brieven

Cartoon ophangen

De wreedheid van een bepaalde groep 'gelovigen' uit de islamitische wereld is weer bewezen met deze laffe, gemene en weerzinwekkende aanslag. Nu kunnen we allemaal roepen dat het laf en gemeen is, maar wat overtuigender is naar de sympathisanten van deze criminelen: hang een cartoon van een van de omgekomen tekenaars voor uw raam.

Ruud Hartman Zuidoostbeemster

Beledigen

Nergens in de commentaren op de aanslag lees ik ook maar enige vorm van kritiek op de werkwijze van Charlie Hebdo. Alleen maar de loftrompet van de vrijheid van meningsuiting. Beledigen en choqueren is hun handelsmerk, en alles is publiceerbaar onder de vlag van de vrijheid van meningsuiting. Hoe ver kan en mag een blad gaan, en hoever mag men de vrijheid van meningsuiting oprekken? Wanneer is de rek eruit?

J.van den Akker Harkstede

Gekwetst

Ik heb enkele jaren gewerkt met Marokkaanse hangjongeren in Amsterdam-Noord. Ik zag hoe zij zich gekwetst voelden en haat ontwikkelden door de superioriteitsgevoelens van de (blanke) Nederlander. Zij voelden zich niet serieus genomen door satirische teksten en beelden. Zelf heb ik als jongerenwerker veel respect en sympathie ervaren door hen respect en zorg te tonen. Ik doe een oproep te stoppen met pesten van een zwakke bevolkingsgroep die zich niet kan verdedigen.

Arnoud Olgers Amsterdam

Hoeder

Wordt het niet eens tijd dat religieuze leiders van jodendom, christendom en islam gezamenlijk hun afkeuring uitspreken en hun achterban oproepen om elkaars hoeder

te zijn?

Binjamin Heyl Amsterdam

Extremisme

Zou het niet beter zijn om het woord moslimextremisme te vervangen door godsdienstextremisme of ideologisch extremisme, of misschien weet iemand nog een betere algemene term? Het voorkomt dat moslims zich steeds opnieuw moeten verdedigen tegen haat of dat anderen dit voor hen moeten doen.

H.L. de Beaufort Zutphen

Overal ter wereld

Ook ik voelde mij getroffen door de aanslag in Parijs. Op dezelfde dag dat in Jemen een aanslag met rond veertig doden als luguber resultaat werd gepleegd. Waarom raakt de Parijse aanslag meer en krijgt het veel meer media-aandacht dan die in Jemen? Omdát het zo dichtbij is? Of omdat we er misschien aan gewend zijn dat dit geweld exclusief in het 'oosten' plaatsvindt en minder doordringend in onze huiskamers komt? Feit is dat allen in Europa één duidelijk front moeten vormen tegen deze lafhartige vorm van geweld, waar ook ter wereld gepleegd. Daders mogen zich niet meer veilig voelen.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Ecoland

Een mooi interview met Reinier van den Berg over de geplande groene tv-zender Ecoland, maar wat jammer dat deze zender nog op zwart staat (Trouw, 8 januari). Er is duidelijk behoefte aan een zender die objectief het hele speelveld rond verduurzaming en klimaat in beeld kan brengen. Is deelname van Trouw met haar uitstekende redactie duurzaamheid & natuur geen optie? Ook moet onder de Trouw-lezers een groot potentieel zijn voor lidmaatschap, inhoudelijke inbreng en/of financiële deelname.

Teus van Eck Oosterbeek

Iets minder ver

Een studiereis naar Amerika voor kinderen uit vwo 3, waar is die school nou mee bezig (Trouw, 8 januari). Kan het ietsje minder ver? Dan kan het goedkoper en sluit je mensen ook niet uit.

G. Rubaij Bouman Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden