Brieven

Homotherapie
Homotherapie: ik wist van het bestaan niet af (Trouw, 17 januari). Ik ben benieuwd welke huisarts of psychiater het in zijn studie heeft geleerd. Ik dacht dat dit soort dingen alleen nog in Iran of Zimbabwe voorkwamen, niet in Nederland.

Jaap Visser Bilthoven

Geen psychiatrische stoornis
Dat mensen nutteloze of achterhaalde therapieën willen volgen, daar heb ik geen moeite mee. Wèl dat dit door mijn eigen zorgverzekeraar betaald wordt. Verzekeraars werken volgens het principe dat het collectief uit solidariteit opdraait voor het ongeluk van het individu. Het individu gaat ervan uit dat ook hij risico loopt, en betaalt daarom de premie aan het collectief. Als gelukkige, gelovige en praktiserende homo wil ik niet dat mijn inleg in dat collectief misbruikt wordt voor iets waar ik in de verste verte niet solidair mee kan zijn: het onderdrukken van gevoelens die niet worden gerekend tot de erkende psychiatrische stoornissen en naar onze huidige moraal niet schadelijk of ziekelijk zijn.

Joep Beneken Kolmer Haarlem

Kerkelijke uitvaart
Wie in het Brabantse Liempde overlijdt door euthanasie kan tóch rooms-katholiek worden begraven, bericht Trouw (17 januari). In een tijd waarin de autonomie en het zelfbeschikkingsrecht van het individu als onomstreden verworvenheden gelden, houdt de rk kerk vast aan een andere overtuiging: dat het menselijk leven van conceptie tot sterven aan God toebehoort, omdat Hij er de gever van is. Dat verdraagt zich niet met het bewust en uit overtuiging zelf bepalen van het levenseinde. In dergelijke gevallen is een kerkelijke uitvaart dan ook niet mogelijk, omdat de Kerk daarmee de indruk zou wekken dat ze de euthanasie goedkeurt. Onder 'kerkelijke uitvaart' wordt niet alleen de eucharistieviering verstaan, maar evenzeer een woord- en gebedsviering. In de krant van dinsdag werd ten onrechte de indruk gewekt (zij het ook onopzettelijk) dat de kerk of schrijver dezes van mening of van standpunt zouden zijn veranderd.

Pastoor N. Van der Sluis Liempde

Emeriti werken ook pro Deo
Ik ben al ruim tien jaar op bescheiden wijze een 'gratis dominee' door regelmatig voor te gaan in kerkdiensten van de PKN-gemeente waartoe ik behoor. Ik beschouw dit als vrijwilligerswerk waaraan ik nooit ruchtbaarheid heb willen geven. Het is immers niets bijzonders omdat tallozen zich vele uren per week inzetten als kerkelijk vrijwilliger. Het is nooit in mij opgekomen dat dit "financieel nadeel voor mijn beroepsgroep" zou kunnen betekenen.

Henk Onderstal Den Haag

Pak kind z'n spook niet af
Helemaal terecht dat Asha ten Broeke het SBS 6-programma 'Paranormale Kinderen' wantrouwt en natuurlijk wordt er een financieel slaatje uit geslagen (Trouw, 17 januari). Maar voordat ik een klein kind ga vertellen dat er geen spoken bestaan, moet er echt heel veel gebeuren. Mogen zelfs kleine kinderen geen fantasie meer hebben? Als een angstig kind klaagt over een monster in zijn droom of onder zijn bed, adviseer dan het kind om het monster te vragen wat het hem vertellen wil. Tien tegen een dat er een probleem uit komt waar het kind mee worstelt. Inspiratie kun je trainen, al op jonge leeftijd. Door sprookjes, verhalen, wilde ideeën, vreemde mogelijkheden.

Esther Philips-Sweet Amsterdam

Gustav Leonhardt
Aan het overlijden van Piet Römer en Gustav Leonhardt wordt in Trouw (18 januari) gepast aandacht besteed. De acteur op de voorpagina en de musicus in de Verdieping met twee pagina's. In het journaal was er ruime aandacht voor de acteur en werd de musicus niet genoemd, terwijl de laatste bekend is over heel de wereld. Met kennis van zaken berichtte de kunstredactie over de musicus. Hier toont Trouw een kwaliteitskrant te zijn!

Bert Jan Jonker Rotterdam

Ook compassie in GroenLinks
Compassie betekent medelijden, schrijft Trouw (18 januari) over het verzet tegen dit woord als kern van de nieuwe uitgangspunten van het CDA. Een betere vertaling is mededogen. Geen wonder dat De Linker Wang - de religiewerkgroep van GroenLinks - het begrip al omarmde voordat het CDA erover sprak. Misschien ligt daar ook de politieke gevoeligheid?

Theo Brand Zwolle

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden