Brieven

Wees evenwichtig
Van de krant verwacht ik evenwichtige berichtgeving. De kop op de voorpagina van maandag meldt dat '81 CDA-fracties een humaner asielbeleid willen'. Dat zal waar zijn, maar dat honderden fracties er anders over denken en hun landelijke vertegenwoordigers niet voor de voeten willen lopen, wordt afgedaan met 'Er zijn fracties die niet aan de actie meedoen'. De redactie had ook kunnen melden dat de overgrote meerderheid deze actie níet steunt. Het gaat er maar om wat je melden wil. Maar doe dat dan objectief.

Okko van Dijk fractievoorzitter CDA Putten

Moe van aandacht voor CDA
'Het was mediacratisch een topweek voor het CDA', constateert hoofdredacteur Willem Schoonen enigszins triomfantelijk (Brief van de hoofdredactie, 12 mei). Laat ik me nu al de hele week groen en geel ergeren aan al die aandacht voor het CDA! De kandidaat-lijsttrekkers waren niet weg te branden van de tv. Trouw doet er kennelijk graag aan mee. Bijna dagelijks waren er artikelen en ingezonden brieven. Waarom moeten lezers hiermee vermoeid worden?

Henk Onderstal Den Haag

Ledlicht is niet gratis
Een mooi artikel over het futuristische 'Plantlab', een kwekerij in een kantoorpand waar onder kunstlicht sla en rucola groeien (Natuur&Duurzaamheid, 10 mei). De oprichters denken dat ze de efficiëntste manier hebben gevonden om gewassen te laten groeien door alle zonlicht buiten te sluiten en alleen maar led-licht te gebruiken. Er ontbreekt echter één factor in hun praatje: de energie die nodig is om de leds te laten branden. Zonlicht is gratis, ledlicht kost stroom, van fossiele brandstoffen bijvoorbeeld. Maar fossiele brandstoffen zijn gemaakt uit plantenresten, dus in feite verbrand je de planten uit het verleden voor de planten van heden.

Dit is allesbehalve duurzaam of efficiënt. Uiteindelijk moet je voor één ledtuin zoveel oppervlak met zonnecellen bedekken dat het efficiënter is om al dat oppervlak voor landbouw te gebruiken en er genoegen mee te nemen dat je gewassen iets minder efficiënt groeien. De enige technieken waarmee een ledtuin wel efficiënt kan zijn, zijn kernsplijting (controversieel), kernfusie (werkt nog niet) en zonnepanelen in de ruimte (eerder sciencefiction).

Koen van Kruining Amsterdam

De kern van herdenken
Filosoof Rik Peels legde in een opiniestuk precies uit wat de kern is van herdenken ('We eren de doden omdat hun recht is geschonden', 11 mei). Zijn beschouwing is mij uit het hart gegrepen. Laat 4 mei een dag van gedenken blijven van uitsluitend slachtoffers van en strijders tegen het kwaad dat in de Tweede Wereldoorlog van Duitse en Japanse zijde is gepleegd.

Mijn oom, naar wie ik vernoemd ben, sloot zich destijds aan bij de Waffen SS en is ergens in Rusland aan het Oostfront omgekomen. Hoe aan hém te denken? Was hij dader? Slachtoffer van propaganda? Zijn keuze van destijds is te veroordelen. Maar daarmee ben ik er nog niet. Dat is te makkelijk. Wat mij helpt is wat ik van mijn moeder leerde, als we over deze donkere bladzij in onze familie spraken. Zij sprak de hoop uit dat de volgende generatie in onverhoopt vergelijkbare omstandigheden een goede keuze zou maken. In die geest denk ik aan mijn oom, maar niet in het kader van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Arie Broekhuis Warnsveld

Creëer draagkracht voor hulp
Partos, de organisatie van particuliere ontwikkelingsorganisaties, is bereid afscheid te nemen van de 0,7 procent-norm voor ontwikkelingssamenwerking (voorpagina, 12 mei). Directeur Alexander Kohnstamm van Partos pleit voor een nieuwe visie op ontwikkelingswerk. Als ik de discussies van de laatste tijd een beetje volg, ook in Trouw, vraag ik me zelfs af of dit wel een stellingname namens 'de branche' is. Wat mij betreft kan de sector beter iets anders doen: goed laten zien wat er allemaal op het gebied van ontwikkelingssamenwerking gebeurt, en zo draagkracht creëren (inderdaad: of juist niet). Met voldoende draagkracht wordt de hele discussie over de procenten vanzelf overbodig. Dat de kurken plopten na het stuklopen van het Catshuisoverleg waag ik overigens te betwijfelen. Niet nadat er bij de eerdere bezuinigingen al zoveel programma's en projecten noodgedwongen moesten stoppen.

Rob Wildschut Noordwijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden