Brieven

Limburg werd geannexeerd
Interessant hoe Paul van der Steen iedere week een belangrijke periode of ontwikkeling in de Nederlandse geschiedenis beschrijft. Helaas sprong hij van 1831 (De Verdieping, 12 december) op 19 december ineens naar het jaar 1842. Hij vergeet het jaartal 1840. In dat jaar werd het Hertogdom Limburg door koning Willem I, kort vóór zijn troonsafstand, tegen de wil van de Limburgse bevolking in, stiekem ingelijfd bij de rest van Nederland. Met andere woorden: geannexeerd. Pas drie jaar later, nadat Limburg volgestopt was met Hollandse soldaten, werd die inlijving officieel bekendgemaakt. Pas in 1906 werd de naam Hertogdom Limburg vervangen door Provincie Limburg. En nu, ruim 170 jaar na de inlijving, kan ik mij, op 86-jarige leeftijd, oorspronkelijk afkomstig uit de 'Hollandse bezettingszone Limburg', geen geïntegreerde Nederlander voelen.

P. J. van Dooren Bussum

Criticus is nog geen opponent
'Twee grote politieke partijen, PVV en SP, moeten helemaal niets van Europa hebben', schrijft Meindert van der Kaaij in zijn analyse van de kersttoespraak van de koningin (Trouw, 27 december 2012). Wat de PVV betreft klopt dat, maar niet wat de SP betreft. De SP is weliswaar (terecht) kritisch over hoe de Europese Unie tot stand is gekomen en functioneert, maar dat is iets anders dan tegen Europa zijn. Het is een subtiel onderscheid, dat besef ik. Van journalisten verwacht ik evenwel dat ze dat subtiele onderscheid kunnen maken. Alleen in dictaturen wordt iemand die kritisch is ook meteen als tegenstander gezien. In een democratie zou die kritiek op zijn merites beoordeeld moeten worden. Ook in Trouw.

Ruud Moors Utrecht

Betrokkenheid van burgers
Het pleidooi van de raadsgriffiers voor meer betrokkenheid van burgers (Trouw, 27 december) is een schot in de roos en direct herkenbaar. Bij een onderwerp als ruimtelijke ordening is de inspraak van burgers al jaren een politiek spel en een wassen neus. Economische belangen geven de doorslag en burgers die opkomen voor natuur, leefomgeving of de volksgezondheid (megastallen) hebben het nakijken. De burger wordt nog extra benadeeld door de wetgeving van de laatste jaren, waarbij gemeenten steeds meer bevoegdheden hebben gekregen. Daardoor geeft de rechter de gemeente bij ruimtelijke ingrepen steeds vaker het voordeel van de twijfel. Gelukkig is het verhogen van de griffierechten voor een rechtszaak niet doorgegaan, anders was de burger helemaal uitgeschakeld.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Kerstmarkt
Terecht stelt briefschrijfster Dake (Trouw, 28 december) dat er te weinig aandacht is voor het leed in Syrië. Op onze school hebben de leerlingen van de onderbouw zelf kerstspullen gemaakt en deze op de kerstmarkt verkocht. De netto- opbrengst van 360 euro maken we over naar Save the Children, dat kinderen in Syrië ondersteunt. Helaas geen opbrengst van twaalf miljoen euro, maar wellicht kan dit kleine voorbeeld elders navolging krijgen.

De opbrengst van de kerstmarkt 2013? We twijfelen nog tussen Griekse stadsbewoners of juist Spaanse jongeren.

Raymond Weijgertse Monnickendam

Automobilist De Wijk
Goed stuk van Rob de Wijk over de ophef rond bultrug Johannes. Maar over de wisselende snelheidslimieten op de A12 redeneert hij eerder als kortzichtige automobilist dan als wetenschapper. Voor die limieten zijn geluidhinder- en luchtkwaliteitsnormen bepalend, naast de verkeersveiligheid. Het probleem is de politieke willekeur van de VVD, die de 130-limiet als verkiezingsstunt gebruikte ten koste van milieu en veiligheid. Dat heeft de verwarring veroorzaakt. Dáár had hij kritisch over moeten schrijven.

Martin Kroon Leiden

Kaartlezen
Als Wim Boevink (Trouw, 22 december) werkelijk heeft gelezen dat op de papieren topografische kaart van Gorssel met schaal 1:25.000 1cm in werkelijkheid 4km is, dan kan ik me voorstellen dat de voorkeur uitgaat naar digitale kaarten. Er had moeten staan: 1cm = 250 meter.

Jaap Wever Oldeberkoop

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden