brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Mexicanen

De vluchtelingenstroom is inderdaad een zeer moeilijk hanteerbaar probleem en Europa blinkt niet uit in vindingrijkheid. Maar het helpt zeker niet als verwezen wordt naar de Tweede Wereldoorlog. Ergerlijk is het als zoiets in de VS gesuggereerd wordt. De Amerikanen hebben aanwijsbaar nog meer boter op hun hoofd dan Ephimenco (Trouw, 10 september) al aanwijst. Zij hebben op de grens met Mexico een afscheiding gebouwd van Israëlische dimensies om immigranten uit dat land te weren. Mexico is een buurland waarmee de VS goede handelsrelaties onderhouden. Maar Mexicanen worden liever illegaal gehouden om ze te kunnen uitbuiten als nanny's en fruitplukkers.

Bert Middel Culemborg

Oekraïne

Terecht maken Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen bezwaar tegen het huidige EU-associatieverdrag met Oekraïne (Trouw, 10 september). Het land staat er sinds de februarirevolutie in 2014 slechter voor dan ooit. De prijzen zijn astronomisch gestegen, de lonen nagenoeg gelijk gebleven. De burgeroorlog in Oost-Oekraine is uitzichtloos. De corruptie gaat onverminderd voort. Oekraïne wil toetreden tot de EU, maar het associatieverdrag is geen voorportaal dat toetreding garandeert. Dat leidt tot frustratie. De EU en VS willen Oekraïne aan het lijntje houden om daar invloed uit te oefenen zonder aanzienlijke investeringen en om de Russen buiten de deur te houden. Voor een associatieverdrag is mijns inziens alleen ruimte onder voorwaarden, namelijk volledige onafhankelijkheid van de opstandige Donbas-regio, herstel van de relatie en de handelsbetrekkingen tussen Oekraïne en Rusland en een krachtige aanpak van de corruptie. Herstel van de relatie met Rusland is, hoe moeilijk dat thans ook lijkt, in het belang van de EU en van Oekraïne.

Lukas van der Drift Zeist

Uitholling democratie

Ik ben het volledig eens met de analyse van Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen over de uitholling van onze democratie (Trouw, 10 september). De onduidelijkheid en geheimzinnigheid over het handelsverdrag (TTIP) met de VS is ook zo'n thema. Ik wil er nog een voorbeeld aan toevoegen. Juncker, woensdag: "Verdeling vluchtelingen wordt verplichte regeling". Geen misverstand: ik vind dat vluchtelingen opgevangen moeten worden. Maar als wij dat zelf niet meer mogen beslissen binnen en middels onze parlementaire democratie, waarop en waarom zou ik dan nog gaan stemmen?

Adri van Deurzen Meppel

Dialoogtafel

Volgens dhr. Wallage ondervond de dialoogtafel tegenwerking van de Nam en de overheid (Trouw, 10 september). Zij zouden zich niet aan de spelregels hebben gehouden. Van de Nam was dit te verwachten, van de overheid niet. Immers, regelmatig bezoeken Kamerleden onder aanvoering van minister Kamp het gebied. Vol begrip trekken ze door het bevingsgebied en beloven van alles. Helaas, terug in Den Haag zijn ze alles vergeten. Met deze dialoogtafel is Groningen een illusie, en de Nam weer zes ton armer.

Wat hadden daar veel huizen van verstevigd kunnen worden. Helaas weer veel woorden, maar weinig daden.

Jaap Noordhoff Delfzijl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden