brieven

Christelijke lobby
Met afschuw heb ik het bericht gelezen dat Arizona na een lobby van christenen in de wet willen laten opnemen dat homo's als klant geweigerd mogen worden. Wat is de volgende stap? Alle homo's een roze driehoek op hun kleding laten aanbrengen?

Marry Wegerif Boskoop

Straf evangelisten
Terecht dat er gesproken wordt over sancties tegen de draconische wet tegen homoseksuele handelingen in Oeganda. Ik hoor echter niets over sancties tegen de draconische Amerikaanse evangelisten die de weg voor deze wet hebben geplaveid met hun haat zaaiende retoriek. Ik stel voor om hun bezittingen te onteigenen en het geld te gebruiken voor asiel aan Oegandese homoseksuelen, maar dat zal wel weer niet mogen vanwege de vrijheid van godsdienst. En zoals we de laatste tijd wel vaker horen: homo's moeten niet zo moeilijk doen. Vogelvrijheid is tenslotte ook een vorm van vrijheid, toch?

Gerben van der Meer Utrecht

Hypocriet Nederland
Sinds kort bestaat er in Rusland een wet die homoseksuele handelingen en propaganda verbiedt en bestraft. Maar, Vladimir, wees maar gerust, wij gaan als goede vrienden gewoon door met onze handelsbetrekkingen, want we bemoeien ons natuurlijk niet met binnenlandse aangelegenheden. Nu is er deze week een soortgelijke wet getekend in Oeganda en jawel, daar is mevrouw Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) al met haar opgeheven vingertje om onmiddellijk de financiële steun stop te zetten. Dit is een knap staaltje selectieve en hypocriete verontwaardiging. En dan vinden ze het raar dat er minder vertrouwen is in politici.

Rieks Koopmans Assen

Vitens weg uit Oeganda?
Vitens Evides International, een samenwerkingsverband van de twee grootste waterbedrijven in Nederland, ondersteunt allerlei projecten in ontwikkelingslanden, onder andere in Oeganda. Onlangs heeft Vitens haar samenwerkingsverband met het Israëlische waterbedrijf Mekorot beëindigd met als argument dat de gezamenlijke projecten niet los kunnen worden gezien van de politieke context. Ik ben benieuwd hoe Vitens reageert op de anti-homowet in Oeganda.

Kor Anders Hilversum

Adoptie
De Korean Social Services (KSS) komt er niet best vanaf (Verdieping, 25 februari). In een aantal gevallen bleken officiële papieren opzettelijk onjuist ingevuld. Als adoptievader uit de jaren tachtig wil ik dit beeld graag nuanceren. Uitgangspunt van de Nederlandse adoptievereniging was dat er pas voor een kind wordt bemiddeld als aangetoond is dat het in eigen land geen enkele kans heeft op een menswaardige toekomst. Na aankomst van ons kind zijn we meteen op zoek gegaan naar familie in Korea. Destijds werkte de Nederlandse adoptievereniging daar niet aan mee. Wij hebben toen KSS direct benaderd. KSS was zeer behulpzaam. Er bleek toch familie te zijn, zelfs een vader. Blijkbaar was KSS van mening dat een 'leugentje om bestwil' is geoorloofd als het gaat om een kind in nood.

T. Hoogeveen Bennekom

En christenen dan?
Prima dat Nederland en Trouw aandacht besteden aan homorechten. Inmiddels heb ik de indruk dat dit nog de enige belangrijke mensenrechten zijn. Volgens een artikel in Trouw zijn er meer dan 180 landen waar die rechten niet voldoen aan de westerse eisen. Ik neem dan ook aan dat er dagelijks voldoende materiaal is voor publicatie. Jammer dat er nauwelijks aandacht is voor de duizenden christenen die vervolgd worden. Vrijheid van godsdienst is ook een mensenrecht. Wanneer komt Nederland daar voor op? Het mag allemaal wel een beetje evenwichtiger.

Hubert Murk Delden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden