Brieven

Orthodoxe mannen (1)
Ik was zaterdag aanwezig op de bijeenkomst van christenen, onder het motto 'Wij kiezen voor eenheid'. Jammer van de kop boven het verslag van deze aangrijpende gebeurtenis: 'Orthodoxe mannen zoeken de eenheid' (Trouw, 8 oktober). Wij waren er juist op uit - en dat werd ook goed uitgedragen - om geen etiketten meer te plakken en zo medemensen in hun waarde te laten. Volgeling van Christus zijn, dat is wat ons bindt. Daar willen wij in de toekomst werk van maken. Instituten kunnen grenzen stellen, maar het lichaam van Christus (de universele kerk) laat zich niet zomaar begrenzen. Het was voor mij een hartverwarmende gebeurtenis waaraan ik met veel waardering voor het initiatief heb deelgenomen. Het was een begin dat om vele herhalingen vraagt, want er is nog een lange weg te gaan.

Ben Groenewege Den Haag

Orthodoxe mannen (2)
Hoe is het mogelijk dat iemand zo vooringenomen schrijft over een bijeenkomst waarop voorlieden van de twee grootste kerkgenootschappen in Nederland en enkele kleinere, schuld belijden dat ze elkaar eeuwenlang verketterd hebben. De historische waarde komt in het stuk niet aan bod. Naast enkele individuele reacties van bezoekers schrijft de redacteur dat 'het overdadige handgeklap en hallelujageroep niet kan verhullen' dat de 'liberale' remonstranten en doopsgezinden ontbreken. Waarom die twee uitermate kleine groepen noemen? Die zijn zeer respectabel, maar ze hebben met elkaar tezamen slechts 0,3 procent van het aantal leden van de Rooms-Katholieke kerk. Ik vind dat eenzijdig. Want heel veel kleinere kerkgenootschappen ontbreken, juist die aan de orthodoxe kant. Alleen al de orthodoxe Gereformeerde Gemeenten zijn tien keer groter dan de twee die in het artikel staan.

Peter van Houweling Genderen

Misbruik in jeugdzorg
Een van de aanbevelingen van de commissie-Samson is een verandering in de inspectie jeugdzorg. De inspectie is onderbemand en houdt zich niet bezig met individuele gevallen. Eén keer heb ik de inspectie gebeld met het verzoek in dit geval wel in te grijpen omdat het letterlijk om leven en dood ging. Namens de ouders van een 17-jarige jongen in een instelling die aankondigde een eind aan zijn leven te gaan maken. De instelling weigerde de jongen contact met een psychiater en verbood de ouders de toegang tot het terrein, omdat zij bleven aandringen op psychiatrische behandeling. De jongen had de volgende dag contact met een psychiater en kon zijn ouders weer zien doordat zij weer het terrein op mochten. Een grotere inspectie met een ruimer werkveld, dat is in elk geval nodig.

Truus Barendse Haarlem

GroenLinks
Jolanda Sap is ten onrechte door het partijbestuur verzocht op te stappen wegens gebrek aan vertrouwen. De werkelijkheid is dat de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur niet wilden samenwerken met de enige goede partijleider die GroenLinks nog heeft. En daarom heeft Bas de Gaay Fortman (Podium, 9 oktober) gelijk door te eisen dat partijbestuur en fractie Sap excuses moeten aanbieden en haar vriendelijk doch dringend verzoeken terug te keren als partijleider. GroenLinks heeft al sinds haar oprichting, als fusiepartij van klein links, een imago- en profielprobleem. Voor kiezers is de partij onduidelijk en onder Femke Halsema afgegleden naar vrijzinnig- liberaal. Maar er is al een vrijzinnige, zich progressief-liberaal noemende partij. GroenLinks moet groen en nog socialer zijn, met een strenge, pragmatische bestuursvoorzitter en Kamerleden en positionering tussen PvdA en SP. Dat zal GroenLinks doen herrijzen uit het politieke moeras, waar zij zichzelf en haar kiezers in hebben doen belanden.

Co Meijer Schoorl

Maxim Hartman
Met fikse tegenzin zaterdag de 'Tien geboden' gelezen. Eerst de krant weer weggelegd, op maandag het verhaal verder gelezen. Televisie-maker Maxim Hartman lucht zijn hart. Ik begrijp niet waarom uw redactie dit soort oprispingen en ontboezemingen gebruikt. De zin hiervan ontgaat mij geheel. Fijn dat er in dezelfde Verdieping veel ruimte was ingeruimd voor het verhaal over Atif, een Afghaanse student, geschreven door Klaas van Dijken. Mijn compliment daarvoor!

Wineke Hoogeveen-Blanken Veendam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden