Brievenbusplassen als echt rechtse hobby

WNL-presentator Joost Eerdmans zou, anders dan zijn voorganger Bicker Caarten, de affaire-Lucassen links hebben laten liggen, zei hij pas bij ’Moraalridders’. Vreemde opmerking voor iemand die voor journalist wil doorgaan. Ook een rechtse rubriek als ’Uitgesproken WNL’ zou haar ogen niet moeten sluiten voor misstappen van PVV-Kamerleden. Alsof plassen door brievenbussen een kostbare rechtse hobby is, die beschermd moet worden.

De fout van Eerdmans is dat hij zijn rubriek wil enten op Fox, een rabiate zender uit Amerika, die uit weerzin tegen alles wat links is rechts heilig heeft verklaard.

’Uitgesproken WNL’ zou afmoeten van het simpele links-rechts-denken. Het zijn etiketten waarmee je in de journalistiek geen kant uit kunt. Wat vroeger links was, is nu rechts en omgekeerd: er zijn rechtse PvdA’ers en linkse VVD’ers.

Je ziet aan de inhoud van ’Uitgesproken WNL’ ook dat Eerdmans maar moeilijk vorm weet te geven aan zijn rechtse droom. Deze week ging het over Brandon, de vastgeketende gehandicapte jongen uit Ermelo. Wat is er rechts aan dat item? Alle Kamerleden spraken er schande van, van VVD tot GroenLinks. Of wat te denken van de babyboomers? U weet, zij hebben als sprinkhanen alles opgevreten en laten niets na voor u en mij. Typisch rechts graaigedrag zou je kunnen zeggen. Toch een item bij ’Uitgesproken WNL’.

Behalve aan een onwerkbare politieke doctrine gaat ’Uitgesproken WNL’ mank aan journalistieke onervarenheid. Van Michiel Bicker Caarten, over wie direct na zijn Lucassen-primeur het bericht verscheen dat hij bij WNL moest opstappen, kun je zeggen wat je wilt, maar niet dat hij geen goede journalist is. De nieuwe presentator Eerdmans vindt journalistiek zelfs geen vak, heeft hij gezegd. Het is eigenlijk iets dat iedereen wel kan.

We hebben het gezien. In een week waarin de hele wereld zich druk maakte over de moordaanslag in Tucson, ging het bij Eerdmans over zielige paarden. Terwijl hij zich nu juist met Tucson eindelijk eens had kunnen profileren. „Hoezo kwam de kogel van rechts?” , had hij Maarten van Rossem van repliek kunnen dienen. „Een van de slachtoffers was een vroom-katholieke rechter.”

In dezelfde uitzending blies PvdA’er Diederik Samsom het WNL-gezicht compleet van tafel in een interview over de verdeelde linkse oppositie.

Het wordt tijd dat onze Leefbaar-wethouder uit Capelle een cursusje journalistiek gaat volgen. En daarnaast doet hij er verstandig aan ’rechts’ in te ruilen voor ’conservatief’. Conservatief is lang niet altijd rechts en zeker niet populistisch, maar heeft wel een maatschappijvisie die bij de huidige omroepen weinig tot uiting komt. Niet de overheid of de markt zijn zaligmakend, maar verbanden die door de burgers zelf worden gedragen en waarin ze iets voor elkaar en de samenleving betekenen.

Vanuit dat oogpunt hoef je geen onderwerp links te laten liggen, maar geef je er wel een eigen herkenbare kleur aan.

Al moet ik eerlijk toegeven dat ik niet zo een-twee-drie weet hoe je plassen door brievenbussen vanuit de conservatieve traditie zou moeten belichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden