Brievenbusfirma's sluizen 22 miljard door Nederland naar belastingparadijzen

Menno Snel, staatssecretaris van financiën. Beeld ANP

Er stroomt jaarlijks 22 miljard euro aan rente en royalty’s onbelast naar belastingparadijzen. Het kabinet wil daar een eind aan maken, al levert een belasting op die geldstroom de Nederlandse schatkist niets op.

De Belastingdienst opent de jacht op 22 miljard euro die via brievenbusfirma’s door Nederland stroomt. Dat bedrag wordt aan rente en royalty’s uitbetaald aan bedrijven in belastingparadijzen. Vanaf 2021 wil het kabinet er belasting over heffen, zodat bedrijven die op zoek zijn naar een plek om belasting te ontwijken Nederland zullen mijden.

Staatssecretaris Menno Snel noemt de maatregel een belangrijke stap in de strijd tegen belastingontwijking. “Nederland moet niet alleen maar worden gebruikt voor de doorstroom naar belastingparadijzen.”

Nulmeting

Voor het eerst is in kaart gebracht hoeveel geld door Nederland loopt via brievenbusfirma’s en welk deel daarvan wordt doorgesluisd naar belastingparadijzen. Het ministerie spreekt van een nulmeting; in 2023 wil Financiën het onderzoek herhalen om te zien of er iets is veranderd.

Tot nu toe hoeft een bedrijf in Nederland geen belasting te betalen over rente en royalty’s. Voor een aantal grote internationale artiesten zoals U2 en The Rolling Stones is dat reden om zich in Nederland te vestigen. Ook bedrijven die recepten of een ontwerp op sportschoenen in eigendom hebben, werken met royalty’s en vestigden zich in Nederland. Dit belastingklimaat ligt internationaal onder vuur en volgens Snel is dit ‘slecht voor het imago’.

Bij de presentatie van het regeerakkoord, een jaar geleden, kondigden de coalitiepartijen al aan belasting te willen heffen op rente en royalty’s die via brievenbusbedrijven naar belastingparadijzen vloeien. Voor de uitvoering van die maatregel was het nodig om te weten hoeveel geld er precies door Nederland stroomt en welk deel daarvan dubieus is, bedoeld om de fiscus te ontlopen.

U2-zanger Bono. De band heeft zich in Nederland gevestigd. Beeld AP

De Stichting economisch onderzoek (Seo) berekende in opdracht van het ministerie van financiën dat in 2016 bij 15.000 brievenbusfirma’s 4500 miljard euro was ondergebracht. Dat zijn vooral leningen. In dat jaar ging 199 miljard euro onbelast Nederland uit aan rente en royalty’s.

Het kabinet zal straks alleen rente en royalty’s belasten die naar belastingparadijzen vloeien. Als belastingparadijs worden nu 22 landen aangemerkt die op de Europese zwarte lijst staan of een belastingtarief van 7 procent of lager hebben. Het rapport noemt onder meer de Maagdeneilanden, Bermuda en Guernsey. Die Europese lijst kan nog langer worden, omdat de status van een aantal landen nog moet worden bepaald.

Seo becijfert dat van de 199 miljard euro die Nederland verlaat 22 miljard naar belastingparadijzen gaat en dus moet worden belast. De overige 177 miljard euro gaat naar landen waar er toch nog ‘een normaal belastingtarief’ over wordt geheven, zoals Europese landen en de Verenigde Staten. Dat geld vloeit dus niet via Nederland om de belasting te ontwijken en hoeft niet te worden aangepakt.

Doorvoerhaven

Het is mogelijk dat bedrijven geld bij een brievenbusfirma in Nederland stallen en de rente en royalty’s niet rechtstreeks naar een belastingparadijs overmaken, maar via een land dat niet in de verdachte hoek zit. De bedoeling is dat het land dat als doorvoerhaven wordt gebruikt die bedrijven in de kraag vat. “Zij zijn nog niet vrij, want als we daar achter komen, zullen we toch heffen”, zegt staatssecretaris Snel.

De heffing op rente en royalty’s zal de de schatkist volgens het ministerie niets opleveren. Snel: “Wij denken dat een deel van de brievenbusfirma’s in Nederland zit voor belastingontwijking. Als wij straks wel heffen gaan zij Nederland mijden.” De belastingheffing op rente en royalty’s die worden overgemaakt naar belastingparadijzen gaat in op 1 januari 2021. 

Lees ook: 

Nieuwe wet om belastingontduiking tegen te gaan wordt nu al omzeild

Nog voor een strengere wet in werking gaat om belastingontduiking tegen te gaan, zijn de fiscale sluipwegen alweer opgetuigd.

Nederland komt met regels tegen brievenbusfirma

Nederland staat bekend als Belastingparadijs. Het kabinet komt met maatregelen om dat imago op te poetsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden