Brieven

Allerzielen
Ik was verrast in Trouw een stuk te lezen over Allerzielen (Podium, 1 november). Als kind opgegroeid in een echt roomse omgeving ben ik er altijd wel mee vertrouwd geweest. Echter er nooit bewust iets meegedaan. Totdat m'n lieve man overleed. Juist in dat jaar begonnen in mijn kerk (nu PKN) op 1 november de herdenkingsdiensten. Niet te verwarren met de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Ik ga dan ook vandaag met een bloeiende plant naar z'n graf. In mijn dorp hier op de biblebelt zal de bloemist er niet rijk van worden, denk ik zo.

Janny Hartman-Jansen Putten

Moszkowicz
Hoewel Bram Moszkowicz als een spitsvondig advocaat bekendstaat, wordt hij, wat zijn naamsbekendheid betreft flink - te veel in mijn ogen - geholpen door de media. Zichtbaar wordt, en dat is dan weer een voordeel van bekendheid in de media, dat zijn doen en laten sterk verbonden is met arrogantie en minachting. Hij lapt alles en iedereen aan zijn laars en toont dat elke keer aan met zijn nietszeggende spitsvondigheid en bijdehante antwoorden. Als de media in gezamenlijkheid zouden besluiten een maand lang geen aandacht meer aan de kwestie Moszkowicz te besteden, dan is zijn spel uitgespeeld. Hij zal zich als een klein kind, dat zich gepest en gekleineerd voelt op het schoolplein, proberen te wreken in zijn net verschenen boek met de titel 'Onkruid' (dat inderdaad niet vergaat). Ik weet niet of de media dit aandurven. Indien niet, laat dan in elk geval een tijdlang foto's achterwege.

Frans Kuipers Surhuisterveen

Twintig keer meer
Sterke schouders willen best zware lasten dragen. Maar er zijn wel grenzen. Zoals het er nu uitziet, ga ik vanaf 2013 bijna vierduizend euro premie meer betalen. Dat is best veel. Het betekent dat ik ongeveer twintig keer meer premie voor mijn zorg betaal dan degene die alleen de nominale premie hoef te betalen. En dat voor hetzelfde product, dezelfde verzekering. Pure inkomenspolitiek. Noem het dan ook zo. En hou het alsjeblieft een beetje binnen de perken.

Hans Ouwersloot Maastricht

Per dag 3 euro minder
Bij pijn denk je al gauw aan ernstig lichamelijk of emotioneel-geestelijk lijden. Uit de reacties op de 'Iedereen-zal-het-voelen' slogan van Rutte II is zomaar een monetaire variant ontstaan. Zestien miljoen ziel(ig)en die (gemiddeld) 1000 euro per jaar moeten consuminderen! Maar liefst (gemiddeld) 3 euro per dag! De pijnlijkste aan-de-keukentafelvraag-ooit ligt voor het opgrijpen: waaraan heb jij vandaag die drie euro niet uitgegeven? Wedden dat niemand het antwoord weet.

Siemon Bult

Eerste Kamer
Niemand in Nederland zal zich deze keer de vingers aflikken bij het zien van de plannen van de nieuwe regeringscombinatie. Toch is er een lichtpuntje: deze regeringscombinatie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer! De dreigende arrogantie van de macht van de nieuwe regeringsploeg wordt daar beteugeld. Daar kunnen heilloze plannen bij- of afgesteld worden. Dat geeft hoop in deze barre tijden.

Jan van den Akker Harkstede

Scheefwonen
Verbijsterd zijn we over het regeerakkoord. Na dertig jaar als huurders zonder aftrek alle belastingen te hebben betaald, constateren we dat de koophuizen aan de overkant van de straat hun huis nu vrij hebben, een enorme waardestijging hebben meegekregen, en fiscaal (bij elkaar geteld) zelfs een forse middenklas-auto aan renteaftrek hebben gekregen. Dus waarom moet ik als huurder nu worden aangeslagen voor ongeveer 4,5 procent van de WOZ waarde van mijn huurhuis en mijn overburen in een koophuis niet?

Wim Bouterse Amstelveen

Dadels uit Israël
Lezeres Lini Bakker meent op grond van de landtoewijzing in 1922 door de Volkenbond te San Remo (Brieven, 1 november), te kunnen stellen dat de dadels uit de Palestijnse bezette gebieden anno 2012 als Israëlische dadels op de markt mogen worden gebracht. Mij lijkt dat wat de Palestijnen in het hier en nu wordt aangedaan niet gerechtvaardigd kan worden met zo'n oude afspraak, aangezien er nieuwe afspraken zijn gemaakt in 1967. Dus op dit moment moeten we stellen dat deze dadels uit Palestijns gebied komen.

Geertje Kuipers Culemborg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden