brieven

Cum laude

"Ik vind het belangrijk dat we leerlingen die heel hard hun best doen en heel goede cijfers laten zien, daarvoor ook belonen", zegt staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs (Trouw, 13 juni) Daarom krijgen volgend jaar leerlingen die slagen met een 8,0 of hoger, de vermelding 'cum laude'. Uit dit zinnetje blijkt dat de staatssecretaris vindt dat alleen leerlingen met hoge cijfers hard werken en hun best doen! Weet hij niet dat hoge cijfers halen niet altijd te maken heeft met hard werken en denkt hij dat leerlingen met lagere cijfers niet hun best doen of lui zijn? Dit is weer een kenmerkend voorbeeld van de VVD-uitspraak waarin het altijd gaat over 'de hardwerkende Nederlander'.

I. Schoolderman-Wiersma Eelde

Theoretisch

Ik vraag mij oprecht af of docenten dier- en milieu-ethiek ook wel eens nadenken over de mens-ethische consequenties van hun fantastische diervriendelijke principes en stellingnamen, zoals meneer Vermaat (Opinie, 13 juni). De veeteelt afschaffen, en daarmee de broodwinning en voeding van honderden miljoenen mensen is op z'n best een theoretische gedachteoefening, leuk voor filosofen en andere denkspecialisten, maar dan ook even het gedachtelijntje doortrekken aub en kijken wat de implicaties van al die mooie dier-welzijnsprincipes zijn voor het mens-welzijn.

D. van Groen Alkmaar

Stenen tijdperk

De gehele veehouderij moet worden afgeschaft. We hebben geen dierlijke producten nodig en veehouders doden dieren, schrijft Willem Vermaat. Je moet maar durven zulke uitspraken te doen. Zeer beledigend voor alle veehouders en pertinent onwaar. Moeten wij terug naar het stenen tijdperk? Moeten alle producten van dieren in de ban? De dieren zijn er voor de mensen. Wij houden van ze en verzorgen ze goed.

Leo van der Lans Oldebroek

Saai

Op een gedeelde eerste plaats van de saaiheids-top-tien staan, naast leraren, u verwacht dit vast niet: de ouders. Dat weet ik omdat ik wel eens mails en praatjes krijg van leerlingen over hun saaie ouders. In één moeite door word ik daarbij geveegd: als ik thuiskom van een enorm saaie lesdag, doen onze kinderen nog eens een duit in het zakje. Tja...we laveren maar zo'n beetje tussen Scylla en Charybdis, ziedaar mijn daginvulling. Hopelijk weet de heer Duisenberg mij, en vele collega's, op de juiste wijze aan te pakken. Daar zijn we echt aan toe.

AJW Verkade Harmelen

Hockey

Citaat uit het interview met Martin Bosma: "Op de hockeyvereniging in Ermelo, hoorde ik laatst, hebben ze zelfs last van Marokkaantjes" (Letter&Geest, 13 juni). In Ermelo hebben we niet eens een hockeyvereniging!

Jaap Cornelissen Ermelo

Troost

Met interesse las ik de stukken van Van der Laan, Keizer en Suurmond omdat ik zelf samenleef met een demente echtgenoot. Toevallig lees ik ook net 'De verborgen zin van dementie' van Hans Stolp. Tegenover een 'uitruiming van je innerlijk' plaatst Stolp 'een afrondend verwerkingsproces' en 'leren kijken voorbij de buitenkant'. En hij zegt zelfs dat de demente mens je leermeester kan zijn. Dit geeft mij een andere en troostende kijk op het proces dat we samen doormaken.

H. vd Bovenkamp-van Schie Deventer

Ethiek

"NS krijgen een directeur ethiek die meer misstappen moet voorkomen" (Trouw, 13 juni. Zover zijn we met elkaar dus afgezakt in dit landje dat dit nodig moet zijn. Hoe gaat zo iemand te werk ... wat gaat 'ie doen? En aan wat voor eisen moet zo iemand voldoen en wie gaat die opstellen? Kan Trouw voor ons volgen hoe dit gaat verlopen?

H. Haan Winschoten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden