Brieven

Paus Franciscus (1)
De nieuwe paus kiest een naam die niet eerder is gekozen. Dat is bijzonder! Op de voorpagina (Trouw, 14 maart) had dus moeten staan dat de naam Franciscus verwijst naar Sint Franciscus van Assisi en daarmee naar een leven in soberheid en armoede, en een waardering voor alles wat leeft. Dát had op de voorpagina beschreven moeten worden. In plaats daarvan wordt in grote letters de verdachtmaking neergezet van betrokkenheid bij de Argentijnse junta. Een jammerlijke vergissing! Ik hoop op herstel, voortbouwend op de samenvatting van Antoine Bodar: de statuur van een jezuïet en het hart van een franciscaan.

Willy de Haes Dordrecht

Paus Franciscus (2)
Een beetje een Telegraaf-kop over 'betrokkenheid bij de Argentijnse junta' die, waar of onwaar, blijft hangen zonder afdoende onderbouwing. De krant had dat beter binnenin kunnen melden, en dan met een onderbouwing.

H.G. Noordman Lisse

Paus Franciscus (3)
Na het lezen van de bijdrage van Wilfred Kemp 'Hopen op een Paus die weet dat we in een onvolmaakte wereld leven' (Podium, 12 maart) wist ik het weer: ja, hierom lees ik Trouw. Gisteren op de voorpagina: 'Nieuwe kerkleider eerder beticht van betrokkenheid bij Argentijnse junta'. Ik dacht: waarom lees ik deze krant nog".

Teuny van Wijngaarden Harmelen

Antirooklobby (1)
Een treffende column van Rob Schouten (de Verdieping, 13 maart). Hij zal, gezien wat hij vertelde over zijn opgroeien in een antirookmilieu, ook naar de huidige antirooklobby een extra gevoeligheid ontwikkeld hebben. Sterk dat hij het handelen van de twee longartsen weet te plaatsen in wat de geschiedenis vaak laat zien: geweldloos begonnen acties kunnen op een bepaald moment niet anders dan toch gewelddadig worden. In het geval van deze longartsen: privégrenzen van mensen schenden. Dat verwacht je niet van dokters. Een harde rede dus van Schouten. Gelukkig ook al vermeld in de Bijbel: Johannes 6:60.

Hans te Winkel Emmen

Antirooklobby (2)
Het commentaar 'Longartsen gaan net iets te ver met hun actie tegen de tabaksindustrie' (Trouw, 13 maart) is net iets te correct. De lobbyisten en bestuurders mogen wel degelijk aangepakt worden. Ze opereren agressief en bijna crimineel en weten bij wie ze moeten zijn in Den Haag en Brussel. Voor elke oudere die sterft aan longkanker dient er een jonge roker verslaafd te raken. Het zal wel niet haalbaar zijn, maar wat mij betreft komt een foto van de lobbyisten met naam en politieke partij op elk pakje sigaretten. Hulde aan de beide longspecialisten die hun nek uit durven te steken.

Jan Doornkamp Zuidlaren

Zesjes-cultuur
Strengere regels voor het voortzetten van de universitaire studie worden gepresenteerd als een recept tegen de zesjes-cultuur (Trouw, 13 maart). Deze cultuur betekent dat leerlingen of studenten niet meer energie in het studeren stoppen dan nodig is om een zes te halen. Zouden diezelfde studenten ineens meer inspanning per vak leveren als de druk hoger wordt en de regels schoolser? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als docent en als maatschappij hoop je dat studenten de intrinsieke motivatie vinden om te studeren om het vak te beheersen en niet om een bepaald minimumcijfer te halen. Studenten structuur bieden en ze discipline aanleren zijn waarschijnlijk randvoorwaarden, maar zijn zeker niet het toverrecept om die motivatie te bevorderen. Dat recept is lastig te vinden en verschilt tussen vakken en tussen personen, maar nog meer regels lijken me geen geschikt ingrediënt.

Carolien de Kovel Rhenen

SGP-vrouwen
Als ik SGP-vrouwen op tv zie, denk ik: gelukkig, ze zijn er nog. Blije ogen (een weerspiegeling van de ziel) en frisse natuurlijke gezichten, niet geplaveid met dikke make up. Columniste Elma Drayer (Podium, 14 maart) kan ze minder waarderen; de op zijn zachtst gezegd minzame toon waarop ze over deze vrouwen schrijft, zegt genoeg. Jammer! Hebben deze vrouwen geen recht op hun mening of zijn ze van een mindere statuur ? Graag wat meer respect, ook al is het je mening niet.

Tiny Hendriks Castricum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden