Brieven

Een iPhone leeft niet
Staatssecretaris Bleker zal zijn lippen wel aflikken bij het boek van Bas Haring. Ook de biodiversiteit nu onderuitgehaald! Dus hebben de natuurhoeders helemaal geen poot meer om op te staan. En dan het niveau van argumenteren van Haring: "Als een aap intrinsieke waarde heeft, waarom heeft mijn iPhone die dan ook niet?" Hij noemt zich deskundige op het gebied van argumentatie nota bene. Een iPhone leeft niet beste Bas.

Ik heb in het hele artikel geen steekhoudend argument gezien, slechts beweringen. Beseft Haring niet dat hij degenen in de kaart speelt die nu de natuur op rampzalige manier reorganiseren.

Willem van de Sanden ecopsycholoog Utrecht

Knipjes uit de hangmat
In zijn nieuwe boek 'Plastic Panda's' (en in Trouw van gisteren) stelt Bas Haring de vraag of u de rode ral zou missen als die uitstierf. Hij in ieder geval niet. Hij negeert daarmee een fundamenteel principe van de ecologie. Biodiversiteit is als de fijnmazige hangmat waarin Haring ligt te filosoferen en te genieten van de varkentjes bij zijn Ransdorper boerderijtje. Als ik daar een paar knoopjes uit wegknip, merkt hij inderdaad niets. Waarschijnlijk blijft hij zelfs bij honderd knipjes nog wel gewoon hangen. Maar op een gegeven moment houdt het toch echt op en ligt hij tot zijn schrik - en blijkbaar verbazing - in de modder naast zijn varkens.

Rob Buiter wetenschapsjournalist, Heemstede

Schunnige foto
Misschien is de tienerdochter van A. Bosman (Brieven, gisteren) nog niet zover dat ze de foto van Rihanna helemaal overziet. Of zij vindt het al zo normaal dat ze er niet meer van opkijkt. Dat haar vader of moeder de schunnigheid bij de tienerzoon van de briefschrijfster van dinsdag legt vind ik veel kwalijker.

Blijkbaar moet alles kunnen tegenwoordig en als je er wat van zegt dan ben je zelf verkeerd bezig. Zo'n ordinaire foto had gewoon niet geplaatst moeten worden in Trouw.

H. Schuurman-Treels Renswoude

Misleidende cijfers
De kop boven het stukje over immigratie in de krant van dinsdag (Deense immigratie hoger dan Nederlandse) is wat misleidend. Aan de werkelijke situatie wordt meer recht gedaan wanneer absolute cijfers gehanteerd worden. Denemarken - met een grotere oppervlakte dan Nederland - telt slechts zo'n 5 miljoen inwoners. Een immigratiecijfer van 51,6 nieuwkomers per 10.000 inwoners levert dan een aantal op van 25.800 nieuwkomers.

Voor Nederland, met bijna 17 miljoen inwoners toch al het dichtstbevolkte land in Europa, komt het immigratiecijfer van 32,9 per 10.000 inwoners neer op een fors hoger aantal immigranten, en wel 55.930 nieuwkomers

T. Koopmans Zwolle

Ouderenpartij
Het populisme viert hoogtij in de Nederlandse politiek. De nieuwste loot aan deze stam wordt gevormd door de ouderenpartij 50Plus (Trouw, maandag). De vertegenwoordiger Willem Holthuizen levert op de gezegende leeftijd van 73 jaar tenenkrommend proza op. Onverbloemd laat hij weten, dat er 'schaamteloos wordt gejat uit de pensioenkassen en alle partijen vinden dat goed'. Zo'n zware beschuldiging vraagt onderbouwing, en als de oud-burgemeester van Bussum gelijk heeft dan verdient hij een lauwerkrans. Zo niet, dan moet hij beschaamd afdruipen. Een serieuze krant als Trouw moet hier nader onderzoek naar doen. Ik geloof helemaal niets van de grootspraak van deze magistraat.

Piet Kroon Vianen

Ouderenpartij (2)
In de Nederlandse politiek zijn eerder ouderen- en seniorenpartijen actief geweest. Omdat de oprichters en leiders er met het klimmen der jaren niet verdraagzamer op werden, zijn ze vrij snel na hun oprichting elkaar bestrijdend ten onder gegaan. Jan Nagel (ook al 72 jaar) timmert, na allerlei andere politieke activiteiten, nu aan de weg met zijn 50Plus. Het is geen one-issue-partij, maar de nadruk ligt wel erg op ouderenkwesties, in dit geval bij 'de mensen, die Nederland na 1945 hebben opgebouwd'. Deze mensen hebben als geboortejaar 1930 of eerder en zijn momenteel 81 jaar en ouder.

De naam 50Plus klinkt jeugdig, maar dekt niet de lading en zou veranderd moeten worden in 80Plus.

Klaas van der Veen Hoofddorp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden