Brieven

Kwestie van respect
'PVV stoort zich aan kleding vorstin', staat er in Trouw (9 januari). Het is gewoon een kwestie van respect om je aan de kleding aan te passen als je te gast bent in een ander land. Wij waren afgelopen jaar in India en daar hielden we ook rekening met onze kleding als we tempels en moskeeën bezochten. Vaak hadden we het hoofd bedekt en geen schoeisel aan. Dat is voor mij een vanzelfsprekendheid. In een synagoge zal Wilders ook een keppeltje op moeten zetten. Ik zou zeggen: 'Doe toch eens normaal man!'

Ineke Grootemaat Venray

Geen nieuws
Soms begrijp ik Trouw niet. Wat is toch de nieuwswaarde van een aantal tweets van PVV'ers over de kleding van de koningin en prinses Máxima bij het staatsbezoek van hare majesteit aan de Verenigde Arabische Emiraten? En moet dat dan echt op de voorpagina? Dat is toch van hetzelfde niveau als de chocoladeletters die De Telegraaf vaak bij non-onderwerpen plaatst?

Arie Theisens Zeist

Meten met twee maten
Geert Wilders roept moslims in ons land categorisch op zich aan te passen aan onze cultuur. Wij zouden ons niet aan hun cultuur moeten aanpassen. Maar als onze koningin zich aanpast aan de cultuur van de Verenigde Arabische Emiraten door in een moskee een hoofddoek te dragen, kwalificeert hij dat als een wanvertoning en - wat veel erger is - als legitimatie voor de vernedering van een moslima. Ik zou tegen Wilders willen zeggen: Meet niet langer met twee maten.

Jan van Drie Oss

Keppeltje op
Als gast pas je je aan aan de zeden en gewoonten van de gastheer. Ik heb enkele jaren geleden op de televisie Geert Wilders gezien met een keppeltje op. Hij gaf een lezing in Amerika voor een joods gezelschap.

M. Sonneveld Haarlem

Balkenende en Colijn
Terug van een korte vakantie lees ik met verbazing het interview met psychiater Bram Bakker (Trouw, 31 december) met de kop 'Je moet geen onderhuidse angsten aanwakkeren'. Daarin stelt Bakker, dat hij zich mateloos heeft opgewonden over Jan Peter Balkenende, die waarschuwde dat na de aanslag op de Twin Towers ook aanslagen in Nederland zouden kunnen plaatsvinden. Het is natuurlijk ontzettend gemakkelijk om - nu deze aanslagen God zij gedankt niet zijn gepleegd - deze kritiek te spuien. Een eerdere roerganger uit de Nederlandse geschiedenis, Hendrikus Colijn, kreeg historische bekendheid door aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in een radiotoespraak de Nederlandse bevolking op te roepen rustig te gaan slapen. Ik mag aannemen, dat de psychiater Bakker zijn patiënten in hun eigen belang veelvuldig waarschuwt voor gevaren, die hun bedreigen, zonder onderhuidse angsten te willen aanwakkeren.

Pieter Bos Buurse

Solidariteit
Het College voor Zorgverzekeringen adviseeert de minister ouderdomskwalen meer voor eigen rekening te laten komen omdat ze voorzienbaar zijn (Trouw, 9 januari). Hoeveel moet een hardrijdende, skiënde, rokende en/of naar te harde muziek luisterende jongere betalen? Wie draait er op voor de kosten van het coma-zuipen van de jeugd? Waar blijft het solidariteitsbeginsel?

J. Keersemaker Vlissingen

Palestina bestond nog niet
In de bladenrubriek op de pagina Religie & Filosofie (Trouw, 9 januari) worden de activiteiten van Baron Edmond de Rothschild (1845-1934) in 'het toenmalige Palestina' beschreven. Maar voor het merendeel van deze periode bestond 'Palestina' nog niet. Brits Palestina (1917-1948) ontstond uit stukken van vier Ottomaanse provincies: Beiroet, Dimasjq, Qudus e-Sjerif (Jeruzalem) en Hidjaz. Dit waren de plekken waarin de Baron de Rothschild actief was als landkoper, 35 jaar voor de komst van de Britten en de daaropvolgende samenvoeging tot een mandaatgebied dat de naam 'Palestina' kreeg. Het nieuwgevormde land was natuurlijk altijd al het 'Land van Israël' voor Joden, en de nieuwe grenzen van 1917 en 1923 waren ook expliciet gericht op de te stichten Joodse staat, in lijn met het Britse beleid (zoals beschreven in de brief van de Britse minister van buitenlandse zaken Lord Balfour aan de Zionistische federatie in Groot-Brittannië in 1917, beter bekend als de Balfour Declaratie).

Daniel Kennemer Amstelveen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden