brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Stemmen met de voeten

Gaan stemmen volgende week, nee of ja, en hoe dan? Ik kom er niet uit, net als velen om mij heen. Er zijn veel argumenten voor én tegen, die allemaal hout snijden. Maar waarschijnlijk blijf ik thuis in de hoop dat de kiesdrempel niet gehaald wordt. Want wát ik ook doe, de afspraken met Oekraïne gaan toch wel door, ik speel antidemocratische groepen in de kaart als ik wel ga en internationaal staat ons land voor joker. Daarom ga ik waarschijnlijk 'stemmen met de voeten'

A. Drijver Voorburg

Rente en rendementen

In de pensioendiscussie wordt regelmatig gebruik gemaakt van mooie rendementen uit het verleden (Trouw, 30 maart). Deze resultaten zijn echter grotendeels te danken aan hoge rentes en aan de daling van deze rentes (sinds de jaren tachtig is de rente gedaald). Ja, u leest het goed, een dalende rente levert een positief rendement op voor pensioenfondsen. De staatsleningen die ze bezitten worden namelijk veel meer waard. Deze winst uit dalende rente is echter eenmalig. Op de lange termijn is een hoge rente gunstiger. Maar als de rente zo laag blijft als die nu is, zullen de rendementen ook laag zijn. En bij de zo gewenste rentestijging hoort ook een negatief rendement op de staatsleningen van onze fondsen. En dan laat ik mogelijke bubbels in vastgoed en aandelen nog buiten beschouwing. Ook hier geldt wat iedereen eigenlijk wel weet, resultaten uit het verleden zijn precies dat en geen voorspelling voor de toekomst.

Floris van Loo Tilburg

Lastig, dus apart

Nederland zet minderjarige asielzoekers (de ama's) apart, en we krijgen een aparte opvang van homoseksuele asielzoekers. En nu heeft staatssecretaris Dijkhoff bedacht dat asielzoekers die overlast geven een eigen strafkamp krijgen. Wie bepaalt er dan of iemand lastig is ? De Coa-medewerker ? Komt er eerst nog een waarschuwing ? Welke categorie is de volgende voor aparte opvang ? Ouderen ? Moeders met kinderen tot twaalf ? Alleen de mannen ? Nederland heeft dus niets geleerd van het verleden, en mag nooit andere landen wijzen op het schenden van mensenrechten zolang zij zelf dit soort idiotie uitvoert. Ik laat het hierbij, wil zelf toch graag beschaafd blijven.

Christine Merjenburgh Emmeloord

Toekomstdroom?

Interessant, dat hergebruik van plastic (Duurzaamheid&Natuur, 30 maart). Zou het niet mogelijk zijn met grote schepen bij de plastic soep in de Oceaan te gaan bivakkeren? Met zuigers aan boord, die het plastic opzuigen. Ter plaatse het water eruit persen. Vervolgens wordt er meteen een eindproduct met een 3D-printer van gemaakt. In de walvisvangst werd ook meteen op zee de verwerking in gang gezet.

Wilma Wijkmans Assen

De Van Weezels

De rubriek 'vader/dochter', wekelijks in De Verdieping, is naar mijn idee uitsluitend in het belang van vader en dochter Van Weezel. De onderwerpen betreffen meer familiaire aangelegenheden dan dat ze voor mij als lezer iets toevoegen. Telkens bij het lezen bekruipt me een ongemakkelijk gevoel. Het moge duidelijk zijn: van mij mag deze rubriek beëindigd worden.

Marchien Bron Norg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden