Brieven

Excellente scholen
Ik werd aangenaam verrast door de uitspraken over excellente scholen van hoogleraar Jaap Dronkers (Trouw, 5 februari). Hij spreekt over een softe lijst en een gebrek aan transparantie. Als leerlingvolgsystemen, reine gebouwen, mooie protocollen en hoe je met elkaar omgaat hierbij als belangrijk worden gezien, dan vrees ik dat zaken waar het in feite over zou moeten gaan, pure kennisoverdracht, een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Dronkers heeft gelijk: wij laten onze beste leerlingen onderpresteren. Een zesje op het atheneum zou onvoldoende moeten zijn om daarna verder te studeren op universitair niveau, hoe goed je ook bent in het omgaan met klasgenoten.

D. Speijers Nuenen

Matchfixing
Justitie kon niets doen aan matchfixing omdat er geen klachten waren, noch een verzoek om rechtshulp (Trouw, 6 februari). Maar justitie kan op elk gewenst moment op eigen houtje een onderzoek instellen. Doet men dat dan uit luiheid niet? Omdat justitie niet weet waar te beginnen? Medio 2012 bracht Voetbal International een boek uit over matchfixing. Daarin werd ook de Nederlandse verdachte genoemd die in de Duitse aktes van justitie staat. Het blad vroeg justitie in Nederland destijds ook wat men met die informatie deed. De reactie was dezelfde als nu: niets. Nu moet men plots aan de gang op last van minister Opstelten. En dan is ook het in het artikel genoemde European Lotteries Monitoring System van de Uefa nog eens nutteloos. Het registreert alleen opvallend hoge inzetten op duels bij 'bekende' wedkantoren. Maar de fixers zetten allang geen grote bedragen ineens meer in, maar vele kleine, en doen dat via minder bekende gokkantoren.

C.E.M. Goseling Leidschendam-Voorburg

Ouderen chloroformeren?
Doeke Post maakt in het artikel

'Ouderen voelen zich de last van de samenleving' (Podium, 4 februari) dezelfde fout als de Amerikaanse kranten in 1905. Sir William Osler (1849-1919) was niet een beroemde Londense, maar een beroemde Canadese arts en hij was sinds 1889 hoogleraar aan de fameuze Johns Hopkins Medical School and University in Baltimore. In 1905 stelde hij tijdens een luchthartige afscheidsrede aan het Johns Hopkins - aan de vooravond van zijn vertrek naar Oxford - dat mannen ouder dan zestig betrekkelijk nutteloos waren. Schertsenderwijs verwees hij daarbij naar een roman waarin mannen boven deze leeftijdsgrens zich terugtrokken voor een jaar van meditatie, waarna zij vredig werden 'gechloroformeerd'. Amerikaanse kranten trokken, evenals Doeke Post nu, Oslers woorden uit hun verband, waarop veel verontwaardigde reacties volgden. Dit is in 2002 al beschreven door J. van Gijn en D.J. Nieuwkamp in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Hans Bras Amsterdam

Sociale zekerheid
Eerst rijke VVD'ers die de verhoging van de zorgpremie niet wilden opbrengen. Nu vermogende ouderen die de eigen bijdrage voor langdurige zorg niet willen betalen. En dat terwijl de bijstandsuitkering, toch écht het werkelijke minimum, al is gekort. Over maatregelen die minima treffen hoor en lees ik nauwelijks openbare protesten. Decision by decibels? Misschien is het goed de rechtsgrond van de sociale zekerheid nog eens te overdenken. De formulering van de commissie-Van Rhijn (1945) lijkt me actueel: "De gemeenschap, georganiseerd in de staat, is aansprakelijk voor de sociale zekerheid en vrijwaring van gebrek van al haar leden, op voorwaarde dat deze leden zelf het redelijke doen om zich die sociale zekerheid en vrijwaring tegen gebrek te verschaffen".

Caroline de Groot Hilversum

Imtech
Onder de kop 'wij maken fantasiewerelden werkelijkheid' vertelde Marjolein van de Stolpe ons enthousiast over haar werkzaamheden voor het project Adventure World Warsaw (L&G, 26 januari). 'Werkelijkheid wordt fantasiewereld' moet Imtech hebben gedacht toen ze erachter kwamen dat Adventure World Warsaw, de grootste order voor het bedrijf ooit, wordt gekenmerkt door niet betaalde rekeningen en mogelijke fraude (Trouw, 5 februari). Misschien komt het door de kleine, vriendelijke huisgeesten die in Polen van oudsher de mensen een beetje pesten?

David van Duinen Haaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden