brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Toch maar een edelhert

Ik woon in een niet al te groot (huur)doorzonwoninkje met kleine tuin voor en redelijk grote tuin achter. Na de dood van mijn kat - juli 2014 - vond ik dat ik weer toe was aan een nieuw huisdier. Natuurlijk dacht ik weer aan een kat tot ik het lijstje toegestane huisdieren las (Trouw, 29 januari). Nog steeds twijfel ik tussen de waterbuffel, de eekhoorn (onder voorwaarden mogen deze; ik heb nogal wat bomen in mijn achtertuin, zodat ik bang ben dat ik niet aan de voorwaarden voldoe), het edelhert en de steenbok. Denk, dat ik toch voor het edelhert ga.

Frenk Bergsma Oude Tonge

undefined

Achterhaald

Wat een teleurstellend interview is dit geworden, met de energiedeskundige Coby van der Linde (L&G, 31 januari).Wat heeft zij ons nu voor nieuws weten te vertellen? Ze heeft een indrukwekkend cv, maar ze kan alleen maar spreken over de ouderwetse en controversiële vormen van energie. Ze vind zelfs Diederik Samsons kordate uitspraak dat er tijdens deze kabinetsperiode niet naar schaliegas gezocht gaat worden, niet verstandig. Alleen in de laatste alinea van dit interview noemt ze zon- en windenergie, waarbij ze dan aantekent dat daar ook grondstoffen inzitten waar we zuinig mee om moeten gaan. Wat een ouderwetse en achterhaalde instelling. Ik hoop binnenkort een net zo groot interview in Trouw te kunnen lezen met een wat bevlogener energiedeskundige. Die zijn namelijk best te vinden.

Charlotte Luijerink Meppel

undefined

Dier als kunstobject

Uw artikel 'Het dier als kunstobject' (Verdieping, 31 januari) vermeldt dat geen van de dieren speciaal voor de kunst is gedood. Veel van de gebruikte dieren blijken wel degelijk gedood te zijn, al is het dan niet door de kunstenaar zelf en niet met het doel tot kunst te dienen.

Er is nog een ander moreel bezwaar tegen het vervaardigen van dit soort 'kunst' en de in het artikel gemaakte vergelijking met het opzetten van overleden dieren gaat dan ook mank. Wie zijn overleden dier laat opzetten, doet een (mislukte) poging om dat individuele dier in zijn eigenheid te behouden. Zelfs wie een geschoten dier opzet, toont het dier in zijn oorspronkelijke schoonheid en kracht.

Wie een dood dier tot kunst verwerkt, reduceert het dier tot instrument en gaat daarmee voorbij aan het respect dat het individuele dier verdient. Een tot handtas vernederde vos, die de voorpagina ontsiert, is daarbij het dieptepunt.

Yolande de Kok Den Haag

undefined

Deurwaarder

Als burger in Nederland, met een schuld aan crediteuren, staat er in no time een deurwaarder op de stoep om beslag te leggen. Zelfs voor een zeer laag bedrag. Nee, niet in de eurozone. 271 miljard is in de bodemloze put Griekenland gestort als zijnde een lening. Het spreekt voor zich dat een lening terugbetaald dient te worden. Echter, het imago van een verenigd Europa schijnt belangrijker te zijn dan de aflossing van de schulden aan datzelfde Europa.

Johan F.Y. Spinnewijn Vlissingen

undefined

Verwelkom Tsipras sportief

Van Griekenland krijg ik geen vieze smaak, maar van de EU wel. Net als de Verenigde Staten selecteert zij de politieke aard van een echte democratie. In een land waarin de elite bij voortduring nalatig is belasting te betalen en het vullen van de schatkist liever overlaat aan de Wereldbank, waar bijgevolg de overige burgers nu al zo lang keer op keer op hun inkomen worden gekort, daar keert de menselijke natuur zich tegen al dat onrecht en manifesteert zich een zuivere democratie. Orban, alleenheerser in EU-lid Hongarije, wordt ontzien, maar de nieuwe Griekse premier Tsipras wordt in Brussel ijzig begroet (Trouw, 27 januari). Verwelkom die man sportief en enthousiast, EU, en sla Poetin een troef uit handen.

Carel Scharten Rotterdam

undefined

Zwak Europa

Oorlogssituatie Syrië blijft bestaan door een zwak Europa. Oorlogssituatie Oekraïne/Krim blijft bestaan door een zwak Europa. Oorlogssituatie Israël/Palestijnen blijft bestaan door een zwak Europa. Ik ben het eens met Nelleke Noordervliet (Opinie, 31 januari) dat je terreur bestrijdt door te weigeren in angst te leven. Daadkracht dient hierbij getoond te worden. We kennen toch allemaal het spreekwoord: 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.'

Eugenie Kruijtzer Noordgouwe

4500 Saksen onthoofd

Lezer Henk van der Munnik beweert dat de missionarissen van het christelijke geloof nooit het zwaard ter hand hebben genomen (Trouw, 31 januari). Dat klopt niet helemaal. Ik geef slechts één voorbeeld. Het staat te lezen in de biografie van Karel de Grote, geschreven door Einhard. Karel beschouwde het als zijn heilige plicht om het christendom desnoods met het zwaard te verspreiden. Hij ging flink tekeer tegen de heidense Saksen. Einhard schrijft: 'Bij een plaats genaamd Ferdi liet hij vierduizend en vijfhonderd Saksen op één dag onthoofden.'

Per Schuitemaker Hoorn

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden