamde 'onderdrukking van de vrouw' tijdens het carnaval. Denkt u nou echt dat men zich daar in Brazilië wat van aan zou trekken? En waarom zouden wij ons hier dan wel moeten gaan voorbereiden op 'Sinterklaas en Blauwe Smurf?'

Alrik Hamer Nijmegen

Schaterlachen
Meestal raak ik van het lezen van de krant enigszins bedroefd en serieus gestemd. Slechts zelden breekt de lach door, alleen Anton Dingeman krijgt dat soms voor elkaar. Maar ik heb wel moeten schaterlachen om al die heerlijke reacties op het gezeur om Zwarte Piet. Eindelijk weer eens dat oer-Hollandse relativeringsvermogen dat gelukkig nog bij heel wat mensen aanwezig is. Want wat maken we het leven doorgaans zwaar!

Lydia Meiling Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden