brieven

Niet meewerken

Briefschrijver Henk Hoeksema vindt dat we de overheid moeten gehoorzamen (Opinie, 25 april). Maar als de overheid met een bed, bad en brood-regeling komt die geen oplossing is, maar een compromis om het kabinet niet te laten vallen, mogen burgemeesters en wethouders ervoor kiezen om niet mee te werken.

Je mag nooit mensen op straat zetten die nergens naartoe kunnen. Het ergste vind ik, dat je hier een boete krijgt als je je vee verwaarloost of je huisdier op straat zet. Met deze regeling doet onze overheid met deze groep mensen ongestraft hetzelfde. Ik schaam me dood!

Gonnie Westerhof Norg

undefined

Ephimenco en de Goedmens

Sylvain Ephimenco introduceert in zijn column de Goedmens (Trouw, 25 april). In mijn ogen geen neutraal woord. Wie op zoek gaat naar de oorsprong, komt terecht in extreem-rechtse kringen in Duitsland en Oostenrijk. De Gutmensch is daar een populair scheldwoord voor mensen die opkomen voor vluchtelingen en mensen zonder verblijfsvergunning.

Wat een minachting richting die mensen die diep geraakt zijn door het immense leed van de bootvluchtelingen. Jammer dat Ephimenco's column als twee druppels water lijkt op de taal van zovelen die oproepen tot strijd tegen de 'Gutmenschen'. Ephimenco onwaardig.

Bram Grandia Doesburg

undefined

Tegen de theedrinkers

Gelukkig is er Ephimenco. Een heerlijk kritisch, nuchter geluid. Dankzij dit geluid ben ik nog abonnee, want ik heb steeds meer moeite met de ruimte die de krant geeft aan naïeve 'theedrinkers' op de opiniepagina's.

Michel van Straten Ridderkerk

undefined

Ergerlijke bierreclame

In Trouw kwamen een voor- en tegenstander aan het woord van alcoholverkoop in de supermarkt. Ik heb hier geen mening over, maar ik vind het wel uitermate ergerlijk dat er bijna geen week voorbijgaat of er staat wel een aanbieding van bier in de weekfolder van welke supermarkt dan ook. Meerdere euro's per krat minder en maximaal zes kratten. Met die verfoeilijke reclames moeten ze eerst maar eens stoppen.

Janny Hartman-Jansen Putten

undefined

Ayaan Hirsi Ali

Wanneer mag iemand zich een 'hervormer van de islam' noemen? In een interview geeft Ayaan Hirsi Ali als antwoord dat iemand dan op z'n minst bereid moet zijn de geschriften ter discussie te stellen (Trouw, 25 april). Het vergt moed om de geschriften ter discussie te willen stellen. Dit lijkt mij voor moslims een enorme opgave, waarin buitenstaanders zich niet moeten mengen. Hoogstens zouden ze kunnen kijken hoe men in de joodse en christelijke religie omgaat met hun godsdienstige geschriften.

Martha Gobetz Drachten

undefined

Armeense genocide

Antoine Bodar geeft een helder overzicht van de Armeense volkerenmoord en prijst terecht de duidelijke taal van de paus over de wandaden van het Ottomaanse Rijk. Bij de Shoah keken de grootmachten weg en wasten zij hun handen in onschuld, aldus een citaat van de paus toen hij nog kardinaal was van Buenos Aires. Maar opvallend is dat niet wordt vermeld dat Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog zweeg over de Holocaust. Via zijn nuntii was hij daarover goed geïnformeerd.

Dit stilzwijgen van destijds over de Holocaust was meer dan een politiek falen, het was een moreel falen. De paus protesteerde niet omdat hij vreesde voor represailles tegen de kerk. Zijn hulp via informele kanalen en zijn stille diplomatie, waar een publiek protest op zijn plaats was geweest, waren natuurlijk een treurige vertoning voor iemand die zich tooit met de titel 'plaatsvervanger van Christus'.

Harry Raap Veldhoven

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden